ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε αναμονή για «πράσινο φως» στο άνοιγμα του Χρηματιστηρίου από ΕΚΤ

se-anamoni-gia-prasino-fos-sto-anoigma-toy-chrimatistirioy-apo-ekt-2095191

Aγνωστο παραμένει πότε θα ανοίξει το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παραμένει αρνητική, υπό τον φόβο ότι πιθανές εκροές κεφαλαίων μέσω της αγοραπωλησίας μετοχών θα πρέπει να τις καλύψει μέσω του ELA. Τουλάχιστον τρεις φορές απέρριψε η ΕΚΤ μέσα στο Σαββατοκύριακο τις εισηγητικές εκθέσεις που απέστειλαν οι εποπτικές αρχές ζητώντας το άνοιγμα της αγοράς, η οποία εισήλθε πλέον στον δεύτερο μήνα χρηματιστηριακής αργίας. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εισηγητικές εκθέσεις που απέρριψε η ΕΚΤ εκτιμούσαν ότι με την πλήρη απελευθέρωση των συναλλαγών θα υπήρχαν εκροές κεφαλαίων περί τα 20 εκατ. ευρώ το δίμηνο, στοιχείο που εκλήφθηκε ως κίνδυνος αποσταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος που παραμένει υπό το καθεστώς των capital controls. Χθες το μεσημέρι εστάλη η τέταρτη κατά σειρά έκθεση προς την ΕΚΤ η οποία θα απαντούσε ή αργά χθες το βράδυ ή σήμερα το πρωί για την έγκριση ή όχι του ανοίγματος της ελληνικής αγοράς μετοχών. Ωστόσο θεωρείται απίθανο να άνοιγε ακόμη και σήμερα η αγορά, καθώς θα υπήρχε πλήρης αιφνιδιασμός των εγχώριων και αλλοδαπών επενδυτών.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την έγκριση της ΕΚΤ θα πρέπει να υπάρξει η έκδοση υπουργικής απόφασης του αρμόδιου υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου για να επαναλειτουργήσει το Χρηματιστήριο.

Εφόσον επαναλειτουργήσει το Χρηματιστήριο, το πιο πιθανό είναι να διαπραγματεύονται και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, ενώ εξετάζεται ακόμη και πόση θα είναι η διάρκεια της συνεδρίασης.

Ετσι, με την τελευταία εισηγητική έκθεση επανέρχεται ο όρος «παλαιού» και «νέου» χρήματος για τους Ελληνες επενδυτές. Αυτό σημαίνει ότι οι εγχώριοι επενδυτές θα μπορούν να προβαίνουν στην αγορά τίτλων είτε με μετρητά είτε με εμβάσματα από το εξωτερικό. Ακόμη, θα μπορεί να γίνει χρήση των κεφαλαίων που υπάρχουν μόνο στα πιστωτικά υπόλοιπα των επενδυτών στις χρηματιστηριακές εταιρείες, τα οποία όμως είναι ιδιαίτερα χαμηλά και δεν ξεπερνούν σήμερα τα 35 με 40 εκατ. ευρώ.

Περιθώριο 10 εργάσιμων ημερών προσφέρει στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο αγγλικός οίκος FTSE πριν προχωρήσει σε «διαγραφή» του από τους αντίστοιχους δείκτες, με δεδομένο ότι το Χ.Α. παραμένει κλειστό για μεγάλο διάστημα και έτσι ενδεχομένως θα τοποθετηθεί στην κατηγορία των αυτόνομων αγορών.

Βάσει των κανονισμών του FTSE Group, εάν μια αγορά παραμείνει κλειστή παραπάνω από 20 εργάσιμες ημέρες, τότε θα πρέπει να εξετασθεί το κατά πόσο θα πρέπει ή όχι να διαγραφεί από τους συγκεκριμένους δείκτες.

Υπενθυμίζεται ότι το Χ.Α. είναι κλειστό από τις 26 Ιουνίου. Αντίστοιχες προειδοποιήσεις έχουν εκδώσει τόσο η Stoxx (στις 9 Ιουλίου 2015, κάνοντας λόγο για περιθώριο 30 συνεχόμενων εργάσιμων) όσο και ο MSCI (για περιθώριο 40 ημερών μέχρι τις 19 Αυγούστου 2015).