Οι επιπτώσεις από το κλείσιμο του Χ.Α. θα αποκαλυφθούν με την επαναλειτουργία του

Οι επιπτώσεις από το κλείσιμο του Χ.Α. θα αποκαλυφθούν με την επαναλειτουργία του

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συμπληρώθηκε ένας μήνας με κλειστό το χρηματιστήριο Αθηνών, αφού δεν έγιναν συναλλαγές για 20 συνεχείς εργάσιμες μέρες. Ιστορικά είναι η πρώτη φορά που κλείνει η αγορά για τόσο μεγάλο διάστημα στη διάρκεια των 14 ετών που η Ελλάδα βρίσκεται στην Ευρωζώνη, ενώ ποτέ άλλοτε στη ιστορία των 139 ετών της λειτουργίας του Χ.Α. δεν έκλεισε η αγορά λόγω ελέγχου της διακίνησης κεφαλαίων (capital controls). H ελληνική αγορά έχει κλείσει στο παρελθόν για φυσικές καταστροφές (σεισμός ’99), για εξωγενείς παράγοντες (ασιατική κρίση 1997), για πολιτικούς λόγους (δικτατορία, εισβολή Τούρκων στην Κύπρο), καθώς και για πολέμους (είσοδος γερμανικών στρατευμάτων κατοχής στην Αθήνα). Υπήρξε και μία φορά για συνδικαλιστικούς λόγους (απεργία υπαλλήλων Τραπέζης της Ελλάδος το 2007).

Οι επιπτώσεις από το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου έχουν πολλές παραμέτρους και θ’ αρχίσουν να αποκαλύπτονται μόλις επαναλειτουργήσει η αγορά. Κατ’ αρχάς το μεγαλύτερο πλήγμα αφορά την αξιοπιστία της ελληνικής αγοράς η οποία πριν από τα capital controls, βρισκόταν στην καλύτερη θέση σε σχέση με τα άλλα χρηματιστήρια της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων και συναγωνίζονταν ευρωπαϊκές αγορές όπως η Βιέννη. Ακόμη και εάν αποφύγει την υποβάθμιση η Αθήνα από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης (MSCI, Ftse Group) θα κινείται τους επόμενους μήνες, υπό τον φόβο μιας νέας εμπλοκής στην ελληνική οικονομία που θα επηρέαζε άμεσα την αγορά μετοχών-ομολόγων-παραγώγων. Μία άλλη σημαντική παράμετρος έχει να κάνει με τις 13 επιχειρήσεις της υψηλής κεφαλαιοποίησης (μέσος όρος χρηματιστηριακής αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ) οι οποίες όλο αυτό το διάστημα εξετάζουν το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσουν παράλληλη διαπραγμάτευση και σε άλλο χρηματιστήριο της Ευρώπης, ακολουθώντας τα παραδείγματα της Coca Cola HBC και της Viohalco σε Ζυρίχη και Βρυξέλλες αντίστοιχα.

Είναι αξιοσημείωτο ότι τα εταιρικά ομόλογα των εισηγμένων της υψηλής κεφαλαιοποίησης που διαπραγματεύονται σε ξένες πλατφόρμες παρουσίασαν τις τελευταίες μέρες αποκλιμάκωση των αποδόσεών τους λόγω των δύο ψηφοφοριών στην ελληνική Βουλή για τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας Ελλάδας-θεσμών και την επίσπευση των διαδικασιών για την επίσπευση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Επίσης ο κλάδος των χρηματιστηριακών εταιρειών οδεύει προς συρρίκνωση των θέσεων εργασίας. Ηδη στις περισσότερες απο τις 35 ιδιωτικές ΑΧΕΠΕΥ ξεκίνησε ένας κύκλος εργασίας εκ περιτροπής δηλαδή στην αρχή της κάθε εβδομάδας να έρχεται ένας περιορισμένος αριθμός εργαζομένων για λίγες ώρες και να εναλλάσσονται οι εργαζόμενοι στη διάρκεια της εβδομάδας. Στη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας που παρέμεινε κλειστό το Χ.Α. οι εργαζόμενοι προσπάθησαν να καθησυχάσουν τους πελάτες τους και παράλληλα να τους εμψυχώσουν ότι θα επανέλθει η ομαλότητα στις συναλλαγές. Σήμερα υπολογίζεται ότι εργάζονται μόλις 600 άτομα στις χρηματιστηριακές έναντι 5.500 εργαζομένων που είχαν προσληφθεί το 1999 σε σύνολο όμως 90 ΑΧΕΠΕΥ. Το 2012 στο χρηματιστήριο είχαν παρουσία 74 χρηματιστηριακές. Ακόμη και οι συγχωνεύσεις-εξαγορές που επιχειρήθηκαν το 2011 δεν είχαν θετική κατάληξη, αφού όταν ενώνονται ζημιογόνες εταιρείες το αποτέλεσμα παραμένει αρνητικό. Οι περισσότερες από τις μικρές χρηματιστηριακές διατηρούνται εν ζωή είτε με πολύ λίγους ιδιώτες πελάτες, είτε διότι οι βασικοί μέτοχοι δεν επιθυμούν να τις κλείσουν και συχνά χρηματοδοτούν τη δραστηριότητά τους. Ο στόχος των ελληνικών χρηματιστηριακών είναι κοινός: να μειωθούν τα κόστη, καθώς οι ιδιωτικές χρηματιστηριακές κρατούν μόνο τη διαβίβαση εντολών και μεταφέρουν το κοστοβόρο κομμάτι υπηρεσιών, όπως είναι το ταμείο τίτλων και η εκκαθάριση, στις μεγάλες χρηματιστηριακές που είναι θυγατρικές τραπεζών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή