Επιταχύνεται η πτωτική τάση στη μεταποίηση

Επιταχύνεται η πτωτική τάση στη μεταποίηση

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υποχώρηση με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί σε διάστημα δύο ετών σημείωσε τον Ιούνιο η παραγωγή του μεταποιητικού τομέα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον Δείκτη Υπεύθυνων Προμηθειών (PMI) της Markit. Οι παραγγελίες υποχώρησαν δραστικά, ενώ την ίδια ώρα οι χρόνοι παράδοσης των προϊόντων αυξήθηκαν περαιτέρω, κάτι που πιθανότατα σχετίζεται με ελλείψεις αποθεμάτων σε πρώτες ύλες.

Συγκεκριμένα ο δείκτης έκλεισε τον Ιούνιο στις 46,9 μονάδες, τιμή χαμηλότερη από τις 48 μονάδες του Μαΐου και η δεύτερη χαμηλότερη σε διάστημα δύο ετών. Αξίζει επίσης να επισημανθεί ότι ο δείκτης καταγράφει τιμή κάτω από το σημείο μηδενικής μεταβολής των 50 μονάδων για δέκα συνεχείς μήνες. Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο του Φιλ Σμιθ, οικονομολόγου της Markit, ο οποίος καταρτίζει τον ελληνικό PMI: «Με την επιταχυνόμενη συρρίκνωση της παραγωγής αγαθών κατά τη διάρκεια του Ιουνίου, έκλεισε το χειρότερο τρίμηνο για τον ελληνικό τομέα μεταποίησης σε διάστημα δύο ετών. Ενώ συνεχίζονταν οι διαπραγματεύσεις με σκοπό την υπογραφή συμφωνίας, η ζήτηση ήταν υποτονική κατά τη διάρκεια του Ιουνίου, έχοντας ως αποτέλεσμα την ταχύτερη μείωση των νέων παραγγελιών, τόσο από την εγχώρια αγορά όσο και από τους πελάτες του εξωτερικού. Χωρίς την ανάκαμψη των παραγγελιών είναι πολύ πιθανόν οι εταιρείες να προβούν σε μειώσεις των θέσεων εργασίας, ώστε να περιορίσουν το πλεονάζον εργατικό δυναμικό τους. Επίσης, αξιοσημείωτη ήταν η έντονη αύξηση των χρόνων παράδοσης προμηθειών, η οποία καταγράφηκε κατά τη διάρκεια της έρευνας του Ιουνίου και ήταν αποτέλεσμα της έλλειψης αποθεμάτων και των καθυστερημένων παραδόσεων των αγαθών». Ο ρυθμός επιδείνωσης της απόδοσης των προμηθευτών ήταν ο σημαντικότερος που έχει καταγραφεί από τον Οκτώβριο του 2010. Επίσης, οι ελληνικές μεταποιητικές εταιρείες κλήθηκαν να πληρώσουν ακριβότερα τις πρώτες ύλες τον Ιούνιο, λόγω της εξασθένησης του ευρώ έναντι δολαρίου ΗΠΑ. Ωστόσο, προκειμένου να προσελκύσουν πελάτες, συνέχισαν να διαθέτουν τα προϊόντα τους σε χαμηλές τιμές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή