Η σύνδεση Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, στόχος της «Ελληνικά Καλώδια»

Η σύνδεση Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, στόχος της «Ελληνικά Καλώδια»

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο επόμενος επενδυτικός στόχος των Ελληνικών Καλωδίων είναι η συμμετοχή στην ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας με υποθαλάσσιο καλώδιο. Υπενθυμίζεται πως το συγκεκριμένο επενδυτικό σχέδιο ενεργειακής διασύνδεσης EuroAsia Interconnector έχει ήδη ενταχθεί στα Εργα Κοινού Ενδιαφέροντος (Projects of Common Interest) της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έπειτα από συντονισμένες ενέργειες των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου.

Η πρώτη φάση του έργου περιλαμβάνει τη σύνδεση Κρήτης – Αθήνας και Κύπρου – Ισραήλ, ενώ η δεύτερη φάση αφορά τη σύνδεση Κρήτης – Κύπρου, μήκους 475 ναυτικών μιλίων.

Το καλώδιο θα μπορεί να μεταφέρει ενέργεια και στις δύο κατευθύνσεις, ενώ η σύνδεση θα αφορά τον ηλεκτρισμό που θα παραχθεί από το φυσικό αέριο.

Το υποθαλάσσιο καλώδιο Eurasia Interconnector, μήκους 870 χλμ., θα ποντιστεί στα 200 μέτρα κάτω από τη θάλασσα, με μεταφορική ισχύ 2.000 MW. Αυτή την περίοδο η θυγατρική του ομίλου Viohalco υλοποιεί τις υπόγειες και υποβρύχιες καλωδιακές διασυνδέσεις 150 kV Τήνου – Σύρου, Σύρου – Μυκόνου, Σύρου – Πάρου και τερματικό καλωδίων 150 kV στην Τήνο.

Η ολοκλήρωση του έργου θα συνεισφέρει τόσο στην αξιοπιστία του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων, όσο και στην ελάφρυνση των καταναλωτών κατά περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Η διεθνής πρακτική αναφέρει ότι οι εταιρείες επιλέγουν να τοποθετούν το υποθαλάσσιο καλώδιο περιμετρικά των τάφρων και κάνοντας παράκαμψη, ενώ βυθίζουν το καλώδιο για να αποφευχθεί το ξήλωμά του από τις άγκυρες των πλοίων. Ολες οι ενέργειες γίνονται μέσω ρομποτικής τεχνολογίας. Τα Ελληνικά Καλώδια εξάγουν σήμερα σε 50 χώρες. Η στρατηγική της διοίκησης είναι να υπογράψει συμβόλαια με διεθνείς εταιρείες διανομής ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή