Σύντομα

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα σενάρια για το bail in

Πόσο πιθανό είναι τελικά το ενδεχόμενο ενός bail in; Πολλοί το θεωρούν εξαιρετικά πιθανό. Ωστόσο υπάρχει και η αντίθετη άποψη που επιμένει ότι είναι από απομακρυσμένο έως ανύπαρκτο και στηρίζεται σε τρεις κυρίως λόγους:

Πρώτον, στο γεγονός ότι ένας μεγάλος αριθμός των κατόχων τραπεζικών ομολόγων είναι ξένοι δυνητικοί επενδυτές για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. «Δεν μπορεί να εξαναγκαστούν σε μεγάλες απώλειες -πέραν του dilution των μετοχών- και από τα ομόλογα και να περιμένει κανείς μετά να βάλουν πρόσθετα κεφάλαια είτε οι ίδιοι είτε άλλοι ξένοι διαχειριστές κεφαλαίων», τονίζεται αρμοδίως.

Δεύτερον, στις νομικές ρήτρες μεγάλου μέρους των ομολόγων αυτών, πολλά εκ των οποίων έχουν εκδοθεί υπό αγγλικό δίκαιο και δίνουν μεγάλα περιθώρια προστασίας στους ομολογιούχους που μπορεί σε περίπτωση που τελικά θιγούν δικαιώματά τους να στραφούν εναντίον ακόμα και φυσικών προσώπων σε κρίσιμες θέσεις των ευρωπαϊκών θεσμών, αναφέρουν ορισμένοι κύκλοι.

Τρίτον, στη συμφωνία Ελλάδας – Ευρώπης που προβλέπει αποθεματικό ασφαλείας ύψους έως 25 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων αναγκών για την ανακεφαλαιοποίηση των «βιώσιμων» τραπεζών και το κόστος εξυγίανσης των «μη βιώσιμων».

Από εργαλείο διαφάνειας, γραφειοκρατικός μηχανισμός

Η Διαύγεια είναι, δίχως αμφιβολία, το σημαντικότερο «εργαλείο δημοκρατίας» που έχει θεσπιστεί την τελευταία δεκαετία στη χώρα μας. Χάρη στη Διαύγεια δημοσιογράφοι και απλοί πολίτες αποκτήσαμε για πρώτη φορά πλήρη εικόνα του πώς λειτουργεί η δημόσια διοίκηση. Η οποία με τη σειρά της πλέον δεν μπορούσε να «κρύψει» αποφάσεις, χάρη σε έναν απλό αλλά ισχυρό κανόνα: αν δεν δημοσιευτεί στη Διαύγεια, δεν ισχύει. Εκεί που κανείς θα περίμενε ότι η πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς θα στήριζε με όλες της τις δυνάμεις ένα τέτοιο εργαλείο διαφάνειας, η κατάσταση της Διαύγειας το τελευταίο έτος δείχνει το αντίθετο. Εκτός του ότι επί των ημερών της θεσπίστηκε η πρώτη «εξαίρεση» από τον απόλυτο κανόνα της δημοσίευσης των πάντων (για το υπουργείο Οικονομικών), έγιναν και δομικά λάθη: η Διαύγεια ακολουθεί… τους όποιους ανασχηματισμούς. Αυτό σημαίνει, για παράδειγμα, ότι οι αποφάσεις του υπουργείου Οικονομικών, Υποδομών και Μεταφορών, Ναυτιλίας και Τουρισμού (νυν Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού) βρέθηκαν όλες στην ίδια «δεξαμενή». Το αποτέλεσμα είναι ότι ο πολίτης είναι πλέον αδύνατον να εντοπίσει μια απόφαση μέσα στις εκατοντάδες που καθημερινά εκδίδουν τα υπερ-υπουργεία. Επιπλέον, κάθε φορά που ένα υπουργείο αλλάζει τίτλο, το «κοντέρ» της Διαύγειας μηδενίζεται. Αλήθεια, πόσο δύσκολο θα ήταν να χωριστεί η Διαύγεια σε θεματικές;

Στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) έρχεται στην Αθήνα με συγκεκριμένη αποστολή: να εποπτεύσει, για λογαριασμό του Ταμείου, τις διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών της χώρας (Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank). Οπως μαθαίνουμε, πρόκειται για γυναίκα – συνεργάτιδα της διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, στην Ουάσιγκτον. Θα κινείται μεταξύ Αθήνας και Φρανκφούρτης. Οταν θα βρίσκεται εδώ, θα «φιλοξενείται» σε χώρο της Τράπεζας της Ελλάδος, με την οποία και θα συνεργάζεται.

Επιχειρηματικό ενδιαφέρον

Κάτι παραπάνω από αξιόλογη λέγεται ότι θα είναι η επιχειρηματική αποστολή που θα συνοδεύει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην Τεχεράνη. Το ταξίδι δεν έχει προσδιορισθεί ακόμα χρονικά, αλλά το πιθανότερο είναι ότι θα γίνει κάποια στιγμή μέσα στον Νοέμβριο, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό που έχει γίνει. Πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν πως όταν «ανοίξει» η λίστα των ενδιαφερομένων, τότε το ενδιαφέρον που αναμένεται να εκδηλωθεί θα είναι μεγάλο. Αντιθέτως, τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ δεν θα συνοδεύουν τελικώς Γάλλοι επιχειρηματίες κατά την εδώ επίσκεψή του. Ο χρόνος παραμονής του στην Αθήνα θα είναι πολύ μικρός – ουσιαστικά θα κάνει μια διανυκτέρευση το βράδυ της 22ας προς 23η Οκτωβρίου, και θα αναχωρήσει. Αυτό βεβαίως δεν συνεπάγεται ότι τα γαλλικά επιχειρηματικά συμφέροντα δεν θα βρεθούν στην Αθήνα τόσο εκείνο το διάστημα, όσο και αργότερα…

Σκληρός ο Σκωτσέζος

Θα τον θυμούνται για χρόνια στο νησί τον Τζον Χούρικαν. Ο πρώην επικεφαλής της RBS, ο οποίος σήμερα είναι CEO της Τράπεζας Κύπρου, ετοιμάζεται να αποχωρήσει, όπως πληροφορείται η στήλη, από τη Μεγαλόνησο. Ωστόσο, φεύγοντας, επιχειρεί να μην αφήσει καμία εκκρεμότητα, ακόμα και σήμερα, στα δανειακά χαρτοφυλάκιά της.

Και τι κάνει; Οπως μας μεταφέρει… αυτόπτης μάρτυρας, «όποιος πάει τώρα να τον δει για να ζητήσει δάνειο, βγάζει ένα σημειωματάριο από το συρτάρι και αφού τσεκάρει αν του χρωστάς και πόσα, σε ρωτάει: Και μ’ αυτά, τι θα γίνει; Και φεύγεις άπραγος…». Ο Σκωτσέζος, προφανώς, δικαιώνει τη φήμη της πατρίδας του, αν και ο ίδιος για τον εαυτό του λέγεται ότι υπήρξε πάντα γαλαντόμος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή