Η επιτυχία της ανακεφαλαιοποίησης θα αλλάξει προς το καλύτερο την εικόνα του Χρηματιστηρίου

Η επιτυχία της ανακεφαλαιοποίησης θα αλλάξει προς το καλύτερο την εικόνα του Χρηματιστηρίου

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους δανειστές και οι διιστάμενες πληροφορίες για το ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών στα βιβλία προσφορών (book building) των τεσσάρων τραπεζών πίεσαν χαμηλότερα τη χρηματιστηριακή αγορά, που έκλεισε αρνητικά και τη δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου. Tαυτόχρονα, η ανύπαρκτη εμπορευσιμότητα των εμποροβιομηχανικών μετοχών είχε ως αποτέλεσμα το Χρηματιστήριο να μην έχει ισορροπία και να βυθισθεί με μικρούς όγκους συναλλαγών. Οπως εξηγούν οι χρηματιστηριακοί αναλυτές, η αγορά δεν θα ξεφύγει από την κακή εικόνα που παρουσιάζει, η οποία αγγίζει τα όρια της ανυποληψίας, εάν δεν ολοκληρωθεί με επιτυχία η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Επίσης, αυτή την εβδομάδα άρχισαν να πυκνώνουν οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων εννεαμήνου 2015 των εισηγμένων.

Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι οι υγιείς και κερδοφόρες εισηγμένες –που συνήθως προηγούνται ημερολογιακά σε σχέση με την πλειοψηφία των εταιρειών που είναι και ζημιογόνες– έδειξαν αρκετά ανθεκτικές απέναντι στην επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων (capital controls) που έπληξαν τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου (Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2015). Βέβαια, ο βασικός λόγος που αντιμετώπισαν την έλλειψη ρευστότητας ήταν ακριβώς η ποιοτική τους διαφορά με τις υπερδανεισμένες και ζημιογόνες: διαθέτουν ταμειακά διαθέσιμα που είτε ξεπερνούν τον συνολικό τους δανεισμό είτε δεν έχουν καθόλου δανεισμό. Ωστόσο, ο προβληματισμός των επιχειρήσεων ήταν διάχυτος στα σχόλια των οικονομικών εκθέσεων του εννεαμήνου, καθώς οι περισσότερες εταιρείες μίλησαν για πρωτοφανή γεγονότα στην ελληνική οικονομία. Μάλιστα, ήταν χαρακτηριστές οι φράσεις του αντιπροέδρου της εισηγμένης «Πλαίσιο Computers» Κωνσταντίνου Γεράρδου : «Το τρίτο τρίμηνο του 2015 υπήρξε μια αγορά που όμοιά της δεν έχουμε ξαναδεί στα 45 χρόνια του Πλαισίου. Capital controls, κλειστές τράπεζες και τεράστια ανησυχία για το μέλλον της Ελλάδας προκάλεσαν "πάγωμα" της κατανάλωσης, και άρα σημαντικές πτώσεις στις πωλήσεις. Παράλληλα, όμως, αυτό το τρίμηνο υπήρξε για το Πλαίσιο ένα δυνατό stress test».

Η χρηματιστηριακή εβδομάδα ξεκίνησε με κέρδη 0,89% για τον γενικό δείκτη, που ανήλθε στις 683,49 μονάδες και είχε ως πρωταγωνιστές τη μετοχή της Αlpha Bank (+4,12%) και της Εθνικής Τράπεζας (+1,71%). Μάλιστα, την περασμένη Δευτέρα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς παρέτεινε μέχρι τα μεσάνυχτα της 7ης Δεκεμβρίου 2015 την απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων (short selling) για τις 5 εισηγμένες τραπεζικές μετοχές, αφού έχουν επιτραπεί οι ανοικτές πωλήσεις για τις άλλες εμποροβιομηχανικές μετοχές.

Την Τρίτη ξεκίνησε το σερί των τεσσάρων πτωτικών συνεδριάσεων, το οποίο ολοκληρώθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση. Ειδικότερα την Τρίτη, ο γενικός δείκτης υπέστη απώλειες 1,65% και διολίσθησε στις 672,19 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να ανέρχεται στα 41,555 εκατ. ευρώ. Την Τετάρτη οι πιέσεις που ασκήθηκαν ήταν έντονες για τις μετοχές της Εθνικής Τράπεζας (-8,16%) και της Alpha Bank (-4,76%). Ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης διολίσθησε στις 667,88 μονάδες, καταγράφοντας ημερήσιες απώλειες 0,64%. Ακόμη μεγαλύτερες ήταν οι ρευστοποιήσεις εγχωρίων και ξένων χαρτοφυλακίων την Πέμπτη, οπότε ο γενικός δείκτης έχασε το 1,30% της αξίας του και διολίσθησε στις 659,18 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 44,332 εκατ. ευρώ.

Την Παρασκευή, αρχικά επικράτησαν ανοδικές τάσεις, αλλά σταδιακά ο γενικός δείκτης εισήλθε σε αρνητική τροχιά κλείνοντας πτωτικά την εβδομάδα με συνολικές απώλειες μεγαλύτερες του 3%. Παρά το γεγονός ότι χθές οι τράπεζες κινήθηκαν ανοδικά, οι άλλες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης υπέστησαν απώλειες. Η αιτία των ρευστοποιήσεων θα πρέπει να αποδοθεί στην αναζήτηση ρευστότητας από τους επενδυτές, προκειμένου να συμμετάσχουν στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών, αφού ήδη η Εθνική Τράπεζα προσκάλεσε και τους μικρομετόχους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή