ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σχέδιο για τη βιωσιμότητα των Ελλ. Ταχυδρομείων

schedio-gia-ti-viosimotita-ton-ell-tachydromeion-2083795

Η σύσταση ομάδας έργου που θα σχεδιάσει το μέλλον των Ελληνικών Ταχυδρομείων (ΕΛΤΑ) αποφασίστηκε, χθες, στη σύσκεψη που πραγματοποίησε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ). Η συνεδρίαση του ΚΥΣΟΙΠ πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο του αντιπροέδρου Γιάννη Δραγασάκη και αποφασίστηκε το πόρισμα της ομάδας έργου να κατατεθεί προς συζήτηση μέσα σ’ έναν μήνα. Στην ομάδα έργου θα συμμετέχουν στελέχη των αρμόδιων υπουργείων Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων (ΥΠΟΜΕΔΙ) και του Οικονομικών.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, η ομάδα έργου «θα συντάξει ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης των ΕΛΤΑ με στόχο τη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης οικονομικής βιωσιμότητάς τους». Προστίθεται, δε, ότι στο πλαίσιο της διαδικασίας εκπόνησης του σχεδίου ανάπτυξης, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα κληθούν να καταθέσουν τις απόψεις τους.

Πάντως, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι για το μέλλον των ΕΛΤΑ δεν συμμετέχει στο, σχεδιασμό του ο βασικός μέτοχος του, και θεωρητικά ο πλέον καταρτισμένος για να διερευνά τέτοιου είδους ζητήματα, το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Σημειώνεται ότι το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 90% των μετοχών των ΕΛΤΑ, ενώ το υπόλοιπο 10% κατέχει το Τ.Τ., δηλαδή η Eurobank. Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση δείχνει ότι, για τις αποκρατικοποιήσεις που δεν έχουν ξεκινήσει, αυτή έχει τον αποκλειστικό λόγο. Στο παρελθόν, πάντως, το ΤΑΙΠΕΔ και οι σύμβουλοί του, διερευνώντας τυχόν επιχειρηματικό ενδιαφέρον για τα ΕΛΤΑ, δεν συνάντησαν ιδιαίτερα μεγάλη ανταπόκριση.