Στροφή επενδυτών στις «μετοχές παντός πολιτικού καιρού»

Στροφή επενδυτών στις «μετοχές παντός πολιτικού καιρού»

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισως είναι η πρώτη φορά στην 139χρονη ιστορία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, που η ισοπέδωση του τραπεζικού κλάδου σε επίπεδο αποτίμησης –στo 1,875 δισ. ευρώ το χθεσινό άθροισμα της κεφαλαιοποίησης για τις 4 συστημικές τράπεζες– δεν προκαλεί πανικό σε μία καταπονημένη και εξαντλημένη αγορά μετοχών, με τους επενδυτές σχεδόν αδιάφορους. Είναι αξιοσημείωτη η στροφή των ενεργών επενδυτικών μερίδων στις λεγόμενες «μετοχές παντός πολιτικού καιρού» που δεν επηρεάζονται από τις εγχώριες οικονομικές εξελίξεις. Ωστόσο και η ελληνική αγορά δεν λειτουργεί υπό κανονικές συνθήκες, καθώς έχουν βρεθεί στο περιθώριο οι ελληνικοί κωδικοί, αφού ήδη συμπληρώνονται 5 μήνες capital controls και στο Χρηματιστήριο όπως και στην εγχώρια οικονομία. Το ελληνικό χρηματιστήριο ήδη καταγράφει απώλειες 20,5% από την αρχή του έτους και μόνο με θαύμα θα αποφύγει να συμπεριληφθεί στις αγορές με τις χειρότερες αποδόσεις. Το 2015 θα είναι η δεύτερη κατά σειρά χρονιά με αρνητική επίδοση για το Χρηματιστήριο, αφού το 2014 οι ετήσιες απώλειες του Γενικού Δείκτη έφθασαν το -28,95%.

Η χρηματιστηριακή εβδομάδα ξεκίνησε με απώλειες 1,34% του Γενικού Δείκτη που προσγειώθηκε στις 643,85 μονάδες. Ετσι συμπληρώθηκαν πέντε συνεχείς πτωτικές συνεδριάσεις που κόστισαν 2,387 δισ. στην κεφαλαιοποίηση της αγοράς, ενώ σε επίπεδο μονάδων ο Γενικός Δείκτης έχασε το 5,8%.

Η βραχύβια τάση της αγοράς άλλαξε την Τρίτη και την Τετάρτη που επικράτησαν ανοδικές τάσεις. Πιο συγκεκριμένα, την Τρίτη η άνοδος 2,18% του Γενικού Δείκτη που αναρριχήθηκε στις 657,88 μονάδες στηρίχθηκε στις εμποροβιομηχανικές μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης Ftse 25. Αντίθετα συνεχίσθηκε η καθίζηση των τραπεζικών μετοχών, με τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να καταγράφει απώλειες 7,56% και να διολισθαίνει στο 0,379 ευρώ. Την Τετάρτη διατηρήθηκε η άνοδος της αγοράς με την αρωγή των μετοχών της ΔΕΗ, της Motor Oil και της Folli Follie Group. Ο Γενικός Δείκτης κέρδισε 2,12% και ουσιαστικά μέσα σε δύο συνεδριάσεις κάλυψε το 75% των απωλειών που είχε σημειώσει στις συνεδριάσεις από τις 10 έως τις 16 Νοεμβρίου. Η Εθνική Τράπεζα υπέστη απώλειες 1,06% την Τετάρτη και υποχώρησε σε 0,3750 ευρώ. Η μετοχή της Alpha Bank έχασε 4,69% και βρέθηκε να κλείνει στο 0,061 ευρώ. Τις πιο βαριές απώλειες στη συνεδρίαση της Τετάρτης κατέγραψαν οι μετοχές της Τραπέζης Πειραιώς και της Eurobank αντίστοιχα με -19,44% και -12,50%. Την Πέμπτη το Χρηματιστήριο επέστρεψε σε πτωτική τροχιά με οριακές απώλειες 0,20%. Συνεχίσθηκε η καθίζηση των τραπεζικών μετοχών, με την Τράπεζα Πειραιώς να χάνει 27,59% και να κλείνει στο 0,021 ευρώ και η Eurobank σημείωσε απώλειες 23,81%, με αποτέλεσμα να κλείσει στο 0,016 ευρώ. Ο τίτλος της Εθνικής Τράπεζας υποχώρησε 14,67% και διολίσθησε στο 0,32 ευρώ και η μετοχή της Alpha Bank έχασε 6,56% της αξίας της και βρέθηκε ακόμη χαμηλότερα στα επίπεδα του 0,057 ευρώ.

Στη χθεσινή τελευταία συνεδρίαση της τρίτης εβδομάδας του Νοεμβρίου κυριάρχησε η υποτονικότητα των συναλλαγών, αφού ο τζίρος εξήντα λεπτά πριν ολοκληρωθούν οι συναλλαγές δεν ξεπερνούσε τα 22 εκατ. ευρώ. Ηταν εμφανής η απογοήτευση των εγχωρίων επενδυτών από την ισοπέδωση των τραπεζικών μετοχών σε νέα ιστορικά χαμηλά. Από την άλλη πλευρά η παντελής έλλειψη φρέσκου χρήματος ουσιαστικά ακινητοποιεί την αγορά στα τεχνικά επίπεδα των 600 με 650 μονάδων. Ακόμη και το επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για τις εμποροβιομηχανικές μετοχές του Ftse 25 είναι ασθενικό με λίγα τεμάχια και στοχευμένες αγορές από funds του εξωτερικού που κινούνται με βραχύβιο επενδυτικό ορίζοντα.

Συμπερασματικά το Χρηματιστήριο οδεύει προς τη λήξη του έτους σε υποτονική κατάσταση και έχοντας απολέσει την αξιοπιστία του σε ό,τι αφορά την ισονομία μεταξύ όλων των επενδυτών, είτε έχουν επενδυτική μερίδα με ταχυδρομικό κώδικα στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή