Συζητήσεις Βερόπουλου – Metro, ύστερα από διαζύγιο με Σκλαβενίτη

Συζητήσεις Βερόπουλου – Metro, ύστερα από διαζύγιο με Σκλαβενίτη

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ναυάγιο οδηγήθηκε η πολυαναμενόμενη εξαγορά της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Βερόπουλος» από τη «Σκλαβενίτης», πέντε περίπου μήνες μετά την επίσημη ανακοίνωση της συμφωνίας. Η «Βερόπουλος» βρίσκεται τώρα σε συζητήσεις με την εταιρεία «Μetro», συμφερόντων Παντελιάδη, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία μέσα στον επόμενο μήνα. Οπως και στην περίπτωση των συζητήσεων με τη «Σκλαβενίτης», η εξαγορά, εάν τελικά υπάρξει, θα αφορά μόνο την εν Ελλάδι δραστηριότητα της «Βερόπουλος».

Η μείωση των πωλήσεων της «Βερόπουλος» μετά την επιβολή των capital controls επιδείνωσε την ήδη δυσχερή οικονομική της θέση, κάτι που φέρεται να ώθησε τη διοίκηση της «Σκλαβενίτης» να προχωρήσει στη ματαίωση της συμφωνίας, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες από τον τραπεζικό κλάδο. Από την πλευρά της «Σκλαβενίτης» δεν έχει γίνει κανένα σχόλιο για την εξέλιξη αυτή.

Επιφυλακτικός, πάντως, εμφανίζεται και ο νέος υποψήφιος αγοραστής. «Οι συζητήσεις είναι διερευνητικές και δεν έχει κλείσει τίποτε ακόμη», ανέφερε, μιλώντας στην «Κ», ο επικεφαλής της «Μetro AEBE» κ. Αριστοτέλης Παντελιάδης. Ωστόσο, όπως επεσήμανε, «οι όποιες αποφάσεις και η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα στον επόμενο μήνα». Ο σχεδιασμός, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι μετά τον έλεγχο των οικονομικών της «Βερόπουλος», οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε ένα προσύμφωνο εξαγοράς, το οποίο να γνωστοποιήσουν και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, έτσι ώστε να γνωρίζουν εγκαίρως εάν υπάρχει κώλυμα ή όχι σε ό,τι αφορά αυτή την πτυχή. Για να μπορέσει βεβαίως να γίνει η εξαγορά της «Βερόπουλος», θα απαιτηθεί δανεισμός, καθώς, όπως επισημαίνει η διοίκηση της «Μetro», τα «ανοίγματα» της προς πώληση εταιρείας είναι πολύ μεγάλα, έτσι ώστε να καλυφθούν από ίδια κεφάλαια της ενδιαφερόμενης.

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η εκτίμηση που υπάρχει από την πλευρά των τραπεζών είναι ότι η συμφωνία δύσκολα θα επιτευχθεί.

Τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά, διότι η μεγάλη πιστωτική έκθεση της «Βερόπουλος» προκαλεί πλέον σημαντικές καθυστερήσεις στην πληρωμή των προμηθευτών, με συνέπεια να καθίσταται προβληματική η τροφοδοσία των καταστημάτων. Σύμφωνα με τον δημοσιευμένο ισολογισμό της «Βερόπουλος» για το 2014, το σύνολο των υποχρεώσεών της ανερχόταν σε 334,27 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 307,87 εκατ. ευρώ πρόκειται για βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις. Το μεγαλύτερο ποσό από τις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις, περίπου 130 εκατ. ευρώ, πρόκειται για επιταγές πληρωτέες.

Στο εύλογο ερώτημα που προκύπτει, βεβαίως, για ποιο λόγο να θέλει να εξαγοράσει κάποιος μια εταιρεία επιβαρυμένη με τόσο μεγάλες υποχρεώσεις, η απάντηση που δίνεται είναι το μεγάλο δίκτυο που διαθέτει η «Βερόπουλος» με ισχυρή παρουσία σε όλη την Ελλάδα. Ειδικότερα, η «Βερόπουλος» διαθέτει 184 καταστήματα, εκ των οποίων τρία είναι Cash & Carry και 11 «καταστήματα γειτονιάς» με την επωνυμία «Τροφίνο».

Η «Μetro AEBE» ιδρύθηκε το 1976 και διαθέτει 110 καταστήματα, εκ των οποίων τα 65 είναι λιανικής πώλησης με την επωνυμία «My Market» και τα υπόλοιπα χονδρικής πώλησης με την επωνυμία «Metro Cash & Carry». Βάσει του δημοσιευμένου ισολογισμού της, το 2014 έκλεισε με κύκλο εργασιών 697,34 εκατ. ευρώ και με προ φόρων κέρδη 19,74 εκατ. ευρώ. Το σύνολο των υποχρεώσεών της ανερχόταν στο τέλος του 2014 σε 195,87 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 180,87 εκατ. ευρώ βραχυπρόθεσμες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή