ΣΕΤΕ: Να μην αλλάξει το καθεστώς ΦΠΑ στον τουρισμό

ΣΕΤΕ: Να μην αλλάξει το καθεστώς ΦΠΑ στον τουρισμό

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη να παραμείνουν οι συντελεστές ΦΠΑ στο ελληνικό τουριστικό πακέτο σε ανταγωνιστικά επίπεδα επισημαίνει σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Ανδρέας Ανδρεάδης, με αφορμή σχετικές συζητήσεις που γίνονται μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών.

Οι συντελεστές ΦΠΑ στο ελληνικό τουριστικό πακέτο είναι 6,5% στη διαμονή και 13% στην εστίαση, ποσοστά που κατά μέσον όρο διαμορφώνουν συντελεστή τουριστικού πακέτου μεταξύ 8%-10%, ανάλογα με το είδος του τουριστικού πακέτου (με πρωινό, με ημιδιατροφή, με πλήρη διατροφή, με πακέτο All Inclusive. Παράλληλα, οι ανταγωνίστριες χώρες έχουν ΦΠΑ στη διαμονή που κυμαίνεται μεταξύ 6% και 10%.

Ο κ. Ανδρεάδης επισημαίνει στην επιστολή του ότι οι τουριστικές επιχειρήσεις –υπό δύο βασικές προϋποθέσεις– δεν είναι αντίθετες στον εξορθολογισμό των συντελεστών ΦΠΑ, όπως ζητούν οι θεσμοί, αν με αυτόν τον τρόπο επέλθει η συμφωνία με τους εταίρους και αποκατασταθεί η ρευστότητα της ελληνικής οικονομίας και η σταθερότητα της χώρας. Η πρώτη προϋπόθεση είναι να μην εφαρμοστεί η αλλαγή εντός του 2015, καθώς η σεζόν έχει ξεκινήσει και έχει πωληθεί πάνω από το 70% του συνόλου των τουριστικών πακέτων. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, η άμεση εφαρμογή θα επιφέρει βαρύτατο πλήγμα στις επιχειρήσεις, οι οποίες θα αναγκαστούν είτε να απορροφήσουν το επιπλέον κόστος είτε να το μετακυλίσουν στους πελάτες τους, οι οποίοι θα θεωρούν ότι έχουν εξοφλήσει τις διακοπές τους δημιουργώντας αρνητική εικόνα για τη χώρα μας. Η δεύτερη προϋπόθεση είναι οι συντελεστές του ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο να κινηθούν στο επίπεδο του μέσου όρου του ανταγωνισμού.

Ο ΣΕΤΕ θεωρεί ότι με δεδομένες τις δυσκολίες και το υψηλότερο κόστος δανεισμού, το οποίο είναι τριπλάσιο ή και τετραπλάσιο σχέση με τις ανταγωνίστριες χώρες, οι συντελεστές ΦΠΑ του τουρισμού θα πρέπει να παραμείνουν στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα σε σχέση με αυτές που κινούνται μεταξύ του 8%-10% ώστε να αντισταθμιστεί το κόστος δανεισμού στη χώρα μας. Επίσης, τονίζει ότι απαιτείται προσοχή και σε άλλους συντελεστές του τουριστικού πακέτου πέραν της διαμονής και της εστίασης, όπως οι υπηρεσίες ταξιδιωτικών γραφείων, τουριστικών λεωφορείων, αερομεταφορών, ακτοπλοΐας και ενοικίασης αυτοκινήτων, που πρέπει και αυτές να κινηθούν στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ αφήνει αιχμές για την επιμονή των δανειστών να επιβληθεί μη ανταγωνιστικός ΦΠΑ στο ελληνικό τουριστικό προϊόν, σημειώνοντας ότι μία τέτοια εξέλιξη θα στρέψει τη ροή εκατομμυρίων τουριστών σε ανταγωνιστικές και γειτονικές χώρες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή