Ενδείξεις ισχυρής αλλά εύθραυστης ανάκαμψης στην Ελλάδα

Ενδείξεις ισχυρής αλλά εύθραυστης ανάκαμψης στην Ελλάδα

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ελληνική οικονομία φαίνεται τελικά να έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη, η οποία όμως παραμένει εύθραυστη, σύμφωνα με ανάλυση της ΕΥ (Ernst & Young). Σύμφωνα με τη μελέτη, οι νέοι εθνικοί λογαριασμοί δείχνουν ότι η οικονομία αναπτύσσεται σταθερά από την αρχή του έτους. Σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, προκύπτει ότι η Ελλάδα ήταν η ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στη Ζώνη του Ευρώ κατά το τρίτο τρίμηνο, καταγράφοντας αύξηση 0,7% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Πρόκειται για αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης.

Επιπλέον, η ανάκαμψη αναμένεται να είναι εκτεταμένη, καθώς όλοι οι βασικοί τομείς συνεισφέρουν στην αύξηση του ΑΕΠ φέτος. Ιδιαίτερα η κατανάλωση φαίνεται να αυξάνεται περαιτέρω, έπειτα από αύξηση 0,3% κατά το δεύτερο τρίμηνο, που οφείλεται εν μέρει στη βελτίωση των προοπτικών απασχόλησης. Υστερα από μια «αδύναμη» εκκίνηση στις αρχές του χρόνου, οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου επίσης φαίνεται να ενισχύονται, καταγράφοντας αύξηση κατά 1,4% στο δεύτερο τρίμηνο.

Ωστόσο, άλλοι δείκτες παρουσιάζουν μεικτή εικόνα, υποδηλώνοντας ενδεχομένως ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας έχουν συμβάλει στην αύξηση της αβεβαιότητας κατά το τέταρτο τρίμηνο. Παρά την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά το τρίτο τρίμηνο, καταγράφοντας περαιτέρω μείωση τον Σεπτέμβριο κατά 5,1% σε ετήσια βάση. Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει σε ελαφρώς ασθενέστερη ανάπτυξη κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Αντίθετα, οι δείκτες των ερευνών ήταν πιο θετικοί, γεγονός που υποδηλώνει ότι η τυχόν επιβράδυνση πιθανόν να είναι βραχύβια και ενδεχομένως θέτει τις βάσεις για περαιτέρω ανάκαμψη το 2015.

Συνολικά, η οικονομία φαίνεται να βρίσκεται σήμερα σε κρίσιμη καμπή. Επειτα από πολλά χρόνια ύφεσης, στη διάρκεια της οποίας η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 25%, αυξάνονται οι ελπίδες ότι η Ελλάδα ίσως τελικά να βρίσκεται στα πρόθυρα μιας διατηρήσιμης ανάκαμψης.

Το εμπόδιο είναι πολιτικής φύσεως, και συνδέεται με τις προεδρικές εκλογές. Εάν ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν εξασφαλίσει πλειοψηφία δύο τρίτων (180 ψήφους) στο Κοινοβούλιο, η χώρα θα οδηγηθεί σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Εν τω μεταξύ, καθώς αυξάνεται η διαθεσιμότητα χρηματοδότησης και βελτιώνονται σταθερά οι συνθήκες της ζήτησης, εκτιμάται ότι ο ρυθμός αύξησης των παγίων επενδύσεων στην Ευρωζώνη θα αυξηθεί από μηδέν, το 2014, σε 0,9% το 2015 και 2,7% το 2016, πριν σταθεροποιηθεί στη συνέχεια γύρω στο 2,5%. Επιπλέον, καθώς η ΕΚΤ σκοπεύει να ενισχύσει την αγορά τίτλων, επιτρέποντας στις τράπεζες να πωλούν δάνεια δημιουργώντας περιθώρια στους ισολογισμούς τους για περαιτέρω δανεισμό, υπάρχει προοπτική ενός καλύτερου σεναρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή