Εναλλακτικές για τα 212 εκατ. που θα έφερνε η πώληση της ΔΕΣΦΑ αναζητούν τα ΕΛΠΕ

Εναλλακτικές για τα 212 εκατ. που θα έφερνε η πώληση της ΔΕΣΦΑ αναζητούν τα ΕΛΠΕ

3' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tον προσεχή Σεπτέμβριο αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις για την πώληση πλειοψηφικού πακέτου του ΔΕΣΦΑ στους Αζέρους (Socar). Αυτή την περίοδο εξετάζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού η μεταβίβαση να αφορά ποσοστό 49% αντί για 66% που προέβλεπε ο διαγωνισμός. Αυτό αποκάλυψε στη χθεσινή ετήσια συνέλευση των μετόχων των ΕΛΠΕ ο νέος διευθύνων σύμβουλος Γρηγόρης Στεργιούλης, προσθέτοντας ότι η επιχείρηση εξετάζει εναλλακτικές λύσεις για τα 212 εκατ. ευρώ που επρόκειτο να εισρεύσουν στα ταμεία των ΕΛΠΕ από την πώληση μετοχών του ΔΕΣΦΑ στους Αζέρους και είχαν προϋπολογιστεί από τον όμιλο. Ωστόσο, διευκρινίστηκε από τον κ. Στεργιούλη ότι η έγκριση της μεταβίβασης και το τι θα κάνει ο υποψήφιος αγοραστής δεν εξαρτάται από τα ΕΛΠΕ.

Πάντως, ο κ. Στεργιούλης υποστήριξε ότι στην περιοχή θα υπάρξουν εξελίξεις σε ό,τι αφορά έργα υποδομής φυσικού αερίου, όπως ο ελληνορωσικός αγωγός, ενώ ακόμη δεν είναι γνωστοί οι αγοραστές του αερίου, ούτε και οι πιθανός ρόλος της ΔΕΠΑ.

Οπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, μέχρι το 2017 η εταιρεία στοχεύει σε μείωση του δανεισμού με πώληση μη στρατηγικών συμμετοχών και υπογράμμισε ότι οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της Elpedison τίθενται σε θερμή εφεδρεία έως ότου βελτιωθούν οι συνθήκες ζήτησης στην ελληνική αγορά ώστε να επιστρέψουν σε πλήρη λειτουργία.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της συνέλευσης των μετόχων η διοίκηση των ΕΛΠΕ ανακοίνωσε ότι θα υποβάλει προσφορά για την παραχώρηση του «οικοπέδου 1» στο βορειοδυτικό Ιόνιο.

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού, που είναι σε εξέλιξη, το Δημόσιο παραχωρεί για έρευνες υδρογονανθράκων συνολικά 20 περιοχές («οικόπεδα») στο Ιόνιο και το νότιο Κρητικό πέλαγος και η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος αν δεν δοθεί νέα παράταση λήγει στις 14 Ιουλίου.

Το θέμα του «οικοπέδου 1», όπως είπε ο κ. Στεργιούλης, έχει συζητηθεί με το υπουργείο Εξωτερικών και, αν και δεν είναι το πιο ενδιαφέρον ενεργειακά, τα ΕΛΠΕ θα υποβάλουν προσφορά προκειμένου να μην αμφισβητηθούν κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Στη συνέλευση παρέστη και ο νέος πρόεδρος των ΕΛΠΕ Ευστάθιος Τσοτσορός ο οποίος θα αμείβεται ετησίως με 280.000 ευρώ μεικτά -όσα λαμβάνει και ο δ/νων σύμβουλος- από 170.000 ευρώ που αμειβόταν ο προκάτοχός του (Γιάννης Παπαθανασίου), καθώς έχει εκτελεστικές αρμοδιότητες όπως ακριβώς και ο κ. Στεργιούδης. Αναφερόμενος στις τρέχουσες εξελίξεις ο κ. Ευστάθιος Τσοτσορός τόνισε ότι «η υπό διαπραγμάτευση συμφωνία, εφόσον ολοκληρωθεί θα περιορίσει την αβεβαιότητα, ωστόσο τα μέτρα που συζητώνται είναι πιθανό να επηρεάσουν την ανάπτυξη. Ολα είναι ρευστά, ευχόμαστε να υπάρξει αίσιο τέλος». Σε σχέση με τη στρατηγική του ομίλου ο κ. Τσοτσορός πρόσθεσε ότι περιλαμβάνει περαιτέρω ενίσχυση της εξωστρέφειας (ήδη τα ΕΛΠΕ εξάγουν το 50% της παραγωγής τους), τη μετεξέλιξή του σε σημαντικό ενεργειακό όμιλο στην Ανατολική Μεσόγειο, την ενίσχυση της ασφάλειας, την αύξηση του μεριδίου λιανικής αγοράς από 30% που είναι τώρα σε 40% σε βάθος πενταετίας με περαιτέρω ανάπτυξη του δικτύου ιδιολειτουργούμενων πρατηρίων και εφαρμογή του συστήματος ελέγχου εισροών – εκροών με στόχο τον περιορισμό του λαθρεμπορίου.

Από την πλευρά του ο κ. Στεργιούλης τόνισε ότι με την έκδοση των ευρωομολόγων το 2014 ο όμιλος είναι προετοιμασμένος για δύσκολες καταστάσεις, ενώ χαρακτήρισε πρόκληση το γεγονός ότι τα ΕΛΠΕ λειτουργούν στη διεθνή αγορά έχοντας πίσω τους το ελληνικό τραπεζικό σύστημα με τα γνωστά προβλήματα.

Ο πρόεδρος του ομίλου των ΕΛΠΕ κ. Ε. Τσοτσορός εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη του ομίλου προς τις οικογένειες των θυμάτων στο πρόσφατο δυστύχημα, ενώ ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Γρηγόρης Στεργιούλης έκανε λόγο για το χειρότερο δυστύχημα στην ιστορία της εταιρείας, ζήτησε συγγνώμη από τους συγγενείς των θυμάτων και επανέλαβε ότι η στήριξη της εταιρείας θα είναι ουσιαστική και έμπρακτη.

Στη διάρκεια του α΄ τριμήνου της τρέχουσας οικονομικής χρήσης οι ταμειακές ροές επηρεάστηκαν από τις αυξημένες ανάγκες κεφαλαίου κίνησης, κυρίως εν όψει του προγράμματος συντήρησης του διυλιστηρίου Ασπροπύργου στο β΄ τρίμηνο 2015 καθώς και την αύξηση των αποθεμάτων στο πλαίσιο της εμπορικής αριστοποίησης (contango trading). Ο καθαρός δανεισμός των ΕΛΠΕ ανήλθε στα 2,1 δισ., μειωμένος σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Η συνεισφορά του ομίλου ΔΕΠΑ στα ενοποιημένα καθαρά κέρδη ανήλθε στα 10 εκατ. ευρώ, λόγω μειωμένης ζήτησης από παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας και βιομηχανικούς πελάτες, παρά την αύξηση όγκου πωλήσεων των ΕΠΑ. Επίσης, το EBITDA της Elpedison ήταν αρνητικό κατά 1 εκατ. ευρώ, καθώς το μεταβατικό ρυθμιστικό πλαίσιο επηρέασε σημαντικά την παραγωγή και την κερδοφορία όπως αναφέρεται στην τριμηνιαία έκθεση των Ελληνικών Πετρελαίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή