Ανησυχητικά τα μηνύματα για τον τουρισμό

Ανησυχητικά τα μηνύματα για τον τουρισμό

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε διακεκαυμένη ζώνη έχει εισέλθει ο ελληνικός τουρισμός, με την οικονομική αστάθεια, το μεταναστευτικό ζήτημα, την εικόνα της Αθήνας λόγω της επανάληψης επεισοδίων, αλλά και το ενδεχόμενο διατάραξης των σχέσεων με τις ΗΠΑ από τον μέχρι στιγμής χειρισμό της υπόθεσης Ξηρού, να αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες για τη διατήρηση της ανοδικής πορείας του μοναδικού κλάδου ο οποίος μπορεί να προσφέρει φέτος θετικά αποτελέσματα στην εθνική οικονομία. Σε αυτά έρχεται να προστεθεί και η πιθανή αδυναμία των δήμων και των περιφερειών -μετά τις τελευταίες εξελίξεις με το αίτημα διάθεσης των αποθεματικών τους- να ανταποκριθούν σε στοιχειώδεις υποχρεώσεις τους ενόψει των αυξημένων αναγκών που θα έχουν με την έναρξη της αιχμής της τουριστικής περιόδου.

Ηδη ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) διαπιστώνει αλλαγή κλίματος στις κρατήσεις δύο εκ των βασικών αγορών του ελληνικού τουρισμού, της Γερμανίας και της Βρετανίας. Μπορεί ακόμη να διατηρείται σε οριακά ανοδικά επίπεδα η ροή των κρατήσεων, αλλά η πτώση κατά 26% των κρατήσεων για τη σεζόν από τη γερμανική αγορά τον Μάρτιο αποτελεί ένα άκρως ανησυχητικό δείγμα για τη συνέχεια. Ο ΣΕΤΕ θεωρεί βέβαιο ότι όσο δεν κλείνει η συμφωνία με τους εταίρους μας και παρατείνεται η οικονομική αστάθεια της χώρας τόσο θα επηρεάζεται ο ρυθμός ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού. Επιπλέον, η διατήρηση της αβεβαιότητας έχει αναστείλει μέρος των τουριστικών επενδύσεων που προγραμμάτιζαν να υλοποιήσουν επιχειρηματικοί όμιλοι.

Εξάλλου, η αδυναμία διαχείρισης του μεταναστευτικού ζητήματος προκαλεί ανησυχία στους προορισμούς που δέχονται το βάρος των μεταναστευτικών ροών για ενδεχόμενες επιπτώσεις στον τουρισμό τους. Από την άλλη, μνήμες από το παρελθόν επιστρέφουν στους τουριστικούς επιχειρηματίες της Αθήνας με την υποδοχή μεγάλου όγκου παράτυπων μεταναστών στο κέντρο της πρωτεύουσας αλλά και με την πύκνωση των ταραχών. Ακόμη μία ανησυχία δημιουργεί μια πιθανή διατάραξη των σχέσεων με τις ΗΠΑ λόγω της διαχείρισης του θέματος Ξηρού, σε μια χρονιά που όλα δείχνουν ότι ο αριθμός των Αμερικανών τουριστών στην

Ελλάδα θα καταγράψει ρεκόρ όλων των εποχών.

Παράλληλα, στις «γκρίζες ζώνες» για την ομαλή πορεία της τουριστικής σεζόν προστίθεται άλλη μία παράμετρος. Δεν είναι λίγες οι αναφορές δημάρχων σε τουριστικές περιοχές οι οποίοι θέτουν θέμα αδυναμίας εκπλήρωσης στοιχειωδών υποχρεώσεών τους σε περίπτωση διάθεσης των αποθεματικών τους, μια εξέλιξη που θα επηρεάσει τις προσφερόμενες υπηρεσίες τους όχι μόνο προς τους κατοίκους αλλά και προς τους τουρίστες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT