Στη χρεοκοπία οδηγούνται πολλές εισηγμένες από τη λίστα της αναστολής

Στη χρεοκοπία οδηγούνται πολλές εισηγμένες από τη λίστα της αναστολής

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Επιχειρηματικά κουφάρια» έχουν αρχίσει να συσσωρεύονται στη λίστα των 42 εισηγμένων που είναι σήμερα σε καθεστώς αναστολής. Δηλαδή μία στις πέντε επιχειρήσεις που τα προηγούμενα χρόνια αποτελούσαν ενεργές εταιρείες του Χρηματιστηρίου, πολύ δύσκολα θα επανέλθουν σε κανονική λειτουργία, αφού οι τράπεζες μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης θα κινηθούν ταχύτατα για να ξεκαθαρίσουν το τοπίο στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις. Οι επιλογές που έχουν είναι, είτε να πουλήσουν την πλειονότητα αυτών των επιχειρήσεων σε ενδιαφερόμενους αγοραστές που θα αναλάβουν τη διαχείριση με στόχο την αναγέννησή τους, εάν αυτό είναι εφικτό, είτε να τις οδηγήσουν στην οριστική χρεοκοπία, καθώς ο χρόνος των αναδιαρθρώσεων στα δάνεια έχει παρέλθει, αφού δεν υπάρχουν κεφάλαια να περισσεύουν για να τις διασώσουν. Βέβαια υπάρχει και η περίπτωση των βασικών μετόχων –ιδιοκτητών– που θα μπορούσαν να τις διασώσουν δαπανώντας χρήματα από την προσωπική τους περιουσία, αλλά μετά 7 χρόνια ύφεσης η πλειονότητα των ιδιοκτητών έχει δείξει αδιαφορία, είτε γιατί δεν έχουν προσωπική περιουσία είτε γιατί δεν θέλουν να ανακάμψουν οι εταιρείες τους.

Σε μία περίοδο που το Χρηματιστήριο έχει ανάγκη από υγιείς εταιρείες με αξιοπρεπή εμπορευσιμότητα (δηλαδή επαρκή αριθμό μετοχών που διαπραγματεύεται κανονικά στις συναλλαγές), αφού είναι ο κύριος λόγος για να μην υποβαθμίζεται η χρηματιστηριακή αγορά, αντίθετα την τελευταία 8ετία (2008-2015) αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των επιχειρήσεων που ουσιαστικά αδρανοποιείται και οδηγείται στη χρεοκοπία.

Ελάχιστες είναι οι περιπτώσεις από τις 42 εισηγμένες που δείχνουν να επανακάμπτουν, όπως για παράδειγμα η Ελληνική Υφαντουργία του ομίλου Ακκά, που πέτυχε τις προηγούμενες ημέρες να έρθει σε συμφωνία με τις πιστώτριες τράπεζες για την αναδιάρθρωση του δανεισμού της. Αντίθετα σε πολλές εταιρείες το μόνο που θυμίζει το παρελθόν τους είναι οι σφραγίδες και οι πινακίδες σε εγκαταλελειμμένα βιομηχανοστάσια κυρίως στην περιφέρεια και στη βιομηχανική περιοχή των Οινοφύτων.

Για παράδειγμα, η ιστορική βιομηχανία Πετζετάκις βρίσκεται σε οικονομικό αφανισμό, ενώ προσπάθειες καταβάλλει η εταιρεία Καρδασιλάρης προκειμένου να επανακάμψει. Κανένα επιχειρηματικό νέο δεν υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια για εμπορικές επιχειρήσεις όπως είναι η Ατέρμων και ο Εμπορικός Δεσμός. Σε οικονομική δυσμένεια έχουν περιπέσει και οι εταιρείες κλωστών Eνωμένη Κλωστοϋφαντουργία (United Textiles), Κλωνατέξ. Αντίθετα, η Ηλεκτρονική Αθηνών προσπαθεί να αναδιαρθρώσει τον δανεισμό της μέσα από ένα πρόγραμμα περικοπών, όπως ενημερώνει ανά τακτά διαστήματα τη διοίκηση του Χρηματιστηρίου, ενώ στα δικαστήρια εξελίσσεται η διαμάχη της διοίκησης Χ. Κ. Τεγόπουλος με τους εργαζομένους. Για το Νεώριον Σύρου υπήρξε μία εξέλιξη αναφορικά με τη ρύθμιση των υποχρεώσεων της εισηγμένης απέναντι σε ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ. Σε αδράνεια βρίσκεται και η Nutriart, ενώ σε δεινή οικονομική θέση παραμένει η Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου. Σοβαρή προσπάθεια να ξεπεράσει τα οικονομικά προβλήματα καταβάλλει η Εδρασις Ψαλλίδας, ενώ η επίσης τεχνική εταιρεία Μηχανική έχει προχωρήσει σε ρευστοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων προκειμένου να αντεπεξέλθει στις υψηλές δανειακές υποχρεώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή