Επιστροφή στη δεκαετία του 1990 για πολλές επιχειρήσεις εξαιτίας του ελέγχου κεφαλαίων

Επιστροφή στη δεκαετία του 1990 για πολλές επιχειρήσεις εξαιτίας του ελέγχου κεφαλαίων

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κατάσταση αγωνίας βρίσκεται ο επιχειρηματικός κόσμος της χώρας. Η «Κ» συνομίλησε, από το ξεκίνημα της εβδομάδας, με μεγάλο αριθμό επιχειρηματιών από διαφόρους κλάδους της ελληνικής οικονομίας. Oλοι απεύχονταν την επιστροφή της χώρας στη δραχμή. Ωστόσο, οι περισσότεροι, παρά τη συγκρατημένη αισιοδοξία που εξέφραζαν, δήλωναν δύσπιστοι για το happy end, λόγω της προηγούμενης… εμπειρίας και έδιναν ποσοστό επιτυχίας 50% να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Προφανώς έχουν τους λόγους τους.

Νεκρή η αγορά

Η εικόνα που προκύπτει είναι ότι για πρώτη φορά από την είσοδο της χώρας στο ευρώ οι παραγγελίες στην ελληνική αγορά είναι μηδενικές. «Το τηλέφωνο δεν χτυπάει ούτε για μία παραγγελία. Αυτό είναι πρωτοφανές δεν το έχουμε ξανασυναντήσει ποτέ», μας αναφέρει διευθύνων σύμβουλος μεγάλου βιομηχανικού ομίλου και προσθέτει: «Οι αντοχές μας δεν μπορούν να μας βγάλουν περισσότερο από τον Ιούλιο.

Δεν μπορούσαμε να έχουμε στοκάρει εμπόρευμα μηνών. Η κατάσταση είναι τουλάχιστον απελπιστική». Στην ερώτηση της «Κ» πώς στηρίζεται οικονομικά αυτή τη περίοδο ο όμιλος, η απάντηση είναι σαφής:

«Είμαστε πράγματι τυχεροί λόγω των θυγατρικών μας του εξωτερικού. Εκεί στηρίζονται οι ταμειακές ροές που μας επιτρέπουν να προπληρώνουμε την αγορά πρώτων υλών και να αποστέλλουμε τα εμπορεύματά μας στο εξωτερικό».

Πολλές εταιρείες υποχρεώθηκαν να απενεργοποιήσουν τα τμήματα πωλήσεων της εσωτερικής αγοράς. Οπως υπογραμμίζει στην «Κ» πρόεδρος ομίλου που δραστηριοποιείται στο λιανεμπόριο, «δεν έχει κανένα νόημα να συντηρείς αυτό το τμήμα όταν η χώρα δεν λειτουργεί το τελευταίο δεκαήμερο και οι παραγγελίες είναι ανύπαρκτες». Μάλιστα, ο ίδιος επιχειρηματίας αναφέρει και μια ιδιαίτερη παράμετρο που μέχρι τώρα δεν έχει αναφερθεί πουθενά: «Αυτό που συμβαίνει σήμερα, που οι εταιρείες κινούνται μόνο με μετρητά και οι περισσότερες έχουν αδειάσει τα ταμεία τους για να αποφύγουν «κούρεμα» των καταθέσεων, μας θυμίζει ακριβώς τη δεκαετία του 1990, όταν αντίστοιχα εκείνη τη περίοδο πάλι τα μετρητά είχαν αντικαταστήσει τις συναλλαγές στις τράπεζες λόγω του φόβου που υπήρχαν από τις συνεχείς υποτιμήσεις της δραχμής. Αυτή η εξέλιξη με τα μετρητά να κυριαρχούν στις συναλλαγές θα έχει ισχυρό αντίκτυπο στα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας (ΑΕΠ, εξαγωγές), ενώ θα προκληθεί κατάρρευση στην είσπραξη του ΦΠΑ και γενικότερα στα έσοδα της φετινής χρονιάς από το ελληνικό Δημόσιο».

Επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στην ανάληψη μεγάλων έργων πληροφορικής στο εξωτερικό σημειώνει στην «Κ» ότι «στις συναντήσεις που πραγματοποιώ στο εξωτερικό, είτε για να αναλάβουμε νέο έργο είτε να ανανεώσουμε τα συμβόλαια με τους πελάτες μας, αντιμετωπίζουμε τη χλεύη και την απαξίωση. Εχει χαθεί κάθε ίχνος αξιοπιστίας και θα το πληρώσουμε πολύ ακριβά στο μέλλον», τονίζει και αποκαλύπτει στην «Κ» ότι «στην εταιρεία, διαισθανόμενοι από το ξεκίνημα της χρονιας τι θα επακολουθούσε μετά τα capital controls, είχαμε από τον Μάιο προπληρώσει για τρεις μήνες τη μισθοδοσία των εργαζομένων μας, ενώ είχαμε μεταφέρει τα χρήματά μας στο εξωτερικό για να μπορούμε να πληρώνουμε αφενός τη μισθοδοσία και αφετέρου τις υποχρεώσεις μας σε προμηθευτές».

Χαμένη χρονιά

Σύμφωνα με τις δηλώσεις των επιχειρηματιών, εάν αυτή η εικόνα των κλειστών τραπεζών διατηρηθεί για αρκετές μέρες ακόμη, τότε η χρονιά θεωρείται ήδη από πολλούς χαμένη και θα επιφέρει νέες κινήσεις αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων που είχαν ολοκληρωθεί τη διετία 2012-2013. Δηλαδή νέες εθελουσίες εξόδους των εργαζομένων, αναστολή των επενδυτικών σχεδίων, περιορισμός της γκάμας των προϊόντων αποκλειστικά σε εκείνα που πραγματοποιούν πωλήσεις και προσφέρουν ταμειακές ροές στην επιχείρηση.

Ταυτόχρονα, ήδη πολλές εταιρείες μελετούν τη μεταφορά έδρας στο εξωτερικό, ειδικά εάν επιστρέψει η χώρα στη δραχμή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή