Ενισχυμένος κατά 3,7% ο όγκος πωλήσεων στο λιανεμπόριο τον Οκτώβριο

Ενισχυμένος κατά 3,7% ο όγκος πωλήσεων στο λιανεμπόριο τον Οκτώβριο

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική αύξηση κατέγραψε ο όγκος πωλήσεων τον Οκτώβριο του 2014 σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2013, ενώ οριακή –λόγω της συνέχισης της μείωσης των τιμών– ήταν η αύξηση του τζίρου στο λιανεμπόριο. Αύξηση του όγκου πωλήσεων παρατηρείται και σε επίπεδο δεκαμήνου, γεγονός που επιβεβαιώνει την αργή αλλά σταθερή ανάκαμψη στον κλάδο.

Με τι πρόσημο, πάντως, θα κλείσει ο τζίρος στο λιανεμπόριο συνολικά για το 2014 θα εξαρτηθεί από την πορεία των πωλήσεων τους δύο τελευταίους μήνες, πορεία που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του εμπορικού κόσμου δεν ήταν ικανοποιητική.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Ελληνική Στατιστική Αρχή, ο δείκτης κύκλου εργασιών (κύκλος εργασιών σε τρέχουσες τιμές) κατά τον μήνα Οκτώβριο 2014, σε σύγκριση με τον δείκτη του Οκτωβρίου 2013, σημείωσε αύξηση κατά 0,5%. Ο δείκτης όγκου (κύκλος εργασιών σε σταθερές τιμές) αυξήθηκε τον Οκτώβριο του 2014 κατά 3,7% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη τον Οκτώβριο του 2013.

Αξιοσημείωτη είναι η αύξηση του κύκλου εργασιών σε τρέχουσες και σταθερές τιμές κατά 3,5% και 5,7% αντιστοίχως στα σούπερ μάρκετ. Ακολουθούν τα βιβλιοχαρτοπωλεία, όπου ο δείκτης κύκλου εργασιών και ο δείκτης όγκου αυξήθηκε κατά 0,3% και 4,7% αντιστοίχως, ενώ θετικές επιδόσεις σημείωσαν και τα καταστήματα πώλησης ειδών ένδυσης-υπόδησης, με τον δείκτη κύκλου εργασιών να αυξάνεται κατά 3,3% και τον δείκτη όγκου κατά 4,5%.

Τα στοιχεία για τα πρατήρια καυσίμων δείχνουν ότι η υποχώρηση των τιμών οδήγησε σε αύξηση της κατανάλωσης, τουλάχιστον τον Οκτώβριο, διότι τον Δεκέμβριο η τάση αυτή έχει ανακοπεί. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης κύκλου εργασιών στα πρατήρια καυσίμων υποχώρησε κατά 0,9% τον Οκτώβριο του 2014 σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2013, ενώ την ίδια ώρα ο δείκτης όγκου αυξήθηκε κατά 2,1%.

Αξιοσημείωτη από την άλλη είναι η υποχώρηση του τζίρου στα πολυκαταστήματα, κατά 10,7% η μείωση του κύκλου εργασιών σε τρέχουσες τιμές και κατά 14,3% η μείωση του όγκου πωλήσεων.

Στο διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2014 ο δείκτης κύκλου εργασιών υποχώρησε κατά 0,8% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013, ενώ ο δείκτης όγκου αυξήθηκε κατά 2,4%. Η μεγαλύτερη αύξηση όγκου πωλήσεων, 9,7%, καταγράφεται στην κατηγορία των βιβλιοχαρτοπωλείων και ακολουθεί ο κλάδος της ένδυσης-υπόδησης, όπου ο όγκος πωλήσεων αυξήθηκε κατά 6,7%.

Τα πολυκαταστήματα είναι αυτά που, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες και σε επίπεδο δεκαμήνου, με τη μείωση του κύκλου εργασιών σε τρέχουσες τιμές να φτάνει το 9,8% και τη μείωση του όγκου πωλήσεων το 9,6%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή