Το τραπεζικό ράλι ώθησε το Χρηματιστήριο στα υψηλά 2,5 μηνών

Το τραπεζικό ράλι ώθησε το Χρηματιστήριο στα υψηλά 2,5 μηνών

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To ράλι των τραπεζικών μετοχών που κατεγράφη στις τελευταίες συνεδριάσεις με συνολικά κέρδη άνω του 40% για τον τραπεζικό δείκτη, ήταν η αιτία για το Χρηματιστήριο Αθηνών να αναρριχηθεί στα υψηλότερα επίπεδα από τις 3 Αυγούστου 2015 που επαναλειτούργησε έπειτα από διακοπή ενός μήνα λόγω των capital control. Το θετικό κλίμα στην αγορά ενισχύθηκε αυτή την εβδομάδα από τις προσδοκίες των επενδυτών ότι τελικά θα καλυφθεί το κομμάτι των ιδιωτών επενδυτών στις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών που θα ξεκινήσουν μετά τις 15 Νοεμβρίου 2015. Μέχρι εδώ ήταν τα καλά νέα για την αγορά αφού συνεχίσθηκε και την προτελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου η απαξιωτική πορεία των μετοχών. Το 98% των τίτλων πραγματοποιεί ελάχιστες συναλλαγές. Οι εγχώριοι επενδυτές παραμένουν εκτός συναλλαγών αφού για τέταρτο μήνα διατηρούνται οι κεφαλαιακοί περιορισμοί στο Χρηματιστήριο.

Υπενθυμίζουμε ότι οι εγχώριοι επενδυτές μπορούν να ρευστοποιούν μετοχές αλλά τα πιθανά κέρδη που μπορεί να έχουν δεν επιτρέπεται να τα λάβουν για ιδιωτική χρήση παρά μόνο για τα επανεπενδύσουν στην αγορά. Αντίθετα, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός για τους αλλοδαπούς επενδυτές.

Η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας ξεκίνησε νωχελικά με την αξία των συναλλαγών να μην ξεπερνά τα 25 εκατ. ευρώ και τον Γενικό Δείκτη να κλείνει με οριακές απώλειες 0,12% στις 685,11 μονάδες. Την Τρίτη άλλαξε προς το καλύτερο το κλίμα στη συνεδρίαση. Οι τραπεζικοί τίτλοι υπεραπέδωσαν μέχρι και τη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης. Ειδικότερα, την Τρίτη ο βασικός δείκτης ενισχύθηκε 1,17% και αναρριχήθηκε στις 693,10 μονάδες. Ο τζίρος παρέμεινε σε απογοητευτικά επίπεδα. Μεταξύ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών τα υψηλότερα κέρδη κατέγραψε η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς (+8%) και ακολούθησε η Εθνική Τράπεζα (+5,54%), η Alpha Bank (+5,19%) και η Eurobank (+4,55%). Την Τετάρτη διατηρήθηκε το αγοραστικό ενδιαφέρον για τις τραπεζικές μετοχές που ώθησαν τον Γενικό Δείκτη σε ημερήσια κέρδη 0,84% και κλείσιμο στις 698,93 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ενισχύθηκε σημαντικά συγκριτικά με τις προηγούμενες συνεδριάσεις και έφθασε τα 40,061 εκατ. ευρώ. Ισχυρά κέρδη 26,09% κατέγραψε η μετοχή της Eurobank και ακολούθησε η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς με κέρδη 13,58%, η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας ενισχύθηκε 3,5% και ο τίτλος της Alpha Bank αναρριχήθηκε στα 0,145 ευρώ με ημερήσια άνοδος 2,11%. Η καλύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας ήταν η Πέμπτη με κέρδη 1,62% του Γενικού Δείκτη και κλείσιμο στις 710,22 μονάδες. Ακόμη υψηλότερα κινήθηκε η αξία των συναλλαγών και διαμορφώθηκε στα 52,523 εκατ. ευρώ. Τη σκυτάλη των καλύτερων επιδόσεων για τις τράπεζες διατήρησε η μετοχή της Eurobank με κέρδη 17,24% και ακολούθησε η Τράπεζα Πειραιώς (9,78%), η Εθνική Τράπεζα (4,79%) και η Alpha Bank (2,07%). Tην Παρασκευή συνεχίσθηκε με ηπιότερους ρυθμούς η άνοδος της αγοράς με την αξία των συναλλαγών να ξεπερνά τα 45 εκατ. ευρώ και οι τραπεζικές μετοχές να οδηγούν την αγορά.

Η ελληνική αγορά υπολείπεται 13,2% από την αρχή της χρονιάς. Εχει χαθεί σχεδόν η χρονιά και το ντεμαράζ που γίνεται αυτή την περίοδο έχει αποκλειστικό υπεύθυνο τον τραπεζικό κλάδο. Ολες οι προσδοκίες των επενδυτών μήπως και περιορίσουν τις απώλειες στα χαρτοφυλάκιά τους για το 2015 είναι να διεξαχθούν με επιτυχία οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών. Η αγορά δεν περιμένει αισιόδοξα νέα από τις επιχειρήσεις, αφού οι τρεις τελευταίοι μήνες του έτους θα κυλήσουν με αμυντικές κινήσεις από τις εταιρείες. Δηλαδή να διατηρήσουν τα ταμειακά τους αποθέματα σε επαρκή επίπεδα για να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες τους, αφού φαίνεται ότι πριν από την έλευση του πρώτου εξαμήνου 2016 δύσκολα θα αρθούν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι. Ταυτόχρονα, εισερχόμαστε και στην περίοδο ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων 9μήνου 2015 για τις εισηγμένες για να διαπιστωθεί πόσο επηρέασαν τα capital control τη λειτουργία των εταιρειών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή