ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Φέσσας: Εως 40% η πτώση στο τζίρο μετά τα capital controls

fessas-eos-40-i-ptosi-sto-tziro-meta-ta-capital-controls-2094178

Σε ποσοστό που κυμαίνεται από 30% έως και 40%, ανάλογα με τον κλάδο και το αντικείμενό τους, μειώθηκε ο τζίρος των επιχειρήσεων το χρονικό διάστημα που ισχύουν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι. Αυτή είναι η εικόνα που έδωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας, μιλώντας χθες σε δημοσιογράφο της τηλεόρασης του Bloobmerg, όταν ρωτήθηκε για τις επιπτώσεις των capital controls στις επιχειρήσεις. Οι περισσότερες επιχειρήσεις έχουν προβλήματα στις συναλλαγές με τους προμηθευτές και τους πελάτες τους και το πρόβλημα είναι εντονότερο στις επιχειρήσεις εκείνες που εισάγουν προϊόντα και πρώτες ύλες, τόνισε ο κ. Φέσσας.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ προέβλεψε ότι η επιστροφή στη χρηματοδοτική ομαλότητα για τις επιχειρήσεις θα επέλθει μετά την πλήρη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών που την τοποθέτησε μεταξύ Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου 2015, οπότε και αναμένεται η σταδιακή άρση των κεφαλαιακών ελέγχων, ενώ επισήμανε πως «η βασική επίπτωση ήταν και παραμένει η έλλειψη εμπιστοσύνης που εξακολουθεί να υφίσταται στις συναλλαγές και στο τραπεζικό σύστημα».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ. Φέσσας, ερωτώμενος για το Grexit, επισήμανε ότι, μέχρι να υπογραφεί η συμφωνία με τους εταίρους, εξακολουθεί να υφίσταται – αν και με μικρές πιθανότητες.

Για τις επιπτώσεις της αύξησης του ΦΠΑ σημείωσε ότι είναι σημαντικές σε ορισμένους κλάδους της οικονομίας και τόνισε ότι οι προσπάθειες θα πρέπει να
εστιαστούν στη βελτίωση της εισπραξιμότητας του ΦΠΑ. Επισήμανε δε ότι (λόγω των κεφαλαιακών ελέγχων) είναι ευκαιρία, για την πάταξη της φοροδιαφυγής, η υποχρεωτική στροφή των πολιτών προς τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Ο κ. Φέσσας τόνισε ακόμη ότι μπορεί να αποφευχθεί η ύφεση που προκαλούν τα δημοσιονομικά μέτρα, εφόσον προχωρήσει η άμεση εφαρμογή όλων των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στη συμφωνία με τους εταίρους.

Σχολιάζοντας το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου, τόνισε τις σοβαρές επιπτώσεις για τους επενδυτές και πιθανολόγησε ότι η χρηματιστηριακή αγορά θα ξεκινήσει να λειτουργεί μέχρι τέλος της εβδομάδας. Εξήγησε επίσης ότι για τους βασικούς μετόχους εταιρειών, όπως είναι ο ίδιος, η προσωρινή παύση των συναλλαγών στις μετοχές των εταιρειών τους δεν δημιουργεί σημαντικό πρόβλημα.

Τέλος, σε παρατήρηση του δημοσιογράφου ότι η ζωή στην Ελλάδα δείχνει να συνεχίζεται κανονικά, ο κ. Φέσσας σημείωσε πως οι επιχειρήσεις και οι πολίτες προσαρμόζονται κατ’ ανάγκη στα νέα δεδομένα και εκτίμησε ότι ο ελληνικός λαός διακρίνεται για την προσαρμοστικότητά του και μπορεί να ξεπεράσει (σε βάθος χρόνου) τις σημερινές δυσκολίες, εφόσον η χώρα μας παραμείνει στην Ευρωζώνη.