ΙΤΕΠ: Πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις στα ξενοδοχεία

ΙΤΕΠ: Πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις στα ξενοδοχεία

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Mία πιθανή επιβολή τέλους της τάξεως των 1 έως 5 ευρώ ανά διανυκτέρευση, ανάλογα με την κατηγορία του ξενοδοχείου, σε νησιά του Αιγαίου με πάνω από 3.100 κατοίκους θα επιβαρύνει τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις των περιοχών με το ποσό των 147,6 εκατ. ευρώ, το οποίο θα αποτελεί έναν οριζόντιο φόρο ύψους 6,4% επί του τζίρου τους.

Αυτή είναι η οικονομική εκτίμηση του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων που δημοσιοποίησε, χθες, το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος με αφορμή σχετικό σενάριο που έχει δει το φως της δημοσιότητας στο πλαίσιο της επιβολής νέων φορολογικών επιβαρύνσεων στον τουρισμό. Σε σχέση με άλλο σενάριο, που έχει επίσης δημοσιοποιηθεί, για πιθανή επιβολή φόρου 5%, 4% και 3% στα έσοδα από διανυκτερεύσεις στα καταλύματα από 3 έως 5 αστέρων των νησιών του Αιγαίου, το ΙΤΕΠ εκτιμά ότι αν επιβληθεί, θα προκαλέσει πρόσθετη επιβάρυνση των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων κατά 64,3 εκατ. ευρώ περίπου, δηλαδή ένα φόρο σε ποσοστό 2,8% επί του τζίρου τους. Η ανάλυση λαμβάνει υπόψη τα διαθέσιμα τουριστικά στοιχεία από την Ερευνα Συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδος και από το ΞΕΕ. Βάσει του πρώτου σεναρίου που αφορά στην επιβολή τέλους, τα ξενοδοχεία του Νοτίου Αιγαίου, θα επιβαρυνθούν με 143,2 εκατ. ευρώ και τα ξενοδοχεία του Βορείου Αιγαίου με 4,3 εκατ. ευρώ. Ανά κατηγορία τα ξενοδοχεία 5 αστέρων θα επιβαρυνθούν με 37,2 εκατ. ευρώ, τα ξενοδοχεία 4 αστέρων με 59,1 εκατ. ευρώ, τα ξενοδοχεία 3 αστέρων με 27 εκατ. ευρώ, τα ξενοδοχεία δύο αστέρων με 22,6 εκατ. ευρώ και τα ξενοδοχεία με 1 αστέρι με 1,6 εκατ. ευρώ. Βάσει του σεναρίου για την επιβολή φόρου ποσοστού επί των εσόδων από διανυκτερεύσεις, τα ξενοδοχεία του Νοτίου Αιγαίου θα επιβαρυνθούν με 63,3 εκατ. ευρώ και τα ξενοδοχεία του Βορείου Αιγαίου με 975.000 ευρώ. Τα ξενοδοχεία 5 αστέρων θα επιβαρυνθούν με 19,5 εκατ. ευρώ, τα ξενοδοχεία 4 αστέρων με περίπου 31 εκατ. ευρώ και τα ξενοδοχεία 3 αστέρων με 13,9 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το ΙΤΕΠ, η ετήσια δαπάνη για διαμονή των ξένων επισκεπτών σε τουριστικά καταλύματα του Αιγαίου ανέρχεται σε 2,29 δισ. ευρώ. Εξ αυτών τα 2,2 δισ. ευρώ δαπανώνται στα καταλύματα του Νοτίου Αιγαίου και τα 48,8 εκατ. ευρώ στα καταλύματα του Βορείου Αιγαίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή