Αμετάβλητη η αξιολόγηση του ΟΤΕ από τον οίκο Moody’s

Αμετάβλητη η αξιολόγηση του ΟΤΕ από τον οίκο Moody’s

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αξιολόγηση «Caa2» με «σταθερή» προοπτική επιβεβαίωσε χθες η Moody’s σε ό,τι αφορά την πιστοληπτική ικανότητα του ομίλου ΟΤΕ. Την αξιολόγηση αυτή είχε αποδώσει ο οίκος αξιολόγησης στον ΟΤΕ τον περασμένο Ιούλιο, αλλά με «αρνητική» προοπτική. Η Moody’s ωστόσο διατήρησε την αξιολόγηση, εκτιμώντας την οριακή βελτίωση της κατάστασης στη χώρα μας. Ο οίκος αξιολόγησης συναρτά άμεσα την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας του ΟΤΕ από το μακρο-οικονομικό περιβάλλον. «Παρά το ότι αποδίδει σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιό του και λαμβάνει μέτρα για όσο το δυνατόν απομόνωσή του από την ελληνική οικονομία, ο περιορισμός στο ξένο νόμισμα ασκεί πίεση στην αξιολόγηση της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας κρατώντας την πιστοληπτική ικανότητα συνδεδεμένη με το οικονομικό περιβάλλον της χώρας», αναφέρει ο Κάρλος Βίζνερ, αντιπρόεδρος και κύριος αναλυτής στη Moody’s.

Ο ίδιος παραδέχεται ότι τυχόν επιδείνωση του μακρο-οικονομικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα θα επιφέρει περαιτέρω κάμψη στην αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας του ομίλου. «Μια υποβάθμιση θα μπορούσε να λάβει χώρα αν οι συνθήκες στο εγχώριο περιβάλλον επιδεινωθούν περαιτέρω ως αποτέλεσμα της υποχώρησης του πιστωτικού προφίλ της Ελλάδας, ή σε μια πραγματική αύξηση του ρίσκου της Ελλάδας για έξοδο από την Ευρωζώνη». Τέλος, οι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης σημειώνουν ότι ο όμιλος ΟΤΕ δεν έχει έκθεση στις ελληνικές τράπεζες για την αναχρηματοδότηση του χρέους του. Επίσης σημειώνουν ότι η καλύτερη αξιολόγηση που διαθέτει από εκείνη της Ελλάδας (Caa2) αποδίδεται στα υψηλά διαθέσιμά του, στις δραστηριότητές του σε αγορές εκτός Ελλάδος και στο γεγονός ότι ανήκει σε έναν ισχυρότερο όμιλο (Deutsche Bank).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή