Ο Οκτώβριος κάλυψε τις βαριές απώλειες του καλοκαιριού στο Χρηματιστήριο

Ο Οκτώβριος κάλυψε τις βαριές απώλειες του καλοκαιριού στο Χρηματιστήριο

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O χρηματιστηριακός Οκτώβριος επούλωσε σε μεγάλο βαθμό τις πληγές που άνοιξαν τα capital controls στην αγορά μετοχών. Κατ’ αρχάς ο Γενικός Δείκτης στη διάρκεια του μήνα που ολοκληρώθηκε πραγματοποίησε άλμα ανόδου άνω του 7% και ουσιαστικά κάλυψε τις βαριές απώλειες που κατέγραψε η αγορά από τις 3 Αυγούστου 2015, όταν και επαναλειτούργησε ύστερα από 25 συνεδριάσεις που παρέμεινε κλειστό λόγω των κεφαλαιακών ελέγχων που επιβλήθηκαν στη χώρα από τις 28 Ιουνίου 2015. Πρωταγωνίστριες αυτής της ανόδου ήταν οι τράπεζες, καθώς το ενδιαφέρον ξένων και εγχώριων επενδυτών μονοπώλησαν οι εξελίξεις γύρω από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα αποτελέσματα των stress tests που ανακοινώθηκαν σήμερα το μεσημέρι στη Φρανκφούρτη. Επίσης αφυπνίστηκαν και οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης καθώς οι συγκεκριμένες εταιρείες διαθέτουν το συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τις υπόλοιπες που έχουν έδρα την Ελλάδα να μην εξαρτώνται από την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Εξάλλου οι εταιρείες του FTSE 25 και τη φετινή χρονιά που ολοκληρώνεται σε δύο μήνες πέτυχαν να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τον δείκτη εξωστρέφειάς τους και να επενδύουν σε νέες αγορές.

Η τελευταία χρηματιστηριακή εβδομάδα του Οκτωβρίου είχε διπλή όψη. Συνεχίστηκε τη Δευτέρα και την Τρίτη το ανοδικό σερί 6 συνεδριάσεων, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να ενισχυθεί σε ποσοστό 6,14%. Μετά την αργία της 28ης Οκτωβρίου 2015, οι δύο τελευταίες συνεδριάσεις του μήνα χαρακτηρίστηκαν από επιλεκτικές ρευστοποιήσεις στις τραπεζικές μετοχές, προκειμένου οι επενδυτές να καταγράψουν τα βραχυπρόθεσμα κέρδη των προηγούμενων συνεδριάσεων.

Την περασμένη Δευτέρα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,78% και αναρριχήθηκε στις 718,04 μονάδες. Διακρίθηκαν στη συνεδρίαση οι μετοχές του ΟΠΑΠ (+3,73%) και της Folli Follie (+3,16%) ενώ αντίθετα οι τραπεζικοί τίτλοι είχαν κλείσει με αρνητικό πρόσημο.

Η αξία των συναλλαγών παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα και δεν ξεπέρασε τα 36 εκατ. ευρώ. Την Τρίτη 27η Οκτωβρίου διατηρήθηκε το θετικό κλίμα στο Χρηματιστήριο με την αρωγή των τραπεζικών τίτλων. Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε 1,30%, αναρριχήθηκε στις 727,38 μονάδες και συμπλήρωσε έξι διαδοχικές συνεδριάσεις με συνολικά κέρδη 6,14%.

Μετά την αργία της 28ης Οκτωβρίου, που επαναλειτούργησε η αγορά, επικράτησαν οι πωλητές. Ο πειρασμός των ρευστοποιήσεων ήταν μεγάλος για να κατοχυρωθούν τα βραχυπρόθεσμα κέρδη έξι ανοδικών συνεδριάσεων. Ετσι την Πέμπτη ο Γενικός Δείκτης υπέστη απώλειες 1,60% και υποχώρησε στις 715,77 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ενισχύθηκε και έφθασε τα 43,109 εκατ. ευρώ, ενώ η κεφαλαιοποίηση διολίσθησε στα 41,968 δισ. ευρώ. Αρνητικοί πρωταγωνιστές ήταν οι τραπεζικές μετοχές, με τις μεγαλύτερες απώλειες να σημειώνει ο τίτλος της Alpha Bank (-6,47%) και ακολούθησαν οι τίτλοι της Τραπέζης Πειραιώς (-6%), της Eurobank (-5,88%) και η Εθνική Τράπεζα, που υποχώρησε 5,19% στα 0,730 ευρώ.

Την Παρασκευή, οι ρευστοποιήσεις ενισχύθηκαν καθώς οι επενδυτές αξιολόγησαν και τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ο Γενικός Δείκτης στις 2 το μεσημέρι έφθασε να υποχωρεί μέχρι και 2,32%. Ωστόσο η αξία των συναλλαγών παρέμεινε σε μέτρια επίπεδα και δεν είχε υπερβεί τα 30 εκατ. ευρώ λίγο πριν από τη λήξη των συναλλαγών.

Ο Νοέμβριος φέρνει τις αυξήσεις κεφαλαίου των τεσσάρων τραπεζών αλλά και τα αποτελέσματα εννεαμήνου 2015 των εισηγμένων, που παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον, μιας και θα αποτυπωθεί το κόστος των capital controls στις επιδόσεις του τρίτου τριμήνου της τρέχουσας χρήσης. Ολες σχεδόν οι εισηγμένες επιθυμούν να ξεχαστεί γρήγορα το 2015, που περιελάμβανε τρεις εκλογικές διαδικασίες (δύο εθνικές εκλογές και ένα δημοψήφισμα) αλλά και την επιβολή capital controls.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή