Προς ίδρυση ιδιωτικών σχολών ναυτικής κατάρτισης

Προς ίδρυση ιδιωτικών σχολών ναυτικής κατάρτισης

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον δρόμο για τη δημιουργία Ιδιωτικών Σχολών Ναυτικής Επαγγελματικής Κατάρτισης και Επιμόρφωσης (ΝΕΚΕ), 11 χρόνια μετά την ψήφιση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου, άνοιξε χθες ο υπ. Ναυτιλίας, κ. Μιλτ. Βαρβιτσιώτης, προωθώντας για υπογραφή τις κανονιστικές διατάξεις για την ίδρυση και λειτουργία των πρώτων ιδιωτικών σχολών στην Ελλάδα.

Πρωτοβουλία

Πρόκειται για σημαντική πρωτοβουλία του υπ. Ναυτιλίας, καθώς με τον τρόπο αυτό διαμορφώνεται η βάση του εφαρμοστικού πλαισίου για την ίδρυση και λειτουργία ιδιωτικών σχολών που θα καλύπτουν όλο το φάσμα της ναυτικής εκπαίδευσης. Σε σχετικές δηλώσεις του, ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε ότι «μετά 11 χρόνια αναβολών, ενεργοποιούμε τη νομοθεσία για την ιδιωτική ναυτική εκπαίδευση και βάζουμε τέλος στην ταλαιπωρία των Ελλήνων αξιωματικών του εμπορικού ναυτικού, που αναγκάζονταν να καταφεύγουν σε άλλες χώρες για τη μετεκπαίδευσή τους». Ταυτόχρονα, με την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας για την ιδιωτική ναυτική εκπαίδευση, εκτιμάται ότι θα διευκολυνθεί σημαντικά η πρόσβαση των ενδιαφερομένων στις εκπαιδευτικές διαδικασίες που είναι απαραίτητες τόσο για τη ναυτολόγηση, όσο και για την απασχόλησή τους.

Οι κανονιστικές διατάξεις απορρέουν από σχετικό νόμο του 2003 (Ν. 3153) και μέχρι σήμερα παρέμεναν ανενεργές. Στις διατάξεις αυτές προβλέπεται το πλαίσιο εποπτείας των ΝΕΚΕ από την ελληνική πολιτεία, το οποίο θα αφορά το περιεχόμενο σπουδών, τη διασφάλιση της ποιότητας, το εκπαιδευτικό προσωπικό και τον υλικοτεχνικό τους εξοπλισμό.

Το υπ. Ναυτιλίας

Ασφαλώς, θα πρέπει να σημειωθεί ότι παράλληλα με την παροχή της δυνατότητας ίδρυσης ιδιωτικών σχολών ναυτικής εκπαίδευσης, το υπ. Ναυτιλίας, σε συνεργασία και με την Ενωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), συνεχίζει το πρόγραμμα αναβάθμισης και τον εκσυγχρονισμό των Ακαδημιών του Εμπορικού Ναυτικού, τόσο σε κτιριακές υποδομές, όσο και σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό. Μεταξύ άλλων, η ΕΕΕ έχει προχωρήσει σε ένα ευρύ πρόγραμμα χορηγιών, για την ανακοίνωση των σχολών της Σύρου και της Υδρας, ενώ έπονται οι σχολές της Θεσσαλονίκης (Μηχανιώνα), της Χίου και των Οινουσσών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή