Με απώλειες άνω του 26% αφήνει το Χ.Α. το 2014

Με απώλειες άνω του 26% αφήνει το Χ.Α. το 2014

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πολιτικές εξελίξεις προκάλεσαν τον εκτροχιασμό του χρηματιστηρίου το 2014, σε μία χρονιά που ξεκίνησε με τις καλύτερες προδιαγραφές και ολοκληρώνεται με βαριές απώλειες για δείκτες και μετοχές. Απομένουν ακόμη 3 συνεδριάσεις (29, 30 και 31 Δεκεμβρίου) και ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 26,62% όπου σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg είναι η τρίτη χειρότερη απόδοση παγκοσμίως πίσω από τα χρηματιστήρια της Μόσχας και της Λισσαβώνας.

Η καθίζηση των μετοχικών αποδόσεων για την πλειοψηφία των 234 εισηγμένων αποδεικνύεται και από την επίδοση των 5 πρώτων εισηγμένων με βάση την κεφαλαιοποίησή τους όπου υποαπέδωσαν σημαντικά. Σύμφωνα με την κατάταξη των εισηγμένων με βάση τη χρηματιστηριακή τους αξία, η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς από τις 31/12/2013 μέχρι και τις 23/12/2014 σημείωνε απώλειες 37,42%, η Alpha Bank υποχωρούσε 29,45%, η Coca Cola HBC έχασε 24,17%, ο τίτλος της Εθνικής Τράπεζας σημείωσε πτώση 59,75% ενώ τις μικρότερες απώλειες (5,95%) εμφάνισε ο τίτλος του ΟΤΕ.

Οπως εξηγεί στην ετήσια ανασκόπησή του ο κ. Μάνος Χατζηδάκης επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της Beta χρηματιστηριακής, «το πρώτο εξάμηνο του 2014 χαρακτηρίστηκε από ανοδικές τάσεις και έντονες εισροές κεφαλαίων τόσο πρωτογενώς όσο και δευτερογενώς. Το χρηματιστήριο προεξόφλησε το γύρισμα της οικονομίας στο δεύτερο και στο τρίτο τρίμηνο της χρονιάς, την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, με δύο εκδόσεις ομολόγων και την επιτυχή έκβαση των εγχειρημάτων κεφαλαιακής ενίσχυσης των Τραπεζών». Η ανακεφαλαιοποίηση των 4 τραπεζών προσέλκυσε 8,3 δισ. ευρώ, περίπου 10,8 δισ. ευρώ αντλήθηκαν σε εκδόσεις κρατικών και εταιρικών ομολόγων, ενώ άλλα 50 εκατ. ευρώ αφορούσαν αυξήσεις κεφαλαίου, νέες εισαγωγές (36 εκατ. ευρώ) και ιδιωτικές τοποθετήσεις (340 εκατ. ευρώ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή