Η πτώση του ευρώ εκτόξευσε τις εξαγωγές τον Μάρτιο κατά 20,7%

Η πτώση του ευρώ εκτόξευσε τις εξαγωγές τον Μάρτιο κατά 20,7%

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε θεαματικές επιδόσεις επέστρεψαν οι εξαγωγές, καθώς τον Μάρτιο σημείωσαν, μη συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση των τελευταίων 27 μηνών, με την αξία τους να διαμορφώνεται σε 1,633 δισ. ευρώ υψηλότερα κατά 20,7% σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2014. Πρόκειται για τον όγδοο συνεχή μήνα ανόδου των εξαγωγών, εξέλιξη η οποία συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την πτώση του ευρώ, το οποίο τον Μάρτιο έφτασε σε χαμηλό 12ετίας.

Αύξηση στις εξαγωγές παρατηρείται και εάν συμπεριληφθούν τα πετρελαιοειδή, η οποία σε ετήσια βάση ανήλθε σε 8,5%, με την αξία των εξαγωγών να διαμορφώνεται τον Μάρτιο του 2015 σε 2,35 δισ. ευρώ έναντι 2,17 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2014.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι με εξαίρεση τις εξαγωγές πετρελαιοειδών, σε όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες προϊόντων παρατηρείται αύξηση των εξαγωγών και μάλιστα αυτή αποτυπώνεται με διψήφιο ποσοστό. Η μεγαλύτερη αύξηση, 177,6%, καταγράφεται στις εξαγωγές ελαίων, κατά κύριο λόγο εξαιτίας της αύξησης των εξαγωγών ελαιολάδου, ακολουθούν οι εξαγωγές ποτών και καπνού οι οποίες αυξήθηκαν κατά 62,6% και τα βιομηχανικά προϊόντα, των οποίων οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 26,7%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εξαγωγές, εάν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, καταγράφουν αύξηση τόσο προς τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. όσο και προς τις τρίτες χώρες, κατά 20,5% και 21,2% αντιστοίχως.

Πριν από λίγες ημέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε πτωτικά στις εαρινές προβλέψεις της την εκτίμηση της πορείας εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών. Η Κομισιόν προβλέπει πλέον αύξηση της τάξης 4,1% έναντι προηγούμενης εκτίμησης για αύξηση της τάξης του 5,6%. Οπως επισημαίνει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ), πιθανή απώλεια μιάμισης ποσοστιαίας μονάδας από το εξωτερικό εμπόριο της χώρας, υπολογίζεται ότι προκαλεί απώλεια μισής ποσοστιαίας μονάδας από τους ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ της χώρας.

Οι προβλέψεις της Κομισιόν βασίζονται στα στοιχεία εμπορικού ισοζυγίου της Τράπεζας της Ελλάδος, τα οποία για το πρώτο δίμηνο του 2015 δείχνουν μείωση των συνολικών εσόδων από εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών της τάξης του 12,7%, στα 3,17 δισ. ευρώ από 3,63 δισ. ευρώ στο διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2014. Αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, τα έσοδα από εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών την ίδια περίοδο εμφανίζονται μειωμένα κατά μόλις 2,7% (2,2 δισ. φέτος έναντι 2,26 δισ. πέρυσι). Η υστέρηση στα έσοδα οφείλεται στο γεγονός ότι, σύμφωνα με παράγοντες του εξαγωγικού κλάδου, αρκετές παραγγελίες έχουν φέτος μεγαλύτερο χρόνο αποπληρωμής.

Σε θετικό πρόσημο επέστρεψαν και οι εισαγωγές τον περασμένο Μάρτιο, με τη συνολική τους αξία να διαμορφώνεται στα 4,36 δισ. ευρώ έναντι των 4,05 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2014, ήτοι αύξηση 7,8%. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών προκύπτει μικρότερη αύξηση της τάξης του 2,6%. Η επίδοση των 4,36 δισ. ευρώ αποτελεί τη μεγαλύτερη αξία εισαγωγών σε απόλυτες τιμές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή