Ο Ντράγκι δεν κλείνει τη στρόφιγγα της ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες

Ο Ντράγκι δεν κλείνει τη στρόφιγγα της ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αποφασιστικότητα της ΕΚΤ για τη στήριξη της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, όσο παραμένουν φερέγγυες και έχουν τις απαιτούμενες εγγυήσεις, επανέλαβε ο πρόεδρός της κ. Μάριο Ντράγκι, διευκρινίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία σχετική διορία.

Ο κ. Ντράγκι σημείωσε ότι η παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες βρίσκεται στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης και της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους, υπενθυμίζοντας ότι η ΕΚΤ λειτουργεί και δεσμεύεται από συγκεκριμένους κανόνες.

Προβληματισμό προκάλεσε η αναφορά του κ. Ντράγκι ότι τέθηκε -χωρίς όμως να συζητηθεί- ζήτημα της απομείωσης (haircut) των εγγυήσεων που παρέχουν οι τράπεζες για να αντλήσουν ρευστότητα. Οπως σημείωσε, η ΕΚΤ αποφάσισε να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα επανεξετάσει το ζήτημα του haircut εν ευθέτω χρόνω.

Ενδεχόμενη αύξηση του haircut θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στην ομαλή χρηματοδότηση από το ευρωσύστημα των εγχώριων τραπεζών. Τραπεζικές πηγές σημειώνουν ότι δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος αύξησης του haircut, ωστόσο αναλυτές εκτιμούν ότι οι υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος είναι πιθανό να οδηγήσουν σε μια τέτοια απόφαση το Δ.Σ. της ΕΚΤ. Σημειώνεται ότι χθες η Standard & Poors προχώρησε στην υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στο CCC+/C από Β-/B.

Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΕΚΤ επανέλαβε ότι θα συνεχιστεί η παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες όσο παραμένουν φερέγγυες και έχουν τα κατάλληλα ενέχυρα. Ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει καμία σχετική διορία για τη διάρκεια του μηχανισμού παροχής έκτακτης ρευστότητας (ELA), προσθέτοντας ότι η επέκταση του ορίου για τις ελληνικές τράπεζες αποφασίζεται με βάση τις συνθήκες που επικρατούν. Σημειώνεται ότι προχθές η ΕΚΤ αποφάσισε την αύξηση του ορίου για τον ELA στα 74 δισ. ευρώ έναντι 73,2 δισ. ευρώ που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα. Σημειώνεται ότι στο τέλος Μαρτίου η συνολική έκθεση των ελληνικών τραπεζών στη ρευστότητα του ευρωσυστήματος ανήλθε στα 107 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 68,5 δισ. ευρώ ήταν μέσω του ELA και 38,1 δισ. ευρώ μέσω της κανονικής χρηματοδότησης της ΕΚΤ. Ο κ. Ντράγκι σημείωσε ότι η έκθεση της ΕΚΤ στην Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη, με βάση το ΑΕΠ, σε σχέση με κάθε άλλη χώρα της Ευρωζώνης.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας, σημείωσε ότι δεν θέλει καν να σκεφτεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο, υπενθυμίζοντας ότι με βάση τις δηλώσεις της ελληνικής κυβέρνησης δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση. Για το ενδεχόμενο επαναφοράς της εξαίρεσης (waiver) για την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως εγγυήσεων στο ευρωσύστημα, ο κ. Ντράγκι ανέφερε πως η ΕΚΤ πρέπει να δει μια αξιόπιστη προοπτική για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Υπενθύμισε ότι η κεντρική τράπεζα αποφάσισε να αφαιρέσει τη ρήτρα εξαίρεσης για την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων όταν διαπίστωσε ότι δεν υπάρχουν οι συνθήκες για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Εν τω μεταξύ, οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών δέχθηκαν χθες νέες ισχυρότατες πιέσεις εν μέσω μπαράζ αρνητικών δημοσιευμάτων για την Ελλάδα και την πορεία των διαπραγματεύσεων ξένων μέσων ενημέρωσης. Η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς υποχώρησε κατά 13,18%, της Eurobank κατά 8,16%, ενώ απώλειες 5,83% σημείωσε η μετοχή της Alpha Bank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή