«Προσχηματική απόφαση για προσωρινή διακοπή εργασιών στις Σκουριές»

«Προσχηματική απόφαση για προσωρινή διακοπή εργασιών στις Σκουριές»

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προσχηματικούς θεωρεί η εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» τους λόγους που επικαλείται ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτης, για την απόφασή του να διακόψει προσωρινά τις εργασίες στις Σκουριές.

Πηγές της εταιρείας τόνιζαν στην «Κ» ότι η απόφαση του υπουργείου στηρίχθηκε σε ένα ήσσονος σημασίας τεχνικό θέμα, αλλά στην ουσία αντανακλά την εχθρική στάση της κυβέρνησης απέναντι στη συγκεκριμένη επένδυση, θέτοντας εν αμφιβόλω τη βιωσιμότητα της επένδυσης και την απασχόληση των 1.500 εργαζομένων σε Σκουριές και Ολυμπιάδα Χαλκιδικής.

Για την προσωρινή αναστολή της άδειας, το υπουργείο Περιβάλλοντος επικαλείται ότι η εταιρεία πραγματοποίησε περιβαλλοντική μελέτη «του μείγματος συμπυκνώματος πυριτών από την Ολυμπιάδα και συμπυκνώματος χαλκού στο ερευνητικό κέντρο που διαθέτει στη πόλη Πόρι της Φινλανδίας», ενώ θα έπρεπε να πραγματοποιήσει τις μελέτες «σε κατάλληλη ημιβιομηχανική μονάδα επιτόπου του έργου στην Ελλάδα».

Οι ίδιες πηγές της εταιρείας ανέφεραν στην «Κ» ότι τον τον τελευταίο μήνα η διοίκηση είχε ζητήσει επανειλημμένως συνάντηση με τον κ. Σκουρλέτη, η οποία δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ. «Είχαμε λάβει ανησυχητικά μηνύματα το τελευταίο διήμερο ότι κάτι δεν πήγαινε καλά και ασφαλώς αιφνιδιαστήκαμε από τη χθεσινή απόφαση», τονίζουν από την εταιρεία και ήδη ετοιμάζεται προσφυγή στη Δικαιοσύνη κατά της απόφασης του ΥΠΑΠΕΝ.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος Π. Σκουρλέτης ανακοίνωσε χθες το μεσημέρι την απόφασή του με δήλωση που έκανε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, όπου είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. «Ανακαλούμε τις τεχνικές μελέτες, κάτι που θα οδηγήσει σε διακοπή των εργασιών στις Σκουριές και μέρους των εργασιών στην Ολυμπιάδα. Η εταιρεία έχει παραβιάσει κάποιους όρους», υπογράμμισε ο κ. Σκουρλέτης.

Παράλληλα, με αφορμή αυτό, ο υπουργός υπογράμμισε ότι για την κυβέρνηση οι επενδύσεις είναι καλοδεχούμενες, απαραίτητες, αναγκαίες, «αλλά πρέπει και οι εταιρείες να σέβονται τους όρους για τους οποίους έχουν δεσμευτεί, έτσι ώστε να μη θίγεται το δημόσιο συμφέρον και το περιβάλλον».

Σε δήλωσή του, ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Ελληνικός Χρυσός», Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος, σημείωσε: «Με έκπληξη ενημερωθήκαμε σήμερα (χθες) για την απόφαση του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης να προχωρήσει σε αναστολή των τεχνικών μελετών Σκουριών και τμήματος της Ολυμπιάδος για λόγους, όπως αναφέρει, “παράβασης των όρων των τεχνικών μελετών”. Η “Ελληνικός Χρυσός” ουδέποτε παρανόμησε και βρίσκεται τώρα σε φάση αξιολόγησης της υπουργικής απόφασης, με την οποία διαφωνούμε και η οποία θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση 5.000 κατοίκων της ΒΑ Χαλκιδικής. Σε κάθε περίπτωση όμως η “Ελληνικός Χρυσός” θα υπερασπισθεί με όλα τα νόμιμα μέσα που διαθέτει τόσο την πολυετή και πολυδιάστατη προσφορά της στην περιοχή και στους κατοίκους της, όσο και τις δουλειές χιλιάδων ανθρώπων που απασχολούνται σε αυτήν».

Σημειώνεται ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα έγιναν γνωστές δύο αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι οποίες εκδόθηκαν ύστερα από προσφυγές και δικαιώνουν την εταιρεία. Σύμφωνα με την πρώτη, κρίνεται νόμιμη η παραχώρηση έκτασης δάσους 4.166 στρεμμάτων (3.339 στρέμματα στις Σκουριές και 827 στο Μαντέμ Λάκκο) στην «Ελληνικός Χρυσός», ενώ με τη δεύτερη ακυρώνει την απαγόρευση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη στη διαδικασία υλοτόμησης στην περιοχή Λάκκος Καρατζά.

Η απόφαση του κ. Σκουρλέτη έρχεται σε μια στιγμή που κλιμακώνεται η εσωκομματική κριτική στην κυβέρνηση για εγκατάλειψη των προεκλογικών δεσμεύσεών της.

Το θέμα της επένδυσης στις Σκουριές είχε τεθεί στον ίδιο τον πρωθυπουργό από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ως ένδειξη της «στροφής» της κυβέρνησης. Ετσι, χθες το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε με σημείωμα να δημοσιοποιήσει ότι ο κ. Τσίπρας ενημερώθηκε από τον Σκουρλέτη «για την εξέλιξη αναφορικά με την παύση των εργασιών στις Σκουριές και την αταλάντευτη προσήλωση της κυβέρνησης στην τήρηση των περιβαλλοντικών όρων και την προστασία του δημόσιου συμφέροντος. Ο πρωθυπουργός συνεχάρη τον υπουργό για την προσπάθειά του, δηλώνοντας ότι «όταν υπάρχει βούληση, υπάρχει και ο τρόπος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή