Κέρδη για τις εξαγωγικές εταιρείες από την πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου

Κέρδη για τις εξαγωγικές εταιρείες από την πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εισηγμένες δύο ταχυτήτων έχει διαμορφώσει η ευνοϊκή ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου, που κυμαίνεται στο 1,087 (τιμή 26/5), καθώς αυξάνονται οι εξαγωγές προς τις δολαριακές αγορές, ενισχύοντας τα ταμειακά αποθέματα αυτών των επιχειρήσεων. Από την άλλη πλευρά όμως υπάρχει η πλειονότητα των ομίλων που προσπαθεί να επιβιώσει σε μία ελληνική οικονομία όπου τα μερίδια αγοράς συρρικνώνονται σε όλους τους κλάδους, αφού το Δημόσιο έχει κηρύξει στάση πληρωμών στον ιδιωτικό τομέα.

Αυτή τη στιγμή στο χρηματιστήριο, από τις 231 εισηγμένες, οι 61 εταιρείες (ποσοστό 26,40%) είναι εξαγωγικές. Συγκεκριμένα, η δραστηριότητά τους επί του συνολικού τζίρου καλύπτει από 40% μέχρι και 95% των εσόδων. Οι εξαγωγικές εταιρείες ήδη εμφάνισαν τα οφέλη της συναλλαγματικής ισοτιμίας στα ετήσια αποτελέσματα του 2014. Μάλιστα, η εικόνα αυτή αναμένεται να διατηρηθεί και το α΄ τρίμηνο του 2015. Για παράδειγμα, είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις στελεχών της εταιρείας εξόρυξης μαρμάρων «Κυριακίδης» στην ετήσια συνέλευση των μετόχων, που τόνισαν τα εξής: «Η οικονομική κρίση της Ελλάδας δεν μας επηρεάζει, καθώς οι εγχώριες πωλήσεις μας περιορίζονται σε πολύ χαμηλό ποσοστό. Αντίθετα, ελέγχουμε την πρώτη ύλη ενός σπάνιου προϊόντος (του λευκού μαρμάρου), πουλάμε κατά κανόνα τοις μετρητοίς σε δολαριακές αγορές, διαθέτουμε υψηλή τεχνογνωσία και έχουμε καταφέρει να προχωρούμε σε πολύ αποδοτικές εξορύξεις».

Οι 61 εισηγμένες που αντιπροσωπεύουν και τον χρηματιστηριακό δείκτη Διεθνούς Δραστηριοποίησης έχουν επιταχύνει την εξάπλωσή τους στις διεθνείς αγορές, αφού έχουν αποδεχθεί ότι θα αργήσει σημαντικά η ανάκαμψη στην Ελλάδα όσο κυριαρχεί η γραφειοκρατία που καθυστερεί τις επενδύσεις. Και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στο ξεκίνημα του 2015 οι σημαντικότερες ανακοινώσεις προέρχονται από τις κατ’ εξοχήν εξαγωγικές εισηγμένες.

Για παράδειγμα, στον κατασκευαστικό κλάδο, οι τρεις μεγαλύτεροι όμιλοι της χώρας (Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα, J&P Αβαξ) δραστηριοποιούνται πολλά χρόνια στη Μέση Ανατολή και σήμερα εμφανίζουν ανεκτέλεστο υπόλοιπο εργασιών που ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ. Η πιο πρόσφατη εξέλιξη στον κλάδο είναι το έργο αξίας 490 εκατ. δολαρίων που ανακοίνωσε η Ακτωρ -θυγατρική του Ελλάκτωρα- που αναδείχθηκε μειοδότρια στον διεθνή διαγωνισμό για τη Μελέτη και Κατασκευή της Επέκτασης της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων «El Salitre», που εξυπηρετεί την πρωτεύουσα της Κολομβίας, Μπογκοτά, και χρηματοδοτείται από την

Παγκόσμια Τράπεζα.

Στον κλάδο του αλουμινίου η μεγαλύτερη εταιρεία της χώρας, η ΕΛΒΑΛ, προχωρά στην ίδρυση εταιρείας στη Γερμανία με σκοπό την αγορά, παραγωγή και εμπορία υλικών εναλλακτών θερμότητας για την αυτοκινητοβιομηχανία στην Ευρώπη.

Στον κλάδο των ανελκυστήρων η Kleemann Ηellas, που ελέγχει το 7% της παγκόσμιας αγοράς, προχώρησε πρόσφατα στην ίδρυση θυγατρικής εταιρείας στο Ζάγκρεμπ και πλέον έχει παρουσία σε 98 χώρες, με το ποσοστό των διεθνών πωλήσεων να ανέρχεται πλέον σε 89% του ενοποιημένου κύκλου εργασιών.

Η Χαλκόρ, θυγατρική του ομίλου Viohalco, παρουσιάζει από την αρχή του έτους διψήφιο ποσοστό ανόδου στον όγκο των πωλήσεων, με παράλληλη βελτίωση του μείγματος των πωλήσεών της (στροφή προς τα προϊόντα βιομηχανικών εφαρμογών), με χαμηλότερο κόστος ενέργειας και με πολύ καλές προοπτικές ανόδου των πωλήσεων στις δολαριακές αγορές, μετά και τη σημαντική υποχώρηση της ισοτιμίας του αμερικανικού νομίσματος. Η εταιρεία ανακοίνωσε πριν από λίγες εβδομάδες ότι σε σύμπραξη με τοπικό διανομέα στην Τουρκία, που εξελίσσεται σε μία από τις σπουδαιότερες αγορές, προχώρησε στη δημιουργία από κοινού θυγατρικής εταιρείας (50% – 50%) για τοπική παραγωγή και την αποφυγή έτσι του υψηλού μεταφορικού κόστους που μέχρι σήμερα αντιμετωπίζει στην ελληνική αγορά.

Τέλος, η Παπουτσάνης ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της στρατηγικής συνεργασίας της με τη Sysco Guest Supply, έναν από τους μεγαλύτερους διανομείς ξενοδοχειακών καλλυντικών διεθνώς, θα ξεκινήσει από τον Ιούλιο την τροφοδοσία διεθνούς αλυσίδας ξενοδοχείων πέντε αστέρων σε όλη την Ευρώπη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή