Σημαντική βελτίωση αποτελεσμάτων για την Πειραιώς το πρώτο τρίμηνο

Σημαντική βελτίωση αποτελεσμάτων για την Πειραιώς το πρώτο τρίμηνο

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα 69 εκατ. ευρώ συρρικνώθηκαν οι ζημίες του ομίλου Πειραιώς στο α΄ τρίμηνο έναντι ζημιών 247 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014, αλλά και ζημιών ύψους 332 εκατ. ευρώ για τη χρήση του 2014. Σε επίπεδο αποτελεσμάτων, η εικόνα της Πειραιώς βελτιώθηκε σημαντικά, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι σε επίπεδο μητρικής, παρουσίασε κέρδη ύψους 23 εκατ. ευρώ, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά μετά το α΄ τρίμηνο του 2011. Η βελτίωση οφείλεται τόσο στην ενίσχυση των λειτουργικών εσόδων (+6%) όσο και στη σημαντική συρρίκνωση των δαπανών (-3%), αποτέλεσμα της αναδιάρθρωσης που έχει πραγματοποιηθεί στον όμιλο. Από την άλλη πλευρά η επιδείνωση των συνθηκών στην οικονομία εξαιτίας της αβεβαιότητας που προκαλεί η παρατεταμένη διαπραγμάτευση κυβέρνησης – εταίρων αποτυπώθηκε στη μεγάλη μείωση των καταθέσεων του ομίλου κατά περίπου 8 δισ. ευρώ, ή 15% σε ετήσια βάση, αλλά και στην επιδείνωση της ποιότητας του χαρτοφυλακίου δανείων. Ο σχηματισμός των νέων δανείων σε καθυστέρηση, που σχεδόν μηδενίσθηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2014 μετά μακρά πορεία αποκλιμάκωσης, παρουσίασε αύξηση κατά 300 εκατ. ευρώ το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου. Ετσι, ο δείκτης δανείων σε καθυστέρηση διαμορφώθηκε στο τέλος Μαρτίου 2015 στο 38,9% από 38,8% τον Δεκέμβριο του 2014. Η κάλυψη των δανείων σε καθυστέρηση διαμορφώθηκε στο τέλος Μαρτίου στο 56,5% (Ελλάδα 56,3%, διεθνείς δραστηριότητες 58,3%) από 50,7% τον Μάρτιο 2014.

Οι προβλέψεις για την κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανήλθαν σε 278 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα με το ύψος των νέων καθυστερήσεων, αλλά μειωμένες κατά 42% σε σχέση με το ύψος προβλέψεων τον Μάρτιο του 2014. Ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώνεται στο 12,0%.

Με αφορμή τα αποτελέσματα, ο πρόεδρος του ομίλου, Μιχάλης Σάλλας, τόνισε: «Η επίτευξη συμφωνίας με τους θεσμικούς εταίρους είναι απαραίτητη για τη χώρα, ώστε να αρθούν οι αβεβαιότητες και να επανέλθει η εμπιστοσύνη στην οικονομία και την ελληνική αγορά. Η εξέλιξη αυτή θα επιτρέψει την επιστροφή καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα, την πρόσβασή του σε φθηνότερες πηγές χρηματοδότησης και την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας. Η αποκατάσταση της ρευστότητας είναι κρίσιμη προϋπόθεση για την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη της οικονομίας. Αυτός είναι και ο προσφορότερος τρόπος για την αντιμετώπιση της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, καθώς επιτρέπει την αύξηση της απασχόλησης, αλλά και την άσκηση αναδιανεμητικής πολιτικής για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των ευαίσθητων κοινωνικών στρωμάτων».

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Ανθιμος Θωμόπουλος, σημείωσε: «Παρά την οικονομική αβεβαιότητα που επηρέασε αναπόφευκτα τόσο τη ρευστότητα όσο και την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου, τα αποτελέσματα του ομίλου μετά από φόρους βελτιώθηκαν. Ειδικά, στην Ελλάδα η τράπεζα κατέγραψε το πρώτο θετικό αποτέλεσμα 23 εκατ. ευρώ μετά το 1ο 3μηνο του 2011. Η κεφαλαιακή επάρκεια του ομίλου παραμένει ισχυρή, με τον δείκτη Common Equity Tier I να διαμορφώνεται στο 11,9%».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή