Η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις ώθησε ανοδικά το Χρηματιστήριο

Η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις ώθησε ανοδικά το Χρηματιστήριο

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρές ανοδικές τάσεις επικράτησαν στο Χρηματιστήριο την Τετάρτη και την Πέμπτη, καθώς διεφάνη πρόοδος στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών, με προοπτική να καταλήξουν σε συμφωνία για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας μέσα στον Μάιο. Είχαν προηγηθεί την Τρίτη οι αρνητικές εκτιμήσεις της Κομισιόν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2015 που προσγείωσαν την αγορά κάτω από τις 800 μονάδες.

Την Παρασκευή η αγορά κινήθηκε σταθεροποιητικά μέχρι τις 15.00 το απόγευμα, με τους επενδυτές να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στο επερχόμενο Eurogroup την προσεχή Δευτέρα. Η επανενεργοποίηση των ξένων χαρτοφυλακίων που προχώρησαν σε αναδιατάξεις των χαρτοφυλακίων τους έδωσε ώθηση στο Χρηματιστήριο που επανήλθε σε θετική απόδοση (1,85%) από την αρχή του 2015.

Η συνεδρίαση της Δευτέρας κινήθηκε σε θετική τροχιά μετά την αργία της Πρωτομαγιάς, με το επενδυτικό ενδιαφέρον να συγκεντρώνουν η μετοχή της ΕΥΔΑΠ (5%) και η Folli Follie Group (2,23%). O Γενικός Δείκτης στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας ενισχύθηκε 0,38% και διαμορφώθηκε στις 826,04 μονάδες. Την Τρίτη το κλίμα άλλαξε προς το χειρότερο μετά τις προβλέψεις της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία. Οι πωλητές πήραν τον έλεγχο της αγοράς και εκδηλώθηκε κύμα ρευστοποιήσεων που είχε ως αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να υποστεί απώλειες 3,85% και να διολισθήσει στις 794,23 μονάδες. Τις μεγαλύτερες πιέσεις υπέστησαν οι μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς (-14,19%) και της Εθνικής Τράπεζας (-10,57%).

Την Τετάρτη η αγορά ακολούθησε λεπτό προς λεπτό τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων για την πορεία των διαπραγματεύσεων της Ελλάδας με τους εταίρους-δανειστές. Το αρχικό θετικό ξεκίνημα, καθώς κατεβλήθησαν τα 200 εκατ. ευρώ τόκοι προς το ΔΝΤ, δεν κράτησε πολύ ώρα, αφού οι δηλώσεις Ντάισελμπλουμ προκάλεσαν νευρικότητα. Ωστόσο η υποστηρικτική δήλωση Σόιμπλε για την Ελλάδα επανέφερε την ισορροπία στην αγορά. Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε 2,86% και ξεπέρασε τις 800 μονάδες. Καλύτερες επιδόσεις από τον δείκτη του Ftse 25 για τις μετοχές της Eurobank (13,01%) της Τράπεζας Πειραιώς (9,49%) και της Alpha Bank (8,19%).

Ακόμη καλύτερη εικόνα παρουσίασε το Χρηματιστήριο την Πέμπτη, με συνέπεια η αγορά στις συνεδριάσεις της Τετάρτης και της Πέμπτης να πραγματοποιήσει συνολικά κέρδη 5,95% ενώ αντίστοιχα η κεφαλαιοποίησή της ενισχύθηκε κατά 3,03 δισ. ευρώ. Ετσι το Χρηματιστήριο επανήλθε σε θετική απόδοση από την αρχή της χρονιάς καθώς η Αθήνα ήταν το μοναδικό χρηματιστήριο μεταξύ των 19 αγορών της Ευρωζώνης που κατέγραφε απώλειες στους πρώτους πέντε μήνες της τρέχουσας οικονομικής χρήσης.

Την Παρασκευή εκδηλώθηκαν ρευστοποιήσεις λίγο μετά τις 15.30 το μεσημέρι προκειμένου οι επενδυτές να κατοχυρώσουν τα βραχυπρόθεσμα κέρδη των προηγούμενων ημερών. Η αξία των συναλλαγών παρέμεινε υποτονική και δεν ξεπέρασε τα 75 εκατ. ευρώ.

Δημοσιοποιήθηκαν αυτή την εβδομάδα τα στοιχεία αγορών και πωλήσεων των επενδυτών για τον φετινό Απρίλιο. Οι ξένοι επενδυτές συνέχισαν να ρευστοποιούν μετοχές για 4ο συνεχόμενο μήνα. Επίσης, σημαντικό στοιχείο ήταν η περαιτέρω μείωση των ενεργών κωδικών σε ημερήσια βάση, στοιχείο που αποτυπώνει τη διστακτικότητα των επενδυτών οι οποίοι περιμένουν να δοθεί λύση στο χρηματοδοτικό πρόβλημα της χώρας.

Πυκνώνουν από την ερχόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου για τις 224 εισηγμένες. Ταυτόχρονα πραγματοποιούνται και οι ετήσιες γενικές συνελεύσεις των εισηγμένων για την παρελθούσα χρήση.

Το μήνυμα που προκύπτει από τις συνελεύσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα είναι ότι θεωρείται χαμένο το α΄ εξάμηνο από πλευράς επιδόσεων και οι εκτιμήσεις για ανάκαμψη μεταφέρονται για το τρίτο τρίμηνο της χρονιάς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή