«Ράλι» ανόδου στο Χρηματιστήριο με οδηγό τις τράπεζες

«Ράλι» ανόδου στο Χρηματιστήριο με οδηγό τις τράπεζες

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Iσχυρό τραπεζικό ράλι κατεγράφη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να αποτιμούν θετικά τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) το πρωί του περασμένου Σαββάτου. O δείκτης τραπεζών κατέγραψε κέρδη έως 16,05%, φθάνοντας τις 292,12 μονάδες. Τις καλύτερες ημερήσιες επιδόσεις εμφάνισαν η Eurobank με κέρδη 29,03% και κλείσιμο στα 0,040 ευρώ και η Alpha Bank με κέρδη 28,70% και κλείσιμο στα 0,148 ευρώ. Διψήφια άνοδο σε ποσοστό 18,28% και κλείσιμο στα 0,110 ευρώ κατέγραψε η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς και ακολούθησε η Εθνική Τράπεζα, που σημείωσε κέρδη 7,67%, φθάνοντας τα 0,730 ευρώ. Αξίζει να αναφέρουμε ότι στη χθεσινή συνεδρίαση διακινήθηκαν 391 εκατ. τεμάχια, εκ των οποίων τα 357 εκατ. τεμάχια αφορούσαν τις τραπεζικές μετοχές και 28,9 εκατ. ευρώ στα warrants. To 60% του συνολικού ημερήσιου όγκου συναλλαγών, που ανήλθε στα 45,988 εκατ. ευρώ, κατευθύνθηκε στις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε 722,80 μονάδες, σημειώνοντας ημερήσια κέρδη 3,08%.

Οι ελληνικές ιδιωτικές χρηματιστηριακές εταιρείες που εκπροσωπεί ο ΣΜΕΧΑ (Σύνδεσμος Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών) ζητούν να αρθούν οι απαγορεύσεις των capital controls προκειμένου να συμμετάσχουν οι εγχώριοι ιδιώτες επενδυτές στις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Σε δηλώσεις του στο euro2day.gr ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ Σπύρος Κυρίτσης τονίζει τα εξής: «Η δεδομένη χρονική στιγμή αποτελεί ίσως την κρισιμότερη για να δρομολογηθεί και εφαρμοστεί επιτέλους η πρόταση περί απελευθέρωσης των χρηματιστηριακών συναλλαγών, προκειμένου η συμμετοχή των Ελλήνων επενδυτών στις επικείμενες ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών να πραγματοποιηθεί χωρίς τέτοιου είδους περιορισμούς». Σύμφωνα με τον κ. Κυρίτση είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την εγχώρια αγορά να δοθεί η δυνατότητα στους ιδιώτες μετόχους να συμμετάσχουν στις επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που θα συμμετάσχουν τα ξένα funds και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

«Αυτή άλλωστε η πρακτική ακολουθήθηκε και στις προηγούμενες ανάλογες διαδικασίες. Είναι προφανές ότι το σημερινό περιβάλλον με τους ισχύοντες περιορισμούς δυσχεραίνει τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών», τονίζει ο κ. Κυρίτσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή