Σκωτσέζικο ντους στο χρηματιστήριο

Σκωτσέζικο ντους στο χρηματιστήριο

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διπλή εικόνα παρουσίασαν οι τέσσερις συνεδριάσεις της τελευταίας εβδομάδας του Μαρτίου, ενώ απομένουν ακόμη δύο συνεδριάσεις για να ολοκληρωθεί ο μήνας.

Οι δύο πρώτες συνεδριάσεις πριν από την αργία της 25ης Μαρτίου κινήθηκαν σε ανοδική τροχιά ως αποτέλεσμα της θετικής αποτίμησης της συνάντησης του Ελληνα πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο στο Βερολίνο, την περασμένη Δευτέρα. Αντίθετα στη συνεδρίαση της Πέμπτης επικράτησαν πτωτικές τάσεις, καθώς το «τελεσίγραφο» των θεσμών προς την κυβέρνηση για υποβολή της λίστας των μεταρρυθμίσεων εκπνέει την ερχόμενη Δευτέρα.

Την Παρασκευή η αναποφασιστικότητα στις κινήσεις των επενδυτών ήταν κυρίαρχη. Επικράτησαν οριακές θετικές τάσεις με τον τζίρο να παραμένει χαμηλότερα των 100 εκατ. ευρώ.

Η εβδομάδα ξεκίνησε σε θετικό κλίμα, αφού οι προσδοκίες των επενδυτών ήταν ότι θα δοθεί πρόσκαιρη λύση στο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η Ελλάδα μετά τη συνάντηση Μέρκελ – Τσίπρα στο Βερολίνο.

Στο επίκεντρο των τοποθετήσεων τη Δευτέρα βρέθηκαν οι τραπεζικές μετοχές λόγω της έκθεσης της Morgan Stanley, η οποία εκτιμά πως οι ελληνικές τράπεζες είναι ελκυστικές μακροπρόθεσμα, υπό μια βασική ωστόσο προϋπόθεση, η οποία δεν είναι άλλη από την πολιτική σταθερότητα.

«Οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν ελκυστικές μακροπρόθεσμα, εάν έχει θωρακιστεί προηγουμένως η πολιτική σταθερότητα της Ελλάδας». Αυτό υπογραμμίζουν οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, σε νέες εκθέσεις τους, με αφορμή τα οικονομικά μεγέθη που ανακοίνωσαν η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της Morgan Stanley, θα υπάρξει ανάκαμψη στην Ελλάδα σε μακροοικονομικό επίπεδο, γεγονός που θα ωφελήσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, υπό την προϋπόθεση όμως της πολιτικής σταθερότητας.

O Γενικός Δείκτης τη Δευτέρα έκλεισε στις 766,51 μονάδες, σημειώνοντας κέρδη 2,97%.

Την Τρίτη κατεγράφη η τρίτη διαδοχική ανοδική συνεδρίαση στο Χ.Α. που συμπλήρωσε συνολικά κέρδη 9,79%. Οι επενδυτές αποτίμησαν θετικά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, καθώς τέθηκαν οι βάσεις ώστε να ξεκινήσει η ροή πιστώσεων και ρευστότητας στην Ελλάδα που τα έχει άμεσα ανάγκη.

Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ημερήσια κέρδη 3,66% και διαμορφώθηκε στις 794,57 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 92,2 εκατ. ευρώ. Οπως εξηγούν στελέχη της αγοράς, εφόσον διασφαλισθεί η χρηματοδότηση, θα αλλάξει το κλίμα στην αγορά ομολόγων.

Οι επενδυτές εύλογα θέλουν ξεκάθαρη λύση στο μείζον πρόβλημα της χρηματοδότησης της οικονομίας και μόνο τότε θα ξεκινήσουν σοβαρές κινήσεις, οδηγώντας σε πτώση των αποδόσεων και των spreads.

Μετά την αργία της Τετάρτης οι πωλητές επανεμφανίσθηκαν στο Χ.Α. προκαλώντας ισχυρό κύμα πωλήσεων με επίκεντρο τις τραπεζικές μετοχές. Το αποτέλεσμα ήταν την Πέμπτη να χαθούν 1,7 δισ. ευρώ από κεφαλαιοποίηση της αγοράς. Ο Γενικός Δείκτης την Πέμπτη υπέστη απώλειες 3,74% και διολίσθησε στις 764,88 μονάδες. Οι βασικές αιτίες της πτώσης της αγοράς ήταν οι εξής: α) η καταγραφή των βραχυπρόθεσμων κερδών που δημιούργησε το τριήμερο ανοδικό σερί 9,79% του Γενικού Δείκτη, β) το «τελεσίγραφο» των θεσμών προς την κυβέρνηση για υποβολή της λίστας των μεταρρυθμίσεων το αργότερο ώς τη Δευτέρα και γ) η απόρριψη της επιστροφής των 1,2 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ και η μη αύξηση του ορίου για τα έντοκα γραμμάτια. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα χαμηλά επίπεδα των 78,40 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων οι προσυμφωνημένες συναλλαγές αφορούσαν κεφάλαια ύψους 5,99 εκατ. ευρώ.

Η αγορά παραμένει σε στάσιμη πορεία χωρίς φρέσκα κεφάλαια και τα βλέμματα των επενδυτών στραμμένα στη συνεδρίαση του Brusells Group.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή