Ο βασικός κίνδυνος για τις τράπεζες είναι πολιτικός, προειδοποιεί η Goldman

Ο βασικός κίνδυνος για τις τράπεζες είναι πολιτικός, προειδοποιεί η Goldman

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εκτίμηση ότι οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, εξέφρασε η επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού της ΕΚΤ, Ντανιέλ Νουί. Σε παρέμβασή της στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Ευρωβουλής, η κ. Νουί τόνισε ότι συνεχίζεται η πρόοδος της αναδιάρθρωσης των τραπεζών, των οποίων η κατάσταση είναι αρκετά καλή, επισήμανε, ωστόσο, ότι η πρόοδος αυτή επισκιάζεται από την πολιτική αβεβαιότητα.

Υπογράμμισε ότι «οι ελληνικές τράπεζες κεφαλαιακά δεν ήταν ποτέ καλύτερα» και τόνισε πως είναι σημαντικό να βρεθούν γρήγορα λύσεις για να τερματιστεί η δοκιμασία αντοχής των ελληνικών τραπεζών.

Εν τω μεταξύ, τον πολιτικό κίνδυνο υπογραμμίζει ως βασική εστία ανησυχίας για τις εγχώριες τράπεζες η Goldman Sachs. Τις προηγούμενες ημέρες, στελέχη του αμερικανικού οίκου βρέθηκαν στην Αθήνα και είχαν συναντήσεις με τις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών. Από τις επαφές που πραγματοποίησαν οι αναλυτές της Goldman Sachs σημειώνουν:

• Ο δρόμος προς συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών πιστωτών της παραμένει ασαφής και αβέβαιος. Υπάρχει εκτίμηση πως οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να συνεχιστούν έως το καλοκαίρι. Οι βραχυπρόθεσμες ανάγκες της κυβέρνησης για ρευστότητα παραμένουν σχετικά περιορισμένες, ωστόσο για να αντιμετωπιστούν, θα απαιτηθεί μια πιο ευέλικτη προσέγγιση από την πλευρά των δανειστών.

• Η ένταση στην εκροή καταθέσεων μετριάστηκε τον περασμένο Μάρτιο στα περίπου 2-3 δισ. ευρώ, έναντι εκροών περίπου 25 δισ. ευρώ το διάστημα Δεκεμβρίου 2014 – Φεβρουαρίου 2015. Σύμφωνα με τις εγχώριες τράπεζες μεγάλο μέρος των εκροών οφείλεται στις αναλήψεις μικρών ποσών (κάτω των 100.000 ευρώ). Τα κεφάλαια του δημοσίου τομέα μειώθηκαν, ωστόσο σε γενικές γραμμές αυτό δεν είχε τόσο σημαντική επίπτωση. Οι μισές από τις εκροές αφορούσαν αναλήψεις μετρητών, ενώ οι υπόλοιπες αφορούσαν μεταφορές σε αμοιβαία κεφάλαια και σε τράπεζες του εξωτερικό. Οπως εκτιμούν τα στελέχη των τραπεζών, η φύση των εκροών δημιουργεί ελπίδες πως τουλάχιστον μέρος από αυτές θα επιστρέψει στο τέλος στο σύστημα.

• Η βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών θα καθυστερήσει έως και ένα χρόνο, λόγω της αβεβαιότητας. Αντίθετα, από την αρχή του έτους σημειώνεται σημαντική επιδείνωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου δανείων των τραπεζών κυρίως εξαιτίας αδυναμίας πληρωμών σε δάνεια που είχαν αναδιαρθρωθεί. Οι προεκλογικές υποσχέσεις για ευνοϊκή ρύθμιση έπαιξαν ρόλο, όμως με το πέρασμα του χρόνου ο σχηματισμός μη εξυπηρετούμενων δανείων θα μπορούσε να οφείλεται λιγότερο στους δανειολήπτες που επιλέγουν να μην εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους και περισσότερο στους δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν πραγματικά οικονομικά προβλήματα.

• Η χρήση της χρηματοδότησης από την ΕΚΤ (104 δισ. ευρώ) βρίσκεται υπό συνεχή, καθημερινή, επιτήρηση από τον SSM. Το όριο του ELA εξαρτάται από την πορεία των καταθέσεων και μέχρι στιγμής δεν περιορίζεται από τη διαθεσιμότητα τίτλων που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εγγυήσεις (περίπου 40-50 δισ. ευρώ).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή