Διακρατικό πρόγραμμα για επενδύσεις στην ανάπτυξη και την απασχόληση

Διακρατικό πρόγραμμα για επενδύσεις στην ανάπτυξη και την απασχόληση

4' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανακοινώθηκε η πρώτη πρόσκληση υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg Europe. To Interreg Europe είναι διακρατικό πρόγραμμα, που στοχεύει μέσω της διαπεριφερειακής συνεργασίας, στη βελτίωση της εφαρμογής των πολιτικών και των προγραμμάτων περιφερειακής ανάπτυξης και ιδίως των προγραμμάτων για επενδύσεις στην ανάπτυξη και την απασχόληση. Το πρόγραμμα Interreg Europe χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Προτεραιότητες

Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία της πρώτης πρόσκλησης, το πρόγραμμα Interreg Europe είναι χωρισμένο σε τέσσερις άξονες προτεραιότητας που σχετίζονται με τη στρατηγική «Ευρώπη 2020». Οι τέσσερις άξονες προτεραιότητας αντιστοιχούν σε τέσσερις από τους έντεκα θεματικούς στόχους της στρατηγικής. Μέσα σε κάθε άξονα προτεραιότητας καθορίζονται ένας ή περισσότεροι ειδικοί στόχοι στο πλαίσιο των οποίων οι υποψήφιοι καλούνται να υποβάλουν πρόταση έργου. Οι προτάσεις εντάσσονται στους κάτωθι άξονες προτεραιότητας:

Αξονας προτεραιότητας 1 – Ενίσχυση της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας (αντιστοιχεί στον θεματικό στόχο 1).

Αξονας προτεραιότητας 2 – Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ΜμΕ (αντιστοιχεί στον θεματικό στόχο 3).

Αξονας προτεραιότητας 3 – Υποστήριξη της μετάβασης προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα σε όλους τους τομείς (αντιστοιχεί στον θεματικό στόχο 4).

Αξονας προτεραιότητας 4 – Προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων (αντιστοιχεί στον θεματικό στόχο 6).

Το πρόγραμμα χρηματοδοτεί δύο είδη δράσεων:

α) Τα έργα διαπεριφερειακής συνεργασίας: συνεργασίες που αποτελούνται από αρμόδιους οργανισμούς από διάφορες χώρες της Ευρώπης, οι οποίοι θα συνεργαστούν για 3-5 χρόνια για να ανταλλάξουν τις εμπειρίες τους για ένα συγκεκριμένο θέμα πολιτικής. Κάθε περιοχή που συμμετέχει στο πρόγραμμα συνεργασίας παράγει ένα σχέδιο δράσης, προσδιορίζοντας το τι θα γίνει στην περιοχή για να διασφαλίσει ότι τα διδάγματα που αντλήθηκαν από το σχέδιο συνεργασίας έχουν τεθεί σε εφαρμογή. Τα σχέδια πρέπει, επίσης, να παρακολουθούν την πρόοδο των σχεδίων δράσης τους, για να προσδιοριστεί ο αντίκτυπος της συνεργασίας.

β) Πλατφόρμες μάθησης πολιτικής: ένας χώρος για συνεχή μάθηση, όπου οποιαδήποτε οργάνωση που ασχολείται με τις πολιτικές περιφερειακής ανάπτυξης στην Ευρώπη μπορεί να βρει λύσεις για να βελτιώσει τον τρόπο που διαχειρίζεται και εφαρμόζει τις δημόσιες πολιτικές της σε σχέση με τα τέσσερα θέματα που αναφέρονται παραπάνω.

Επιλέξιμες περιοχές

Η επιλέξιμη περιοχή συνεργασίας Interreg Europe καλύπτει το σύνολο της επικράτειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τα 28 κράτη-μέλη της, συμπεριλαμβανομένων των νησιωτικών και απομακρυσμένων περιοχών.

Επιπλέον, η Νορβηγία και η Ελβετία είναι πλήρη μέλη του προγράμματος και οργανώσεις από τις χώρες αυτές μπορούν να συμμετάσχουν σε έργα (οργανώσεις από την Ελβετία δεν μπορούν να είναι επικεφαλής εταίρος). Εταίροι από άλλες χώρες επίσης μπορούν να συμμετάσχουν στα έργα, αλλά με δικά τους έξοδα.

Απαιτήσεις εταιρικού σχήματος

Α) Επιλέξιμοι φορείς. Επιλέξιμοι για χρηματοδότηση, είτε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης είτε από το Νορβηγικό Ταμείο, είναι οι ακόλουθοι οργανισμοί:

– Δημόσιες αρχές,

– Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου

– Ιδιωτικοί φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

Επισημαίνεται ότι οι ιδιωτικοί φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, δεν μπορούν να αναλάβουν τον ρόλο του επικεφαλής εταίρου.

Μόνο οι «συμμετέχοντες εταίροι» μπορούν να αναλάβουν δαπάνες και να χρηματοδοτηθούν από το ΕΤΠΑ. Ως εκ τούτου, δεν είναι δυνατόν να χρηματοδοτηθεί κάποιος οργανισμός με τον ρόλο του «παρατηρητή» ή του «υποεταίρου».

Οπως αναφέρεται στο εγχειρίδιο του προγράμματος, η εταιρική σχέση θα πρέπει να συμβάλει στην αποτελεσματική υλοποίηση του έργου και να αντικατοπτρίζει τους στόχους του. Λόγω της λογικής του προγράμματος, η κύρια ομάδα-στόχος είναι οι φορείς οι υπεύθυνοι για τη χάραξη πολιτικής. Αυτοί οι φορείς μπορεί να είναι εθνικές, περιφερειακές ή τοπικές αρχές, καθώς και άλλες οργανώσεις που έχουν κάποιο ρόλο στον ορισμό και στην εφαρμογή των εργαλείων της περιφερειακής πολιτικής. Η συμμετοχή αυτών των αρμόδιων αρχών είναι απαραίτητη για να μεγιστοποιήσει τον αντίκτυπο του προγράμματος σχετικά με τις περιφερειακές και τοπικές πολιτικές σε όλη την Ε.Ε. Η άμεση συμμετοχή των αρχών αυτών είναι, συνεπώς, απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή του προγράμματος.

Β) Γεωγραφική κάλυψη – ποσοστά χρηματοδότησης. Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία του προγράμματος, στο εταιρικό σχήμα πρέπει να συμμετέχουν εταίροι από τουλάχιστον τρεις χώρες, εκ των οποίων τουλάχιστον δύο εταίροι πρέπει να προέρχονται από κράτη-μέλη της Ε.Ε. Από την εμπειρία του προγράμματος, ιδανικό θεωρείται ένα σχήμα αποτελούμενο από 5-10 εταίρους.

Το ένα τρίτο του συνολικού προϋπολογισμού του ΕΤΠΑ για το πρόγραμμα Interreg Europe (107.500.000 ευρώ περίπου) διατίθεται για την πρώτη πρόσκληση υποβολής προτάσεων. Η μέση χρηματοδότηση του προϋπολογισμού της κάθε πρότασης από το ΕΤΠΑ αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 1 έως 2 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg Ευρώπη, οι επιλέξιμες δραστηριότητες των επιχειρηματικών σχεδίων συγχρηματοδοτούνται από το ΕΤΠΑ σε ποσοστό είτε 75% ή 85%, ανάλογα με το νομικό καθεστώς του εταίρου του έργου. Συνεργάτες από τη Νορβηγία και την Ελβετία δεν δικαιούνται να λάβουν χρηματοδότηση από το ΕΤΠΑ, αλλά μπορούν να λάβουν συγχρηματοδότηση από τα αντίστοιχα εθνικά ταμεία τους.

Διαδικασία υποβολής προτάσεων

Το πακέτο υποβολής προτάσεων για την πρώτη πρόσκληση του προγράμματος είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα www.interregeurope.eu και περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

– Τους όρους (προδιαγραφές και απαιτήσεις) της πρόσκλησης.

– Το εγχειρίδιο του προγράμματος.

 Το online σύστημα υποβολής (www.iOLF.eu).

– Υπόδειγμα δήλωσης συνεργάτη.

– Υπόδειγμα επιστολής υποστήριξης.

Οι υποψήφιοι θα πρέπει να συμπληρώσουν το έντυπο της αίτησης στην αγγλική γλώσσα, δεδομένου ότι είναι η γλώσσα εργασίας του προγράμματος. Οι αιτήσεις που υποβάλλονται σε άλλη γλώσσα απορρίπτονται ως μη επιλέξιμες. Η υποβολή της πρότασης γίνεται online με μία εφαρμογή που περιλαμβάνει σύστημα προγραμματισμένο με έναν αριθμό αυτόματων συνδέσεων και τύπων. Τα χαρακτηριστικά αυτά εξασφαλίζουν ότι μηνύματα λάθους εμφανίζονται στη φόρμα υποβολής, εάν δεν έχει συμπληρωθεί σωστά και η αίτηση δεν μπορεί να υποβληθεί. Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά (www.iOLF.eu) το αργότερο έως τις 31 Ιουλίου 2015, 12 τα μεσάνυχτα (ώρα Παρισιού).

* Η κ. Μ. Πασπαλιάρη είναι στέλεχος της ΑΜΒΙΟ Α.Ε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή