ΣΒΒΕ: Αναγκαίες οι μεταρρυθμίσεις στην οικονομία

ΣΒΒΕ: Αναγκαίες οι μεταρρυθμίσεις στην οικονομία

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας, που θα προσηλωθεί στην υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στην οικονομία και την κοινωνία, προσδοκά ο ΣΒΒΕ από τις επικείμενες εκλογές, σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου του Συνδέσμου, Αθανάσιου Σαββάκη, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη ΔΕΘ με αφορμή την επέτειο εορτασμού 100 ετών από την ίδρυσή του. Στη συνέντευξη ο κ. Σαββάκης παρουσίασε πέντε προτάσεις για την ελληνικής οικονομία:

1. Τη θεσμοθέτηση και ψήφιση σε 12 μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης της άρσης όλων των εμποδίων πρόσβασης στην επιχειρηματικότητα που καταγράφηκαν από τον ΣΕΒ, τον ΣΒΒΕ και τους άλλους συνδέσμους βιομηχανιών της χώρας από το 2010.

2. Τον διπλασιασμό του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας μέχρι το πέρας του 3ου μνημονίου, δηλαδή έως το 2020, με τη σωστή αξιοποίηση των 35 δισ. ευρώ που αναμένεται να εισρεύσουν στη χώρα τα επόμενα χρόνια από την Ευρωπαϊκή Ενωση και άλλες πηγές.

3. Την αξιολόγηση της απόδοσης της λειτουργίας του δημόσιου τομέα, με όρους επιπτώσεων στην οικονομία και στην ανάπτυξη του παραγωγικού συστήματος της χώρας, μέσω της μείωσης του κράτους σε ποσοστό 30% την επόμενη διετία.

4. Τον σαφή διαχωρισμό μεταξύ εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας. Ενα μέτρο που θα μπορούσε άμεσα να αποδώσει είναι η θεσμοθέτηση ασυμβίβαστου μεταξύ βουλευτικής και υπουργικής ιδιότητας και η καθιέρωση του θεσμού της λογοδοσίας, για πολιτικούς και υπαλλήλους της δημόσιας διοίκησης, με κριτήρια εξατομικευμένης και όχι ομαδικής ευθύνης και με συνέπειες άμεσες και πάγια καθορισμένες και συμφωνημένες.

5. Την αλλαγή του Συντάγματος της χώρας, στο οποίο θα περιλαμβάνονται συγκεκριμένοι στόχοι δημοσιονομικής πολιτικής (π.χ. οι στόχοι του Μάαστριχτ) και, πιθανώς, θα πρέπει να αρχίσει να τίθεται στον δημόσιο διάλογο η αλλαγή του πολιτεύματος σε προεδρικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή