ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε σύγκρουση η ΔΕΗ με τους παραγωγούς ΑΠΕ

se-sygkroysi-i-dei-me-toys-paragogoys-ape-2081706

Σε ρήξη ολκής με τους παραγωγούς ΑΠΕ προχωράει η ΔΕΗ, με αφορμή το αίτημά της προς το αρμόδιο υπουργείο για μη καταβολή του ειδικού τέλους για την αποπληρωμή τους (ΕΤΜΕΑΡ) από λογαριασμούς ρεύματος που δεν έχει εισπράξει. Απαντώντας στις αντιδράσεις που έχουν εκφραστεί από τους φορείς των ΑΠΕ, με χθεσινή ανακοίνωσή της, κάνει λόγο μεταξύ άλλων για «υπέρμετρα υψηλή τιμή της αγοράς ενέργειας από ΑΠΕ», που επιβαρύνει σημαντικά το κόστος ρεύματος για τους καταναλωτές, και «για επιδότηση της συγκεκριμένης κατηγορίας παραγωγών εις βάρος όλων».

Επιδίωξη

«Πάγια επιδίωξη της ΔΕΗ, από τον χαρακτήρα και την αποστολή της, είναι η μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας προς όφελος των καταναλωτών», αναφέρει η ΔΕΗ, και συνεχίζει: «Είναι πασίγνωστο ότι εξαιτίας των άστοχων επιλογών του παρελθόντος, η τιμή αγοράς της ενέργειας των ΑΠΕ και ιδιαίτερα των Φωτοβολταϊκών (Φ/Β) είναι υπέρμετρα υψηλή. Αυτό επιβαρύνει σημαντικά το κόστος της Η/Ε και αποτυπώνεται στο ΕΤΜΕΑΡ το οποίο έχει εκτοξευθεί στα ύψη, σε βάρος των καταναλωτών». Υπογραμμίζει ότι η αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ και η συνακόλουθη αύξηση των λογαριασμών του ρεύματος επιδρά αρνητικά στην εισπραξιμότητά τους, ιδιαίτερα για τους πιο αδύναμους οικονομικά πελάτες της ΔΕΗ, με συνέπεια πρόσθετη ζημία για την Επιχείρηση. Επισημαίνει, δε, ότι η απαίτηση από τη ΔΕΗ να καταβάλει το ΕΤΜΕΑΡ χωρίς να το έχει εισπράξει, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι είναι υποχρεωμένη να αγοράζει το σύνολο της παραγωγής των ΑΠΕ, ενώ θα μπορούσε να προμηθεύεται την αντίστοιχη ποσότητα ενέργειας σε πολύ φθηνότερες τιμές, δεν είναι παρά επιδότηση της συγκεκριμένης κατηγορίας παραγωγών, σε βάρος όλων.

Η ΔΕΗ εμφανίζεται υπέρ της ανάπτυξης των ΑΠΕ στον μέγιστο βαθμό, επισημαίνει, ωστόσο, ότι η ανάπτυξη αυτή πρέπει να γίνει ορθολογικά, σε συνάρτηση και με την πρόοδο της τεχνολογίας, ώστε να συνδυαστεί με την απαραίτητη οικονομικότητα. Σε ό,τι αφορά στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σήμερα, δηλαδή τον φαύλο κύκλο των αλλεπάλληλων αυξήσεων του ΕΤΜΕΑΡ, αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΔΕΗ, επιβάλλεται να βρεθεί μια συνολική λύση, στο πλαίσιο της οποίας θα κληθούν να συμβάλουν όλες οι πλευρές στο μέτρο των δυνατοτήτων τους, συμπεριλαμβανομένων των τραπεζών, στον βαθμό που έχουν χορηγήσει στους παραγωγούς ΑΠΕ δάνεια με υψηλά επιτόκια. «Επαναλαμβάνουμε ότι στη σημερινή κρίσιμη συγκυρία, κανένας δεν δικαιούται να απαιτεί να επωμίζονται άλλοι τα βάρη της κρίσης, οχυρωμένος σε “κεκτημένα” και μάλιστα απότοκα άστοχων επιλογών» τονίζει η ΔΕΗ, στρεφόμενη ευθέως κατά των παραγωγών ΑΠΕ.

Προϋποθέσεις

Σε ό,τι αφορά, τέλος, στη θέση του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ) να ενταχθεί το ΕΤΜΕΑΡ στο ανταγωνιστικό σκέλος των λογαριασμών, η ΔΕΗ παρατηρεί ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι οι παραγωγοί των ΑΠΕ θα έχουν την ίδια αντιμετώπιση με τους λοιπούς παραγωγούς, τόσο σε ό,τι αφορά στη διάθεση της παραγωγής τους όσο και σε ό,τι αφορά στην τιμή πώλησής της στο Σύστημα.