Υστέρηση των τουριστικών κρατήσεων λόγω τρομοκρατίας

Υστέρηση των τουριστικών κρατήσεων λόγω τρομοκρατίας

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο φόβος νέων τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη οδηγεί μεγάλο αριθμό ταξιδιωτών, διεθνώς, στην απόφαση να μεταθέσουν τον χρόνο των κρατήσεών τους για το 2016 σε μεταγενέστερη περίοδο, πιο κοντά στην έναρξη των διακοπών τους. Για την Ελλάδα υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία στις τάξεις των ξενοδόχων ότι μπορεί να εξελιχθεί θετικά η τουριστική χρονιά λόγω του επιπλέον αριθμού διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων. Σημαντικό ρόλο θα παίξει, αναφορικά με τη θετική εξέλιξη της κίνησης προς τη χώρα μας, η διεκδίκηση μεριδίου από τις κρατήσεις που θα χάσει η Τουρκία από τη ρωσική αγορά και η διατήρηση της δυναμικής που είχε πέρυσι στις βασικές αγορές της, όπως είναι η Γερμανία.

Από τη Γερμανία η χώρα μας παρουσίασε τον Νοέμβριο τη γενική υστέρηση που εμφάνισαν οι κρατήσεις προς τους περισσότερους προορισμούς μεσαίων αποστάσεων λόγω της τρομοκρατικής επίθεσης στο Παρίσι που επηρέασε την ταξιδιωτική συμπεριφορά των Γερμανών. Σύμφωνα με τον εντεταλμένο σύμβουλο τουρισμού στην Περιφέρεια Κρήτης, Μιχάλη Βαμιεδάκη, τον τελευταίο μήνα η υστέρηση των κρατήσεων εντοπίζεται κυρίως στις οικογένειες των Γερμανών. Σε ό,τι αφορά τη ρωσική αγορά, ο κ. Βαμιεδάκης θεωρεί ότι με τον ρυθμό που εκδίδονται σήμερα οι βίζες από τις προξενικές μας αρχές είναι αδύνατον να έχει υψηλά κέρδη η Ελλάδα από τις απώλειες της Τουρκίας. Ως παράδειγμα αναφέρει ότι οι προξενικές αρχές της Ισπανίας έχουν πολλαπλάσιο αριθμό υπαλλήλων και για τον λόγο αυτό και σχεδόν πενταπλάσιο αριθμό τερματικών. Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι στις αρχές του έτους έπειτα από πρόσκληση του υπουργείου Τουρισμού θα έρθουν στη χώρα μας εκπρόσωποι Ρώσων tour operators προκειμένου να εξευρεθούν τρόποι ενίσχυσης του ρωσικού ταξιδιωτικού ρεύματος με στόχευση και στην επιμήκυνση της σεζόν. Στο μεταξύ, η φετινή σεζόν κλείνει με κέρδη για την Ελλάδα, την Ισπανία και την Κύπρο και με μικρές απώλειες για την Τουρκία.

Αναλυτικά, οι αεροπορικές αφίξεις από το εξωτερικό για το διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου στη χώρα μας αυξήθηκαν κατά 5,6% ξεπερνώντας τα 16,7 εκατ., ενώ τον Νοέμβριο αυξήθηκαν κατά 9% φθάνοντας σε 429.484 σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας.

Για το ενδεκάμηνο ο αριθμός των αφίξεων ξένων τουριστών στην Τουρκία παρουσίασε πτώση κατά 1,36% φθάνοντας σε 34,8 εκατ. έναντι 35,3 εκατ. το ίδιο διάστημα του 2016, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της γειτονικής χώρας. Τον Νοέμβριο η πτώση των αφίξεων κινήθηκε σε ποσοστό 0,5% (1,7 εκατ.). Για το ενδεκάμηνο οι αφίξεις των Γερμανών στην Τουρκία αυξήθηκαν κατά 6,6% (5,4 εκατ.), ενώ οι αφίξεις των Βρετανών μειώθηκαν κατά 3,3% (2,5 εκατ.) και των Ρώσων κατά 18,2% (3,6 εκατ.). Πάντως, χθες, ανακοινώθηκε η πτώχευση του τουρκικών συμφερόντων με έδρα τη Γερμανία, tour operator V. O. Τravel.

Η Ισπανία θα κλείσει τη χρονιά με νέο ρεκόρ αφίξεων ξένων τουριστών. Για το διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 4,4% ξεπερνώντας τα 60,8 εκατ., ενώ μόνο τον Οκτώβριο αυξήθηκαν κατά 9,7% αγγίζοντας τα 6,5 εκατ. σύμφωνα με στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας της χώρας. Για το δεκάμηνο οι αφίξεις από τη Βρετανία αυξήθηκαν κατά 4% (14,3 εκατ.), ενώ από τη Γερμανία μειώθηκαν κατά 0,7% (9,3 εκατ.).

Στην Κύπρο οι αφίξεις για το ενδεκάμηνο αυξήθηκαν κατά 8,2% αγγίζοντας τα 2,6 εκατ., ενώ μόνο τον Νοέμβριο αυξήθηκαν κατά 32,7% φθάνοντας σε 108.093 σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Για το ενδεκάμηνο οι αφίξεις από τη Βρετανία αυξήθηκαν κατά 19% (1 εκατ.), από τη Γερμανία κατά 29,2% (108.489) και από την Ελλάδα κατά 38,2% (128.140), ενώ από τη Ρωσία μειώθηκαν κατά 18,2% (516.661).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή