Επιστροφή στα κέρδη για τον όμιλο ΑΝΕΚ

Επιστροφή στα κέρδη για τον όμιλο ΑΝΕΚ

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο όμιλος της ΑΝΕΚ  (Ανώνυμη Ναυτιλιακή Εταιρεία Κρήτης) κατά τη διάρκεια του φετινού εννεαμήνου επέστρεψε στην κερδοφορία, καθώς η μεγάλη μείωση του λειτουργικού κόστους έχει ευεργετικές επιπτώσεις στα οικονομικά αποτελέσματα και τη ρευστότητα του ομίλου. Σύμφωνα με τη Διοίκηση της εταιρείας, τα καθαρά κέρδη του ομίλου μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε 2,4 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών ύψους 11 εκατ. ευρώ κατά το περσινό εννεάμηνο.

Ανάλογη είναι και η εικόνα της μητρικής, καθώς η καθαρή κερδοφορία διαμορφώθηκε σε 1,5 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών ύψους 10 εκατ. ευρώ κατά το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Η επίδοση αυτή αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία, αν υπολογιστεί ότι επιτεύχθηκε εν μέσω κεφαλαιακών ελέγχων που έπληξαν τον κύκλο εργασιών, ο οποίος υποχώρησε κατά 8,5% φέτος και διαμορφώθηκε σε 125,8 εκατ. ευρώ από 137,5 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Αντίστοιχα, ο κύκλος εργασιών της μητρικής ανήλθε σε 109,7 εκατ. ευρώ έναντι 120,6 εκατ. ευρώ κατά το περσινό εννεάμηνο. Σημαντική βελτίωση κατέγραψαν και τα λειτουργικά κέρδη EBITDA (προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων), καθώς διαμορφώθηκαν σε 23,7 εκατ. έναντι 9,9 εκατ. κατά το περσινό εννεάμηνο, καταγράφοντας αύξηση 141,5%. Σύμφωνα με τη Διοίκηση της εταιρείας, η ανάκαμψη οφείλεται τόσο στην αποδοτικότερη διαχείριση πλοίων και δρομολογίων, στην πολιτική έκτακτων ναυλώσεων, αλλά και στη σημαντική πτώση των τιμών των καυσίμων. Μάλιστα, η βελτίωση αυτή έχει δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την επιτυχή αναδιάρθρωση του μακροπρόθεσμου δανεισμού της εισηγμένης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το φετινό εννεάμηνο η ΑΝΕΚ δραστηριοποιήθηκε με ιδιόκτητα και ναυλωμένα πλοία σε γραμμές της Αδριατικής, της Κρήτης, των Δωδεκανήσων και των Κυκλάδων. Πλέον, η στρατηγική στόχευση της Διοίκησης του ομίλου είναι η διατήρηση της κερδοφορίας και η ενίσχυση της κεφαλαιακής διάρθρωσης της μητρικής, προκειμένου αυτή να αποκαταστήσει τη βιωσιμότητά της σε μακροπρόθεσμη βάση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή