Οι τουρίστες αυξήθηκαν 18,8% αλλά οι εισπράξεις 9,5% το α΄ εξάμηνο

Οι τουρίστες αυξήθηκαν 18,8% αλλά οι εισπράξεις 9,5% το α΄ εξάμηνο

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αύξηση στις ταξιδιωτικές εισπράξεις κατά 9,5%, στις αφίξεις ξένων επισκεπτών κατά 18,8%, στον αριθμό των διανυκτερεύσεων κατά 6,7% και στη δαπάνη ανά διανυκτέρευση κατά 2,6%, αλλά και η μείωση της δαπάνης ανά ταξίδι κατά 7,9% και της μέσης διάρκειας παραμονής των επισκεπτών κατά 10,2%, αποτυπώνουν τις κύριες μεταβολές στα βασικά μεγέθη του ελληνικού τουρισμού για το πρώτο εξάμηνο του έτους σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2014.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία και την ανάλυση που δημοσιοποίησε, χθες, η Τράπεζα της Ελλάδος, οι μεταβολές στη δαπάνη ανά διανυκτέρευση και στη μέση διάρκεια παραμονής των ξένων τουριστών οφείλονται στη σημαντική άνοδο των αφίξεων από ορισμένες χώρες εκτός της Ζώνης του Ευρώ και όμορες χώρες, οι οποίες εμφανίζουν μικρότερη από τον μέσο όρο διάρκεια παραμονής και δαπάνη ανά διανυκτέρευση.

Για παράδειγμα, ενώ η Βουλγαρία εμφανίζεται να είναι πρώτη αγορά άντλησης επισκεπτών για την Ελλάδα με αφίξεις 933,3 χιλ. επισκεπτών (αύξηση 149,5%) για το πρώτο εξάμηνο του έτους οι ταξιδιωτικές δαπάνες κυμαίνονται μόλις στα 83,7 εκατ. ευρώ (αύξηση 57,9%). Οι δύο κυριότερες αγορές για τον ελληνικό τουρισμό παραμένουν η Γερμανία με αφίξεις 881,5 χιλ. (αύξηση 23,5%) και η Βρετανία με αφίξεις 820,5 χιλ. (αύξηση 18%). Οι Γερμανοί τουρίστες για το πρώτο εξάμηνο ξόδεψαν 675,4 εκατ. ευρώ (αύξηση 22,2%) και οι Βρετανοί 634,1 εκατ. (αύξηση 31,8%). Επίσης, οι Βούλγαροι πραγματοποίησαν 2,95 εκατ. διανυκτερεύσεις (αύξηση 105,6%) ενώ οι Γερμανοί 9,5 εκατ. (αύξηση 17%) και οι Βρετανοί 8 εκατ. (αύξηση 19,9%).

Σε απόλυτους αριθμούς επί των βασικών μεγεθών, η Ελλάδα για το πρώτο εξάμηνο προσείλκυσε 8,37 εκατ. ξένους τουρίστες οι οποίοι ξόδεψαν 4,17 δισ. ευρώ. Η μέση δαπάνη ανά ταξίδι διαμορφώθηκε στα 498,5 ευρώ ενώ η μέση δαπάνη ανά διανυκτέρευση στα 73,6 ευρώ. Η μέση διάρκεια παραμονής έφθασε τις 6,8 διανυκτερεύσεις ενώ ο αριθμός των διανυκτερεύσεων τα 56,63 εκατ. Επιπλέον το πλεόνασμα του ταξιδιωτικού ισοζυγίου ανήλθε σε 3,2 δισ. ευρώ (αύξηση κατά 12,8%) λόγω της αύξησης των ταξιδιωτικών εισπράξεων και της πτώσης των ταξιδιωτικών πληρωμών. Σε ό,τι αφορά τον κλάδο της κρουαζιέρας, οι επισκέπτες αυξήθηκαν κατά 2,7% (843,1 χιλ.) και οι εισπράξεις κατά 0,5% (154,8 εκατ. ευρώ).

Στο μεταξύ, με επιστολή που απέστειλε στα υπ. Οικονομικών και Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού, η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος ζητεί την αποκατάσταση του υπολογισμού του φόρου ακίνητης περιουσίας για τα καταλύματα με τη θέσπιση της ίδιας φορολογικής μεταχείρισης και για τα τουριστικά κτίρια που ιδιοχρησιμοποιούνται από επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων και διαμερισμάτων, όπως προβλέπεται και για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή