Αύξησαν το ποσοστό στο Χ.Α. οι ξένοι τον Μάιο

Αύξησαν το ποσοστό στο Χ.Α. οι ξένοι τον Μάιο

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρέμειναν πωλητές στο ελληνικό Χρηματιστήριο για 5ο συνεχή μήνα οι ξένοι επενδυτές, καθώς οι ρευστοποιήσεις ελληνικών τίτλων τον φετινό Μάιο ανήλθαν σε 9,5 εκατ., ενώ αντίθετα οι Ελληνες επενδυτές ήταν αγοραστές μετοχών συνολικής αξίας 7,64 εκατ. Η διαφορά του 1,86 εκατ. ευρώ που προκύπτει μεταξύ πωλητών και αγοραστών οφείλεται στο γεγονός ότι οι πωλήσεις και οι αγορές μετοχών έγιναν σε διαφορετικές μέσες τιμές, αλλά στη συμμετοχή των «λοιπών επενδυτών». Η κατηγορία αυτή αφορά επενδυτικές μερίδες για τις οποίες δεν υπάρχει καταχωρισμένη χώρα φορολογικής κατοικίας είτε αφορά σε offshore. Ακόμη, στη διαφορά του 1,86 δισ. συμμετέχουν και εντολές από επενδυτικά μέλη όπου συνυπάρχουν Ελληνες και αλλοδαποί επενδυτές.

Σε ό,τι αφορά στην αύξηση του ποσοστού των ξένων, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πωλούσαν μετοχές χαμηλής χρηματιστηριακής αξίας, ενώ αγόραζαν μετοχές εταιρειών μεγάλης κεφαλαιοποίησης που έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα και συνθέτουν τους βασικούς δείκτες του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Ετσι, η συμμετοχή των ξένων επενδυτών τον Μάιο διαμορφώθηκε στο 59,2% της συνολικής κεφαλαιοποίησης, σύμφωνα με τη μηνιαία έκδοση Αξίαnumbers που δημοσιεύθηκε χθες, έναντι 58,6% του προηγούμενου μήνα.

Ωστόσο, συνυπολογίζοντας τη συμμετοχή του ΤΧΣ στη συνολική κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς, η συμμετοχή των ξένων επενδυτών ανέρχεται στο 48,0%, παρουσιάζοντας σταθεροποιητικές τάσεις συγκριτικά με το ποσοστό που είχε διαμορφωθεί στο τέλος Απριλίου.

Η κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. στο τέλος Μαΐου υπολογίστηκε στα 42,46 δισ. Σε σχέση με την αντίστοιχη κεφαλαιοποίηση του προηγούμενου μήνα που ήταν 41,37 δισ., σημειώθηκε αύξηση 2,6%, ενώ συγκρινόμενη με την αντίστοιχη κεφαλαιοποίηση του ίδιου μήνα του προηγούμενου έτους που ήταν 70,92 δισ., σημειώθηκε μείωση 40,1%. Η αξία συναλλαγών του Μαΐου 2015 έφτασε σε 1,684 δισ., σημειώνοντας άνοδο 19,9% από τη συναλλακτική δραστηριότητα του προηγούμενου μήνα, που ήταν 1,404 δισ. Σε σχέση με τον Μάιο 2014 που η αξία συναλλαγών ήταν 4,890 δισ., σημειώθηκε πτώση της τάξης του 65,6%. Οι ξένοι επενδυτές τον προηγούμενο μήνα πραγματοποίησαν το 51,8% των συναλλαγών, ενώ οι Ελληνες το 27,6% (τον Απρίλιο 2015 πραγματοποίησαν το 19,5% των συναλλαγών).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή