Αβεβαιότητα και capital controls επιδεινώνουν τα αποτελέσματα των εισηγμένων

Αβεβαιότητα και capital controls επιδεινώνουν τα αποτελέσματα των εισηγμένων

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντίστροφα μετρούν οι εισηγμένες για τη δημοσιοποίηση των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων του 2015. Η κοινή αίσθηση των επιχειρήσεων, των αναλυτών και των εκπροσώπων ξένων hedge funds είναι ότι το φετινό εξάμηνο πιθανότατα να χαρακτηρισθεί ως τραγωδία για τις εισηγμένες. Ηδη η αγορά προερχόταν από ένα «παγωμένο» α’ τρίμηνο, όπου είχαν συμπεριληφθεί οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και η αδράνεια της κυβέρνησης να ολοκληρώσει τη συμφωνία με τους θεσμούς για τη χρηματοδότηση της χώρας. Οι μήνες του δεύτερου τριμήνου, ο Απρίλιος, ο Μάιος και βέβαια ο Ιούνιος που σηματοδότησε και την έναρξη των capital controls (έλεγχοι στη διακίνηση κεφαλαίων), έδωσαν τη χαριστική βολή για να φρενάρουν τελείως οι επιχειρήσεις. Οι δηλώσεις των εκπροσώπων των επιχειρήσεων ότι η χρονιά χάθηκε από τις αρχές Ιουνίου επιβεβαίωσε τον χειρότερο εφιάλτη της αγοράς, καθώς διεφάνη το αδιέξοδο στο οποίο περιήλθε η κυβέρνηση, που δεν μπορούσε μετά από πέντε μήνες διαπραγματεύσεων να κλείσει συμφωνία.

Ο Ιούνιος ουσιαστικά ήταν ανενεργός μήνας, που περιελάμβανε και το δημοψήφισμα και τα capital controls, και ενώ διανύουμε ήδη τα μέσα Ιουλίου, οι παραγωγικές επιχειρήσεις έχουν αναστείλει τις εργασίες τους για την εγχώρια αγορά, αφού έχουν μηδενικές παραγγελίες, και όσες δεν έχουν εξαγωγική παρουσία έδωσαν άδειες στους εργαζομένους τους και προετοιμάζονται για τον Σεπτέμβριο.

Εάν μάλιστα επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις πολιτικών αναλυτών ότι οι δεύτερες εκλογές μέσα στην ίδια χρονιά είναι πολύ κοντά, τότε οι εταιρείες θα πρέπει να ετοιμάζουν τα πλάνα επιβίωσής τους για το α’ τρίμηνο του 2016. Οι τράπεζες παραμένουν ο «αδύναμος κρίκος» της αγοράς, με τη ρευστότητα και τις επισφάλειες να αποτελούν τα βασικά μέτωπα. Η ψήφιση και του νέου νομοσχεδίου στην Βουλή την ερχόμενη Τετάρτη θεωρείται αναγκαία για την αλλαγή του οικονομικού κλίματος, έστω και αν η χρονιά θεωρείται χαμένη.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι στη διάρκεια του α΄ εξαμήνου ο αριθμός των εισηγμένων εταιρειών που γύρισαν σε κερδοφορία (21) ήταν οριακά υψηλότερος από αυτές που επέστρεψαν σε ζημίες (19). Η κατανομή των αποτελεσμάτων μπορεί να μην είχε το προφανές στοιχείο της βελτίωσης, ωστόσο έδειξε ότι εσωτερικά δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να βγουν περισσότερες εταιρείες σε κερδοφορία στα επόμενα τρίμηνα.

Βέβαια, μετά από τέσσερις μήνες, όλα έχουν αλλάξει στην αγορά που έχει χάσει την εμπιστοσύνη της στην κυβέρνηση, καθώς έχει ακρωτηριασθεί από τα capital controls, και πολλές επιχειρήσεις βρίσκονται λίγο πριν από την οικονομική ασφυξία.

Η στρατηγική των περισσότερων εταιρειών παραμένει στη λογική του «βλέποντας και κάνοντας», με προφανή στόχο τη διαφύλαξη των οργανικών δεδομένων του ισολογισμού και της ρευστότητας, αποφεύγοντας ανοίγματα σε νέες αγορές ή την υλοποίηση νέων επενδύσεων. Βέβαια, στα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσουμε και την 15ημερη αργία του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Η απαξίωση της αξίας των εισηγμένων ολοκληρώθηκε πλήρως, αφού, όποτε ανοίξει η αγορά μετοχών και παραγώγων, και μέχρι να ισορροπήσει, θα έχει υποστεί βίαιες πτωτικές συνεδριάσεις. Ταυτόχρονα, οι ελάχιστες εισηγμένες που ήθελαν να καταβάλουν μέρισμα για τα κέρδη της παρελθούσης χρήσης, θα πρέπει να περιμένουν την επαναλειτουργία των τραπεζών για να ξεκινήσει η διανομή μερισμάτων.

Οι περισσότερες διοικήσεις των εισηγμένων έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στην ενίσχυση της εξωστρέφειάς τους. Αντιλήφθηκαν μετά τα τελευταία γεγονότα στην Ελλάδα ότι, εάν θέλουν πραγματικά να επιβιώσουν οι εταιρείες τους, θα πρέπει να εξαρτώνται σε ποσοστό άνω του 70% και 80% από τις ξένες αγορές και όχι από την ελληνική αγορά που εισέρχεται σε νέα υφεσιακή τροχιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή