Απογυμνώνεται από ξένες εταιρείες το ταμπλό του Χρηματιστηρίου

Απογυμνώνεται από ξένες εταιρείες το ταμπλό του Χρηματιστηρίου

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χωρίς την παρουσία ξένης εταιρείας στο ταμπλό κινδυνεύει να μείνει το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς η εταιρεία AΓΕΤ Ηρακλής θα είναι η 15η κατά σειρά θυγατρική πολυεθνικής που αποχαιρετά το Χρηματιστήριο.

Ετσι, θα απομείνουν μόλις τρεις εταιρείες της ίδιας κατηγορίας. Πρόκειται για τη Nexans, που ανήκει στον γαλλικό όμιλο Alcatel και επίσης προωθεί την αποχώρησή της από το Χρηματιστήριο, την ακτοπλοϊκή εταιρεία Μινωικές Γραμμές, που ελέγχεται από τον ιταλικό εφοπλιστικό όμιλο Grimaldi Compagnia, και τον ΟΤΕ, που ελέγχεται μετοχικά από τον γερμανικό όμιλο Deutsche Telekom. Xθες γνωστοποιήθηκαν τα αποτελέσματα της δημόσιας πρότασης του γαλλοελβετικού κολοσσού LafargeHolcim. Μετά τη δημόσια πρόταση, η LafargeHolcim απέκτησε το 4,52% της εισηγμένης, και η μητρική ελέγχει πλέον το 93,51% και θα ασκήσει το δικαίωμα εξαγοράς (squezze out) και των υπόλοιπων μετοχών, καθώς και διαγραφής της μετοχής από το Χρηματιστήριο.

Η επικείμενη έξοδος και της εταιρείας ΑΓΕΤ Ηρακλής από το Χ.Α. έρχεται να συνεχίσει μια «παράδοση» που ξεκίνησε με την είσοδο της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ το 2001, κατά τη διάρκεια της οποίας ξένοι πολυεθνικοί όμιλοι αποσύρουν από το ελληνικό Χρηματιστήριο τις θυγατρικές τους στη χώρα μας. Θυγατρικές που κάποτε ήταν αμιγώς ελληνικές επιχειρήσεις, αλλά στη συνέχεια προσέλκυσαν ξένα επενδυτικά κεφάλαια και έχουν περάσει υπό την ομπρέλα εταιρειών με παγκόσμια εμβέλεια. Συνολικά 14 εταιρείες, θυγατρικές ξένων ομίλων, έχουν αποχωρήσει μέχρι σήμερα από το Χρηματιστήριο. Την αρχή έκανε η Interamerican στις 23/11/2001 και ακολούθησαν: Σοκολατοποιία Παυλίδου (13/3/2002), Χάλυψ Δομικά Υλικά (6/12/2002), Παπαστράτος (6/5/2004), Panafon (16/7/2004), Π. Κωτσόβολος (22/4/2005), Ελαΐς-Unilever (14/1/2008), X. Ρόκας (18/3/2009), Δέλτα Βιομηχανία Παγωτού (6/3/2007), Φοίνιξ Metrolife Εμπορική (6/3/2007), Αλφα Βήτα Βασιλόπουλος (1/10/2010), Crown Hellas Can (3/10/2011), Eμπορική Τράπεζα (31/10/2011) και Rilken (31/12/2012).

Η απαξίωση του χρηματιστηριακού θεσμού με όσα δραματικά συνέβησαν το καλοκαίρι του 1999 και την αδυναμία άντλησης φθηνών κεφαλαίων μέσω του Χ.Α., λόγω της παρατεταμένης ύφεσης, υποχρέωσε τις διοικήσεις πολλών πολυεθνικών να αποσύρουν τις θυγατρικές τους από την ελληνική αγορά. Ετσι, η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά καθίσταται κάθε χρόνο φτωχότερη σε κεφαλαιοποίηση και φήμη, και οδηγούμαστε σε αποχωρήσεις εισηγμένων επιχειρήσεων με μέση κεφαλαιοποίηση άνω των 300 εκατομμυρίων. Δύο είναι οι βασικοί λόγοι που αποσύρουν οι πολυεθνικές επιχειρήσεις τις θυγατρικές τους από περιφερειακά χρηματιστήρια, όπως είναι και η Αθήνα: α) η πολιτική των μητρικών εταιρειών να διατηρούν μόνο μία μετοχή σε ένα από τα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης ή της Αμερικής και β) οι χαμηλές αποτιμήσεις στο Χ.Α. ευνοούν ιδιαίτερα την υποβολή δημοσίων προτάσεων, καθώς οι ξένες εταιρείες με χαμηλό κόστος οδηγούν σε έξοδο τις θυγατρικές τους καταβάλλοντας χαμηλότερα ποσά σε σχέση με την αξία των εταιρειών τα πρώτα χρόνια που είχαν εισαχθεί στην ελληνική αγορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή