Αρνητική αντίδραση του Χρηματιστηρίου στη μετάθεση των δόσεων προς το ΔΝΤ για τα τέλη του μήνα

Αρνητική αντίδραση του Χρηματιστηρίου στη μετάθεση των δόσεων προς το ΔΝΤ για τα τέλη του μήνα

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H πολιτική απόφαση της κυβέρνησης να μην πληρώσει την πρώτη από τις τέσσερις δόσεις του Ιουνίου στο ΔΝΤ -και να μεταθέσει όλες τις δόσεις στο τέλος του μήνα- πυροδότησε ισχυρό κύμα πωλήσεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών την Παρασκευή. Ετσι κι αλλιώς, η αγορά από τις 20 Φεβρουαρίου 2015 μέχρι τώρα βιώνει μία ιδιότυπη ομηρία από ελάχιστα funds που διαθέτουν ρευστότητα και ασχολούνται με την πιο ρηχή αγορά της Ευρωζώνης, αυξάνοντας καθημερινά τον δείκτη μεταβλητότητας.

Η πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου ξεκίνησε πτωτικά και έκλεισε την Παρασκευή, με τον Γενικό Δείκτη να σφυροκοπείται και να καταποντίζεται κάτω από τις 800 μονάδες.

Βέβαια είναι γεγονός ότι την Πέμπτη και την Παρασκευή ο τζίρος κρατήθηκε χαμηλότερα των 100 εκατ. ευρώ, ενδεικτικό και της ανασφάλειας των επενδυτών να λάβουν ρίσκο, αφού τα βλέμματα θα στρέφονταν στη χθεσινή εκτός ημερησίας διατάξεως στη Βουλή που συγκάλεσε ο πρωθυπουργός και θα ξεκινούσε 70 λεπτά αργότερα από τη λήξη του χρηματιστηρίου.

Η χρηματιστηριακή εβδομάδα ξεκίνησε την Τρίτη λόγω της αργίας του Αγίου Πνεύματος. Οι επενδυτές λόγω της νεφελώδους κατάστασης που επικρατούσε στις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές συνέχισαν να ρευστοποιούν για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση. Είχαν προηγηθεί οι πτωτικές συνεδριάσεις της 28ης Μαΐου (-1,69% ο Γενικός Δείκτης) και της 29ης Μαΐου (-1,44%). Την περασμένη Τρίτη ο Γενικός Δείκτης υπό το βάρος των ρευστοποιήσεων στον τραπεζικό κλάδο υποχώρησε 2,47% και διολίσθησε στις 804,96 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 105,908 εκατ. ευρώ. Η μετοχή της Alpha Bank υπέστη απώλειες 4,19%, η Εurobank έχασε 3,95%, η Εθνική Τράπεζα κατέγραψε απώλειες 3,45% και η Τράπεζα Πειραιώς υποχώρησε 2,76%.

Η πιθανή συμφωνία με τους εταίρους που φάνηκε στον ορίζοντα την Τετάρτη βελτίωσε την επενδυτική ψυχολογία, μετά την πληροφορία για την έκτακτη συνάντηση το βράδυ της ίδιας μέρας στις Βρυξέλλες μεταξύ του προέδρου της Κομισιόν με τον Ελληνα πρωθυπουργό, προκειμένου να υπάρξει τελική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών. Ο Γενικός Δείκτης επανήλθε σε θετική τροχιά και κατέγραψε υψηλά κέρδη 4,13%, φθάνοντας τις 838,22 μονάδες, με ικανοποιητική αύξηση του τζίρου στα 112,356 εκατ. ευρώ. Πρωταγωνιστές τόσο στην άνοδο όσο και στην πτώση παρέμειναν οι τραπεζικές μετοχές, αφού όλη η ελληνική οικονομία είναι τραπεζοκεντρική και συνεπώς δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση το χρηματιστήριο.

Την Πέμπτη οι πωλητές επανήλθαν στην αγορά μετά τον μαραθώνιο των πέντε ωρών μεταξύ Γιουνκέρ – Τσίπρα όπου δεν υπήρξε συμφωνία. Ο Γενικός Δείκτης υπέστη απώλειες 1,32% και διολίσθησε στις 827,12 μονάδες. Ο τζίρος περιορίσθηκε χαμηλότερα των 100 εκατ. ευρώ και έκλεισε στα 68,388 εκατ. ευρώ και η κεφαλαιοποίηση της αγοράς έπεσε κάτω από τα 50 δισ. ευρώ και έκλεισε στα 49,885 δισ. ευρώ. Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στη μετοχή της Eurobank (-5,16%), της Alpha Bank (-3,48%), της Τραπέζης Πειραιώς (-2,79%) αλλά και της ΕΥΔΑΠ (-2,30%), του ΟΠΑΠ (-3,85%) και της Folli Follie Group (-3,11%).

Xθες η αγορά βίωσε άλλη μία συνεδρίαση στα όρια του κραχ. Οι ενδοσυνεδριακές απώλειες του Γενικού Δείκτη ξεπέρασαν το -5%, με το ηλεκτρονικό ταμπλό να έχει κοκκινίσει. Ωστόσο ο τζίρος παρέμεινε σχετικά χαμηλός, αφού οι επενδυτές προσπαθούν να έχουν τις λιγότερες απώλειες και δεν προχώρησαν σε μεγάλο αριθμό πωλήσεων, προσδοκώντας ότι στην επόμενη συνάντηση Γιουνκέρ – Τσίπρα θα βρεθεί τουλάχιστον μια προσωρινή λύση.

Πέρα από τα λογιστικά στοιχεία της πτώσης της αγοράς, το τίμημα που πληρώνει η πραγματική οικονομία είναι ιδιαίτερα βαρύ. Οπως ομολογούν οι εκπρόσωποι των εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης με μεγάλο δείκτη εξωστρέφειας, έχουν αρχίσει να χάνουν συμβόλαια ή δεν ανανεώνονται υφιστάμενα συμβόλαια στο εξωτερικό, καθώς οι πελάτες τους επηρεάζονται από την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα. Οι ξένοι δεν βλέπουν μεμονωμένα τις καλές ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά συνολικά τη θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο χάρτη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή