ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Sand art» από τη Vodafone

sand-art-apo-ti-vodafone-2085755

·         Πρόκειται για μία ταινία μικρού μήκους που γυρίστηκε χρησιμοποιώντας μερικά από τα περισσότερο παραγόμενα προϊόντα στον κόσμο, όπως το ρύζι, τη ζάχαρη, τον καφέ και τα μπαχαρικά

·         Η ταινία δείχνει πώς έξι υπηρεσίες κινητής επικοινωνίας μπορούν να αυξήσουν τα εισοδήματα 70 εκατομμυρίων Ινδών αγροτών κατά 9 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο

·         Η μέση αγροτική οικογένεια στην Ινδία ζει με λιγότερο από 4 δολάρια την ημέρα

Ένα βίντεο που δημιουργήθηκε από τη Vodafone χρησιμοποιεί την τεχνική της «ζωγραφικής με άμμο», για δείξει πώς μπορούν να ενισχυθούν οι ζωές και οι βιοτικοί πόροι των μικροκαλλιεργητών στην Ινδία μέσω της τεχνολογίας της κινητής επικοινωνίας.

Η ταινία μικρού μήκους με την καλλιτέχνιδα που σχεδιάζει στην άμμο, Άννα Στρέλκοβα, χρησιμοποιεί κόκκους καφέ, σπυριά ρύζι και μπαχαρικά για να μεταφέρει το μήνυμα ότι οι πολύπλοκες αλυσίδες εφοδιασμού και η ελλιπής πρόσβαση σε πληροφορίες, χρήμα και αγορές καθιστά πολλούς Ινδούς αγρότες ευάλωτους σε καιρικές συνθήκες, χρέος και απώλεια καλλιεργειών. Δείχνει, επίσης, ότι λόγω των πολύπλοκων αλυσίδων εφοδιασμού, πολλοί αγρότες στην Ινδία αποκομίζουν μόνο το 25% της τελικής τιμής των προϊόντων τους, ενώ το 40% των νωπών φρούτων και λαχανικών της Ινδίας, αξίας 8,3 δισ. δολαρίων ετησίως, χάνεται πριν φτάσει στους καταναλωτές.

Η έκθεση με τίτλο Connected Farming in India, που δημοσιεύτηκε από τη Vodafone σήμερα, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η εισαγωγή απλών υπηρεσιών κινητής επικοινωνίας, που έχουν σχεδιαστεί για να βοηθήσουν μικροκαλλιεργητές σε αναδυόμενες αγορές, μπορούν να ενισχύσουν το αγροτικό εισόδημα 70 εκατομμυρίων Ινδών αγροτών κατά 9 δισ. το 2020.

Η έκθεση, που βασίζεται σε έρευνα που ανατέθηκε στην Accenture Strategy με την υποστήριξη του Ιδρύματος Vodafone, καταδεικνύει ότι οι υπηρεσίες κινητής επικοινωνίας μπορούν να ενισχύσουν το εισόδημα σχεδόν των δύο τρίτων των Ινδών αγροτών κατά 128 δολάρια το χρόνο κατά μέσο όρο, έχοντας ουσιαστικό θετικό αντίκτυπο σε κοινότητες όπου το μέσο αγροτικό νοικοκυριό ζει με λιγότερα από 4 δολάρια την ημέρα και πολλοί αγρότες αγωνίζονται για να θρέψουν τις οικογένειές τους και να εκπαιδεύσουν τα παιδιά τους.

Η Ινδία αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς τροφίμων στον κόσμο, καθώς εκτιμάται ότι περισσότεροι από 200 εκατομμύρια άνθρωποι απασχολούνται σήμερα στη γεωργία, εκ των οποίων περίπου 100 εκατομμύρια είναι αγρότες και οι υπόλοιποι εργάζονται ως καλλιεργητές της γης. Στην Ινδία, το 62% περίπου των αγροτών κατέχει λιγότερο από ένα εκτάριο γης, αυξάνοντας σημαντικά την έκθεσή τους στις επιπτώσεις της αποτυχίας των καλλιεργειών, των παρασίτων, των ασθενειών και των ασταθών τιμών της αγοράς.

Η ταινία «Sand art» σε σύντομη έκδοση:

Η ταινία «Sand art» σε ολόκληρη έκδοση:

Η Vodafone και η Accenture Strategy έχουν εντοπίσει έξι υπηρεσίες κινητής  επικοινωνίας που έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν τη ζωή και τα μέσα διαβίωσης των Ινδών αγροτών:

Υπηρεσίες γεωργικής πληροφόρησης με τις οποίες παρέχεται έγκαιρη προειδοποίηση για καιρικά φαινόμενα, πληροφορίες σχετικά με το βέλτιστο χρόνο συγκομιδής και συμβουλές σχετικά με τεχνικές καλλιέργειας για την ενίσχυση των αποδόσεων. Οι υπηρεσίες αυτές θα μπορούσαν να αυξήσουν το ετήσιο εισόδημα κατ 'εκτίμηση 60 εκατομμύρια Ινδών αγροτών κατά 89 δολάρια το χρόνο κατά μέσο όρο το 2020.

Υπηρεσίες έκδοσης αποδείξεων για να διασφαλιστεί μεγαλύτερη διαφάνεια στις καθημερινές συναλλαγές (;) με τις αλυσίδες εφοδιασμού βασικών προϊόντων, επιτρέποντας στους αγρότες να αυξήσουν το εισόδημά τους, με τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και την εξάλειψη της απάτης.

Πληρωμές και τα δάνεια που καθιστούν δυνατή την πρόσβαση των αγροτών σε ασφαλή και απλά χρηματοοικονομικά προϊόντα και υπηρεσίες που χρησιμοποιούν τα συστήματα χρηματικών πληρωμών που βασίζονται στην τεχνολογία της κινητής επικοινωνίας. Η πρόσβαση σε άκρως οικονομικά αποδοτική μικρο-χρηματοδότηση και τα γρήγορα και διαφανή συστήματα ηλεκτρονικών πληρωμών θα μπορούσαν να αποφέρουν ένα ετήσιο όφελος της τάξης των 690 δολαρίων για ορισμένους αγρότες το 2020, το οποίο αντιστοιχεί σε αύξηση 39% στο μέσο αγροτικό εισόδημα τους.

Υπηρεσίες επιτόπιου εσωτερικού ελέγχου με την οποία οι ελεγκτές δύνανται να παρακολουθούν την ποιότητα, τη βιωσιμότητα και την πιστοποίηση των απαιτούμενων διαδικασιών, προκειμένου να εγκαταλειφθούν τα έντυπα αρχεία και να υιοθετηθεί η ηλεκτρονική υποβολή μέσω ταμπλετών και δεδομένων κινητής τηλεφωνίας, ενισχύοντας σημαντικά την αποτελεσματικότητα και αυξάνοντας ενδεχομένως τα μέσα ετήσια έσοδα κατά 612 δολάρια για ορισμένους αγρότες.

Τοπική εφοδιαστική αλυσίδα, η οποία δίνει τη δυνατότητα στους παραγωγούς μικρής κλίμακας να συναλλάσσονται με τοπικούς συνεταιρισμούς μέσα από απλές αλλά ισχυρές υπηρεσίες πληροφοριών και συστήματα ηλεκτρονικών πληρωμών μέσω κινητής τηλεφωνίας. Τα εργαλεία αυτά θα μπορούσαν να ενισχύσουν το ετήσιο εισόδημα ορισμένων αγροτών κατά 271 δολάρια το 2020, συντελώντας στην αύξηση κατά 50% σε τρέχοντα αγροτικά εισοδήματα.

Υπηρεσίες μέσω Smartphone με δυνατότητα να παρέχουν μεγαλύτερη λειτουργικότητα και πιο πλούσιες πηγές πληροφοριών σε σύγκριση με τη χρήση βασικών υπηρεσιών γραπτών μηνυμάτων και τηλεφωνητή. Ενώ η διείσδυση smartphone είναι σήμερα χαμηλή σε αγροτικές περιοχές στις αναδυόμενες οικονομίες, η μέση τιμή των συσκευών εξακολουθεί να μειώνεται από έτος σε έτος. Οι εξελιγμένες και οικονομικά προσιτές υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση του μέσου ετήσιου αγροτικού εισοδήματος κατά 675 δολάρια για περισσότερα από τέσσερα εκατομμύρια αγρότες το 2020.