Οι μεγάλοι θεσμικοί, οι εν αναμονή, τα hedge funds και οι «brave hearts»

Οι μεγάλοι θεσμικοί, οι εν αναμονή, τα hedge funds και οι «brave hearts»

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ξένοι επενδυτές σταμάτησαν να είναι κατά κύριο λόγο πωλητές στο Χρηματιστήριο Αθηνών και εμφανίζονται πλέον εξίσου δυναμικά και αγοραστές. Τις τελευταίες εβδομάδες, μεγάλα ξένα επενδυτικά ονόματα έχουν πυκνώσει τις τηλεφωνικές τους επαφές, αλλά και τα ραντεβού με Ελληνες και αλλοδαπούς brokers, αξιολογώντας την εικόνα της εγχώριας αγοράς. Αιτία η προσδοκία σημαντικών υπεραξιών για όσους έχουν τοποθετηθεί έγκαιρα, εάν και εφόσον η Αθήνα κλείσει συμφωνία με τους εταίρους – δανειστές.

Η βιωσιμότητα, όμως, της όποιας ανοδικής αντίδρασης εκτιμάται ότι θα κριθεί από δύο ακόμη κρίσιμες παραμέτρους: την ψήφιση της συμφωνίας από τη Βουλή και την υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων. Στα τρία αυτά ορόσημα φαίνεται πως συμφωνεί η συντριπτική πλειονότητα των επενδυτών που παρακολουθούν την ελληνική αγορά, είτε αυτοί συμμετέχουν ενεργά είτε απλώς περιμένουν για να κινηθούν. Το ρόστερ των ξένων που «σηκώνουν» το τηλέφωνο για να μάθουν λεπτομέρειες για συγκεκριμένες ελληνικές εισηγμένες, αλλά και για τις εδώ εκτιμήσεις περί του πιθανού χρονοδιαγράμματος των εξελίξεων, περιλαμβάνει «όλα τα μεγάλα ονόματα που θα μπορούσατε να φανταστείτε», σημειώνει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής ανάλυσης μεγάλης τραπεζικής χρηματιστηριακής που, όπως ο ίδιος λέει, δεν συμμερίζεται απαραίτητα την αισιοδοξία τους.

Αλλες πηγές της αγοράς σημειώνουν πως οι αγορές που έχουν πραγματοποιήσει τις τελευταίες εβδομάδες οι μεγάλοι διαχειριστές κεφαλαίων, Αμερικανοί οι περισσότεροι, υπολείπονται ακόμη σημαντικά αυτών που μπορούν να διακρατήσουν στα χαρτοφυλάκιά τους με βάση τη στάθμιση της ελληνικής αγοράς στους δείκτες αναφοράς που παρακολουθούν.

Ομως στο μετοχολόγιο των ελληνικών εισηγημένων έχουν αρχίσει να εισέρχονται και πολλά νέα ονόματα, κερδοσκοπικού κυρίως χαρακτήρα και βραχυχρόνιου επενδυτικού ορίζοντα, εκτιμώντας πως η σχέση ρίσκου ανταμοιβής είναι πλέον πολύ ελκυστική για να αγνοηθεί.

«Πρόκειται γι’ αυτούς που εμείς ονομάζουμε “brave hearts”», αναφέρει χαρακτηριστικά κορυφαίος παράγοντας άλλης μεγάλης ελληνικής τραπεζικής χρηματιστηριακής, αναφερόμενος στην ομώνυμη ταινία. Με τις αποτιμήσεις των τραπεζών σε όρους τιμής προς λογιστική αξία να εμπεριέχουν σημαντικά περιθώρια ανόδου σε περίπτωση μιας καλής εξέλιξης, οι διαχειριστές κερδοσκοπικών κεφαλαίων «είναι δύσκολο να αντισταθούν σε προοπτικές αποδόσεων της τάξεως του 200% μέσα σε λίγους μήνες, όσο αβέβαιες και αν είναι», εξηγεί. «Είναι η δουλειά τους να παίρνουν τέτοια μεγάλα ρίσκα σαν αυτά που εμπεριέχει η ελληνική αγορά και να τοποθετούνται σε αγορές που έχουν τόσο αυξημένες διακυμάνσεις όσο αυτές που παρουσιάζει φέτος η αγορά», συμπληρώνει.

Πράγματι, οι διακυμάνσεις και ως εκ τούτου και οι αποδόσεις είναι μεγάλες. Ο τραπεζικός δείκτης από την αρχή του έτους έως τα μέσα του Μαΐου που πέρασε εμφανίζει πτώση της τάξεως του 30%. Ομως, από το χαμηλό έτους λίγο μετά τα μέσα Απριλίου έως τα μέσα Μαΐου είχε σημειώσει άνοδο μεγαλύτερη του 50%. Ο Γενικός Δείκτης το ίδιο διάστημα εμφανίζεται με κέρδη που αγγίζουν το 20% ενώ από την αρχή του 2015 είναι πλέον πρακτικά αμετάβλητος. Πάντως μεσολάβησαν βαθιές υποχωρήσεις και αναστροφές.

Ως χαρακτηριστική περίπτωση των «brave hearts» αναφέρονται δύο αμερικανικά hedge funds αλλά κι ένα μικρότερο βρετανικό. Το τελευταίο, μάλιστα, το οποίο επενδύει στις αναδυόμενες της Ανατολικής Ευρώπης στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Αθήνα, έπειτα από μεγάλα κέρδη που αποκόμισε από την ανάκαμψη του ρωσικού χρηματιστηρίου νωρίτερα φέτος, τοποθέτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, το σύνολο αυτών των κερδών στην Αθήνα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή