Βελτιωμένες οι επιδόσεις του ομίλου της Eurobank το α΄ τρίμηνο του 2015

Βελτιωμένες οι επιδόσεις του ομίλου της Eurobank το α΄ τρίμηνο του 2015

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ικανοποιημένη εμφανίστηκε η διοίκηση της Eurobank από τις επιδόσεις του α΄ τριμήνου, δεδομένης της επιβάρυνσης του μακροοικονομικού περιβάλλοντος και της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας.

Οι καθαρές ζημίες για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου ανήλθαν σε 94 εκατ. ευρώ έναντι 207 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2014 και ζημιών 524 εκατ. ευρώ στο δ΄ τρίμηνο του 2014. Παρά τις δυσκολίες η Eurobank πέτυχε την αύξηση των κερδών πριν από προβλέψεις κατά 7,2% (ανήλθαν στα 216 εκατ. ευρώ), ενώ στελέχη του ομίλου υπογραμμίζουν την επιστροφή σε κερδοφορία των δραστηριοτήτων του εξωτερικού με 15 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών ύψους 47 εκατ. ευρώ στο τέταρτο τρίμηνο του 2014. Τα έσοδα από τόκους υποχώρησαν στα 373 εκατ. (-21 εκατ.) απόρροια κυρίως του αυξημένου κόστους άντλησης ρευστότητας από το Ευρωσύστημα (ELA).

Ο εξορθολογισμός του λειτουργικού κόστους συνεχίστηκε και κατά το α΄ τρίμηνο 2015. Τα συνολικά έξοδα μειώθηκαν κατά 5,6% έναντι του δ΄ τριμήνου 2014 και κατά 7,1% έναντι του α΄ τριμήνου 2014. Σε ετήσια βάση, τα έξοδα ήταν χαμηλότερα κατά 6,8% στην Ελλάδα και 8,0% στο εξωτερικό. Ετσι, ο δείκτης κόστους προς έσοδα βελτιώθηκε στο 53,4% στο τέλος Μαρτίου (από 56,6%), που είναι το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 5 τριμήνων.

Οι προβλέψεις για επισφάλειες διαμορφώθηκαν στα 303 εκατ. το α΄ τρίμηνο, έναντι 742 εκατ. στο τέλος του 2014. Τα νέα δάνεια σε καθυστέρηση αυξήθηκαν σε 391 εκατ., από 239 εκατ. το προηγούμενο τρίμηνο, κυρίως λόγω των δανείων προς ιδιώτες, ενώ τα συνολικά δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών διαμορφώθηκαν σε 34,0% του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων. Στελέχη της τράπεζας υπογραμμίζουν ωστόσο ότι τον Μάρτιο καταγράφηκε σημαντική βελτίωση. Οι χορηγήσεις δανείων αυξήθηκαν κατά 1 δισ. και ανήλθαν στα 52,9 δισ., ενώ σε συγκρίσιμη βάση (προ προβλέψεων, διαγραφών και επίδρασης συναλλάγματος) αυξήθηκαν κατά 40 εκατ. έναντι του 2014. Οι καταθέσεις πελατών μειώθηκαν κατά 5,9 δισ. και διαμορφώθηκαν στα 34,9 δισ. στο τέλος Μαρτίου, απόρροια των εκροών που καταγράφηκαν στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα κυρίως τους πρώτους δύο μήνες του τρέχοντος έτους. Με αφορμή τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου ο πρόεδρος του ομίλου κ. Νικόλαος Καραμούζης δήλωσε: «Η διαφαινόμενη θετική προοπτική συμφωνίας της Ελλάδος με τους Ευρωπαίους εταίρους μας θα διαμορφώσει τις αναγκαίες προϋποθέσεις ομαλοποίησης των συνθηκών στην οικονομία και τις αγορές και θα διευκολύνει, με την υιοθέτηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, την ταχεία επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και της αναπτυξιακής διαδικασίας. Η επιστροφή στην ομαλότητα και την ανάπτυξη αποτελούν τη μόνη αξιόπιστη απάντηση για τη μείωση της ανεργίας, την αντιμετώπιση του Δημόσιου Χρέους, τον περιορισμό των κοινωνικών ανισοτήτων και τη διαμόρφωση θετικών προοπτικών, προσδοκιών και ευκαιριών για όλους».

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. Φωκίων Καραβίας τόνισε: «Μέσα σε ένα ρευστό και μεταβλητό περιβάλλον, εστιάσαμε τις προσπάθειές μας στην αντιμετώπιση της συγκυρίας και την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεών της στους μεσοπρόθεσμους στόχους μας. Τα αποτελέσματα απέδειξαν την καταλληλότητα του επιχειρηματικού μας σχεδιασμού και την ανθεκτικότητα της τράπεζας και σε δύσκολες συνθήκες. Η αύξηση των προ προβλέψεων κερδών είναι ιδιαίτερα σημαντική λόγω των συνθηκών μέσα στις οποίες συντελέστηκε. Εξίσου σημαντική είναι η επιστροφή των διεθνών δραστηριοτήτων του ομίλου Eurobank στην κερδοφορία, για πρώτη φορά μετά το 1ο τρίμηνο του 2013».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή