Ελντοράντο το Ιράν για τις ελληνικές επιχειρήσεις

Ελντοράντο το Ιράν για τις ελληνικές επιχειρήσεις

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Ιράν υπάρχουν ευκαιρίες, αλλά οι ελληνικές επιχειρήσεις και η επίσημη οικονομική διπλωματία πρέπει να βιαστούν εάν θέλουν να έχουν θέση σε αυτήν την αγορά των 80 εκατ. κατοίκων, σε αυτήν την αγορά όπου ζει και εργάζεται μια μεγάλη και πλούσια μεσαία τάξη. Τα δομικά υλικά, τα τρόφιμα, το λιανεμπόριο, ακόμη και η εστίαση είναι οι κλάδοι οι οποίοι παρουσιάζουν προοπτική για τις ελληνικές επιχειρήσεις που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στο Ιράν. Αυτά ήταν τα κύρια συμπεράσματα που προέκυψαν από την ειδική ενημερωτική εκδήλωση για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων με το Ιράν, που διοργάνωσε χθες ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ) με την υποστήριξη του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) και της εταιρείας «Ευρωσύμβουλοι Α.Ε.».

«Τo Ιράν είναι μια πολύ πλούσια χώρα, που ακόμη δεν έχει αρχίσει να αγοράζει. Η άρση των κυρώσεων θα έχει ως αποτέλεσμα την άμεση ενίσχυση των εισαγωγών. Αλλά θα πρέπει να βιαστούμε. Ηδη Γάλλοι, Σουηδοί, Αυστριακοί, Γερμανοί και Πολωνοί έχουν διοργανώσει επιχειρηματικές αποστολές στο Ιράν, ενώ η Τουρκία είναι για την ώρα ο μεγάλος κερδισμένος. Από την πλευρά μας, θα πρέπει να εκμεταλλευθούμε το συγκριτικό πλεονέκτημα της ποιότητας, ενώ είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός της απευθείας αεροπορικής σύνδεσης Αθήνας – Τεχεράνης», τόνισε ο κ. Πάτροκλος Κουδούνης, αντιπρόεδρος του Τμήματος Ιράν του ΕΒΕΑ.

«Η περιοχή έχει ήδη γίνει κέντρο διερχομένων από επιχειρηματικές αποστολές άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Σχεδόν κάθε εβδομάδα στη χώρα υπάρχει μια ευρωπαϊκή επιχειρηματική αποστολή», συμπλήρωσε ο κ. Πάρις Κοκορότσικος, πρόεδρος της «Ευρωσύμβουλοι Α.Ε.» που δραστηριοποιείται ήδη στην ιρανική αγορά. Αναφερόμενος στους κλάδους οι οποίοι παρουσιάζουν ιδιαίτερη δυναμική στην ιρανική αγορά, υπογράμμισε ότι είναι αυτοί των δομικών υλικών, των τροφίμων και γενικά των καταναλωτικών αγαθών, γεγονός που συνεπάγεται προοπτική και για τις λιανεμπορικές αλυσίδες.

Ο κ. Μαχντί Μοναμπατί, συνεργάτης της Euroconsultants – Iran, αναφέρθηκε στην «τεράστια ευκαιρία για τις ελληνικές εταιρείες στον κλάδο των δομικών υλικών και ειδικά στους κλάδους των ανελκυστήρων, των κουφωμάτων pvc και αλουμινίου», αφού, όπως σημείωσε, «η χώρα βρίσκεται σε κατασκευαστικό οργασμό, με οκτώ επεκτάσεις πόλεων. Ο ίδιος επεσήμανε και τις σημαντικές προοπτικές που υπάρχουν στον κλάδο των τροφίμων, όπως στο ρύζι και στα μεταποιημένα φρούτα, αλλά και για ελληνικά εστιατόρια και αλυσίδες εστίασης.

Στην εκδήλωση παρευρέθη και μίλησε και ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας, ο οποίος προανήγγειλε τη διοργάνωση επιχειρηματικής αποστολής στο Ιράν εντός του προσεχούς Νοεμβρίου υπό τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, πριν από την επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού στη χώρα.

«Οι άνθρωποι δεν γεννιούνται για να περιμένουν, αλλά για να δρουν. Και σήμερα είναι ώρα να δράσουμε άμεσα, για να εκμεταλλευθούμε τη θετικές συγκυρίες και προοπτικές», επεσήμανε από την πλευρά της η πρόεδρος του ΠΣΕ κ. Χρ. Σακελλαρίδη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή