Σύντομα (18/11/15)

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κέρδη στο εννεάμηνο για τη ΓΕΒΚΑ

Ενοποιημένα καθαρά κέρδη μετά φόρους ύψους 577.609 ευρώ εμφάνισε το εννεάμηνο 2015 η εισηγμένη Γενική Εμπορίου & Βιομηχανίας (ΓΕΒΚΑ) έναντι επίσης κερδών 464.509 ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2014. Οι ενοποιημένες πωλήσεις το φετινό εννεάμηνο ανήλθαν στα 17,047 εκατ. ευρώ έναντι πωλήσεων 17,947 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2014. Oι τομείς του ομίλου ΓΕΒΚΑ είναι οι εξής: 1. Ο τομέας υδραυλικού επαγγελματικού εξοπλισμού που περιλαμβάνει την εκμετάλλευση αγωγών (σωλήνων) μετά των εξαρτημάτων τους (υδραυλικού και θερμαντικού εξοπλισμού) και των συναφών ειδών (σιδηρικών, οικοδομικών υλικών και ειδών υγιεινής). 2. Ο τομέας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το σύνολο σχεδόν (99,93%) του κύκλου εργασιών του ομίλου αφορά χονδρικές πωλήσεις, και δεν υπάρχει εποχικότητα στα είδη που εμπορεύεται ο τομέας του υδραυλικού επαγγελματικού εξοπλισμού. Αντίθετα, ο τζίρος του τομέα της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι αυξημένος κατά τους θερινούς μήνες του έτους, έναντι των υπολοίπων μηνών. Επιπλέον, τόσο στην τρέχουσα όσο και στην αντίστοιχη περίοδο της προηγούμενης χρήσης, κανείς πελάτης του ομίλου ή της εταιρείας δεν απορρόφησε πάνω από το 10% των εσόδων τους.

«Παγωμένη» η οικοδομική δραστηριότητα τον Αύγουστο

Σημαντική ήταν η πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια του φετινού Αυγούστου, καθώς ο συγκεκριμένος μήνας σηματοδότησε την πρώτη σημαντική πτώση του τρέχοντος έτους. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, εν μέσω κεφαλαιακών ελέγχων, η συνολική οικοδομική δραστηριότητα διαμορφώθηκε σε 769 οικοδομικές άδειες, που αντιστοιχούν σε 131,9 χιλιάδες τ.μ. επιφάνειας και 543,7 χιλιάδες κυβικά μέτρα όγκου – παρουσίασε δηλαδή μείωση κατά 11,4% στον αριθμό των αδειών, κατά 21,9% στην επιφάνεια και κατά 28,5% στον όγκο, συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Κατά το πρώτο πεντάμηνο του έτους, η οικοδομική δραστηριότητα είχε καταγράψει ανοδικές τάσεις, ιδίως λόγω της συμβολής των δημοσίων έργων. Η εικόνα της αγοράς άρχισε να επιβραδύνεται από τις αρχές του καλοκαιριού και μετά, καθώς η κορύφωση της κρίσης χρέους και εν συνεχεία η τραπεζική αργία επιδείνωσαν δραματικά τις συνθήκες. Πάντως, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, κατά την περίοδο μεταξύ Ιανουαρίου και Αυγούστου, η συνολική οικοδομική δραστηριότητα ενισχύθηκε κατά 13,3% στην επιφάνεια και κατά 46,5% στον όγκο, συγκριτικά με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Με στόχο την επέκταση της τουριστικής σεζόν και το άνοιγμα νέων αγορών, ο Δήμος Σκιάθου ανακοίνωσε το πλάνο δράσεων που έχει εκπονήσει με τη Mtc Group για την προβολή του νησιού. Το σχέδιο περιλαμβάνει δράσεις όπως ταξίδια εξοικείωσης σε τουριστικούς επαγγελματίες και στις καθιερωμένες γεωγραφικές αγορές για τη Σκιάθο, όπως είναι η Βρετανία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Σκανδιναβία και η Αυστρία. Μεταξύ των πρωτοβουλιών που θα αναληφθούν για την τόνωση της ελληνικής αγοράς είναι η δημιουργία ενός πρωτότυπου προϊόντος με σημείο αναφοράς τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη και η καθιέρωση ανταλλακτικής βιβλιοθήκης σε ξενοδοχεία του νησιού. Επιπλέον, θα επιδιωχθεί να γίνουν προσφορές και εκπτώσεις για συγκεκριμένες περιόδους.

Διεθνής διάκριση για την Κρι Κρι

Ως το καλύτερο στραγγιστό γιαούρτι 10% βραβεύθηκε το προϊόν της Κρι Κρι «Yogurt Natural», στο πλαίσιο του διεθνούς διαγωνισμού International Cheese Award 2015, που πραγματοποιήθηκε στην Αγγλία. Το προϊόν παράγεται από τη σερραϊκή γαλακτοβιομηχανία για λογαριασμό της βρετανικής αλυσίδας σούπερ μάρκετ Waitrose. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Κρι Κρι, Π. Τσινάβος, δήλωσε: «Η στρατηγική συνεργασία με τη Waitrose αποτέλεσε, από την πρώτη στιγμή, μια ιδιαιτέρως σημαντική αναπτυξιακή ευκαιρία για την προώθηση του αυθεντικού ελληνικού γιαουρτιού σε μία από τις πλέον ανεπτυγμένες αγορές του εξωτερικού».

Αναβάλλεται το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού

Tην έντονη ανησυχία της εξέφρασε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) για την απόφαση του ΟΑΕΔ να αναβάλει για δεύτερη φορά την υλοποίηση του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού. Σύμφωνα με την ΠΟΞ, το εν λόγω πρόγραμμα, πέραν της ιδιαίτερης σημασίας που έχει για τις κοινωνικές ομάδες στις οποίες απευθύνεται, αποτελεί επιπρόσθετα βασικό στήριγμα της λειτουργίας μεγάλου αριθμού μικρομεσαίων επιχειρήσεων καταλυμάτων, αλλά και πολλών περιοχών της χώρας που βασίζονται στη χειμάζουσα αγορά εσωτερικού τουρισμού. Η ομοσπονδία σημειώνει ότι, ήδη, με τις καθυστερήσεις έχουν χαθεί δύο μήνες λειτουργίας του προγράμματος από την τρέχουσα περίοδο, η οποία είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις και προορισμούς, ενώ η αντίστοιχη με την καθυστέρηση έναρξης παράταση του προγράμματος για το 2016 δεν μπορεί να καλύψει τα κενά που δημιουργούνται φέτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή