Υπόθεση για λίγα ξένα funds οι συνεδριάσεις στο χρηματιστήριο

Υπόθεση για λίγα ξένα funds οι συνεδριάσεις στο χρηματιστήριο

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι συνεδριάσεις της δεύτερης χρηματιστηριακής εβδομάδας του Μαΐου εξελίχθηκαν σε υπόθεση των λίγων ξένων funds που έχουν τα χρήματα και μπορούν να αλλάξουν σε ελάχιστα λεπτά την τάση στην αγορά. Ο τζίρος ήταν μέτριος, γεγονός που διευκόλυνε την προσπάθεια των κερδοσκόπων να εξασφαλίζουν το καθημερινό intraday μέσα από 5 ή 6 μετοχές. Για τις υπόλοιπες 227 μετοχές οι συναλλαγές ήταν σχεδόν ανύπαρκτες ενδεικτικό της ρηχότητας του ελληνικού χρηματιστηρίου. Η αγορά προσπάθησε και αυτή την εβδομάδα να προεξοφλήσει την τελική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και θεσμών, χωρίς όμως αποτέλεσμα, με συνέπεια οι επενδυτές να δείχνουν κόπωση και απλώς στο τέλος της κάθε συνεδρίασης προσπαθούσαν να κατοχυρώνουν τα ημερήσια βραχυπρόθεσμα κέρδη. Είναι αξιοσημείωτο ότι στις 5 συνεδριάσεις της εβδομάδας είχαμε σε κάθε συνεδρίαση και διαφορετικό πρόσημο για τον Γενικό Δείκτη.

H εβδομάδα ξεκίνησε με απώλειες 2,51% του Γενικού Δείκτη και διολίσθησε στις 817,92 μονάδες. Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων οι τραπεζικές μετοχές και ειδικότερα η τράπεζα Πειραιώς (-11,11%) και η Eurobank (-10,00%). Tα αρνητικά μηνύματα για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες ώθησαν τους επενδυτές σε ρευστοποιήσεις. Ταυτόχρονα, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων παρέμειναν σε απαγορευτικά επίπεδα όπως για παράδειγμα η 10ετία ανήλθε στο 10,65%, η 5ετία στο 14,80% και η 3ετία στο 20,55%.

Αντιστροφή του κλίματος σημειώθηκε την Τρίτη, αφού οι αγοραστές κυριάρχησαν επι των πωλητών τοποθετώντας τα κεφάλαιά τους σε μετοχές όπως η τράπεζα Πειραιώς (+8,17%), ο ΟΛΠ (+5,72%) και η ΓΕΚ Τέρνα (+3,98%). Ο Γενικός Δείκτης σημειώθηκε ημερήσια κέρδη 1,37% και διαμορφώθηκε στις 829,10 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών κινήθηκε σε υποτονικά επίπεδα και δεν ξεπέρασε τα 69 εκατ. ευρώ. Την Τετάρτη επικράτησαν σταθεροποιητικές τάσεις στην αγορά. Η θετική πορεία της αγοράς καθ’ όλη τη διάρκεια των συναλλαγών έδωσε τη θέση της σε ρευστοποιήσεις το τελευταίο εικοσάλεπτο των δημοπρασιών, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να υποχωρήσει οριακά 0,03% στις 828,87 μονάδες και την αξία των συναλλαγών να προσεγγίζει τις 828,87 μονάδες. Μικρή υποχώρηση σημειώθηκε στην εγχώρια πλατφόρμα των κρατικών ομολόγων με τη 10ετία να κυμαίνεται στο 10,40%, την 5ετία στο 14,30% και την 3ετία να έχει απόδοση στο 20,10%. Την Πέμπτη η αγορά, προσδοκώντας σε μία τελική λύση για την Ελλάδα το αργότερο μέχρι τις 21 Μαΐου όπου θα συγκληθεί στη Ρίγα της Λεττονίας η σύνοδος κορυφής των ηγετών της Ε.Ε ενισχύθηκε 0,55% και αναρριχήθηκε στις 833,42 μονάδες. Το ενδιαφέρον των επενδυτών παρέμεινε επικεντρωμένο στις 4 συστημικές τράπεζες και σε μετοχές με υψηλό δείκτη εξωστρέφειας.

Την Παρασκευή το κλίμα ήταν αρνητικό μετά τη συνεδρίαση του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον και την ενημέρωση που παρείχε ο Πολ Τόμσεν στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του IMF αλλά και τις αναταράξεις στα εσωτερικά του κυβερνώντος κόμματος. Ο Γενικός Δείκτης υπέστη πιέσεις και έφθασε ενδοσυνεδριακά να υποχωρεί πάνω από 1,8% και να κινείται στα επίπεδα των 820 μονάδων. Η αξία των συναλλαγών δεν ξεπερνούσε τα 50 εκατ. ευρώ ακριβώς 120 λεπτά πριν από τη λήξη της συνεδρίασης.

Το χρηματιστήριο από τις αρχές Απριλίου έχει χάσει τον βηματισμό του λόγω της παρατεινόμενης αβεβαιότητας για την τελική λύση συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και εταίρων-δανειστών. Κυριαρχούν στην αγορά όχι περισσότερο από 1.500 ενεργοί κωδικοί που απλώς επενδύουν σε μετοχές-σηματωρούς του Ftse 25 με σκοπό το «μεροκάματο». Η αγορά δεν έχει κατεύθυνση, οι εισηγμένες ασχολούνται με την διαφύλαξη των μεριδίων αγοράς και την απρόσκοπτη λειτουργία των πιστωτικών γραμμών. Η πλειοψηφία των επενδυτών παραμένει άφαντη, αφού είναι πασιφανές ότι από το 2010 μέχρι σήμερα που εξαφανίσθηκαν τα μερίσματα λόγω της ύφεσης απομακρύνθηκαν και οι πιο φανατικοί με το χρηματιστήριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή