Επαναλειτουργούν τα εργοστάσια της ΕΒΖ σε Ορεστιάδα – Πλατύ Ημαθίας

Επαναλειτουργούν τα εργοστάσια της ΕΒΖ σε Ορεστιάδα – Πλατύ Ημαθίας

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τις ληξιπρόθεσμες τραπεζικές υποχρεώσεις στο τέλος του 2014 να ξεπερνούν τα 143 εκατ. ευρώ, με ζημιογόνα αποτελέσματα και αρνητικά ίδια κεφάλαια στο 9μηνο Ιούλιος 2014-Μάρτιος 2015, η διοίκηση της ΕΒΖ αποφάσισε χθες την επαναλειτουργία των εργοστασίων ζάχαρης στο Πλατύ Ημαθίας και στην Ορεστιάδα από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, στο οποίο θα απασχοληθούν 100 επιπλέον εργαζόμενοι. Κλειστό παραμένει το τρίτο εργοστάσιο στην Ξάνθη. Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, με δηλώσεις του χαρακτήρισε πολύ «θετική εξέλιξη» την απόφαση αυτή της διοίκησης της ΕΒΖ και τόνισε ότι «η Ελλάδα για να βγει από την κρίση χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε και επειγόντως να συγκεντρώσει όλες τις προσπάθειές της στην ανασυγκρότηση της παραγωγικής της βάσης, πράγμα που, πέραν των άλλων, απαιτεί ισχυρή ρευστότητα και με ευνοϊκούς όρους προς την οικονομία».

Τα οικονομικά προβλήματα της EΒΖ οξύνθηκαν μετά την απόφαση για διάσπαση της Αγροτικής Τράπεζας (27/7/2012), που αποτελούσε τον βασικό της μέτοχο, σε «καλή» και «κακή» τράπεζα. Τα μεν δάνεια της ζαχαροποιίας (περίπου 130 εκατ. ευρώ τότε) θεωρήθηκαν υγιή και πέρασαν στην Πειραιώς, η δε εταιρεία πέρασε στην υπό ειδική εκκαθάριση ΑΤΕ, με σκοπό να πωληθεί.

Αυτός ο τραγέλαφος ήταν ένα από τα βασικά εμπόδια για την πώλησή της (ο τελευταίος διεθνής διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος στις 10 Μαρτίου 2014), καθώς για μια βιομηχανία με ληξιπρόθεσμες τραπεζικές υποχρεώσεις το τίμημα εξαγοράς της ήταν σε ευθεία συνάρτηση με την αναδιάρθρωση-μείωση του δανεισμού της. Μόλις ανέλαβε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου υποχρεώνει τον ειδικό εκκαθαριστή Νίκο Μαράντο να χρησιμοποιήσει μέρος των εισπράξεών της, χρήματα, δηλαδή, που ανήκουν στους φορολογούμενους, για να χρηματοδοτήσει την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.

Πρόκειται για κίνηση που μπορεί να θεωρηθεί κρατική βοήθεια από τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp), από την οποία ξεκίνησε και η αντίστροφή μέτρηση για το τέλος της Αγροτικής Τράπεζας.

Η έκτακτη αυτή χρηματοδότηση ανήλθε στα 30 εκατ. ευρώ και λύνει απλώς το άμεσο πρόβλημα ρευστότητας της επιχείρησης, όχι όμως και τη βιωσιμότητά της.

Ενοποιημένες ζημιές μετά από φόρους ύψους 55,218 εκατ. ευρώ εμφάνισε η ΕΒΖ στο 9μηνο (Ιούλιος 2014-Μάρτιος 2015) έναντι επίσης ζημιών 19,189 δισ. ευρώ της αντίστοιχης περιόδου της προηγούμενης χρήσης. Τα αρνητικά αποτελέσματα αυξήθηκαν εξαιτίας της κατάρρευσης της τιμής πώλησης της ζάχαρης στην εγχώρια αγορά, ως αποτέλεσμα των νέων συνθηκών του ανταγωνισμού. Επιπρόσθετα, η παραπάνω μείωση των τιμών επηρέασε αρνητικά την αποτίμηση των αποθεμάτων, με αποτέλεσμα να οδηγήσει σε αρνητικά μικτά αποτελέσματα για την εταιρεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή