Globemaster: Το πρώτο master χρονόμετρο του κόσμου

Globemaster: Το πρώτο master χρονόμετρο του κόσμου

6' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

1. ΙΣΤΟΡΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΑΠΟ 50 ΧΡΟΝΙΑ ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ

Δημιουργημένο με το αληθινό πνεύμα της OMEGA, το Globemaster κρύβει μέσα του τον πιο εξελιγμένο μηχανικό μηχανισμό της εταιρίας ενώ το design είναι εμπνευσμένο από τα πρώτα μοντέλα Constellation που αντιπροσωπεύουν την κατασκευαστική υπεροχή και την παράδοση της OMEGA στην ακρίβεια και την εξαιρετική απόδοση. Το κάθε ρολόι έχει πιστοποιηθεί μέσα από μία σειρά ανεξάρτητων δοκιμασιών – μία επαναστατική διαδικασία η οποία καθιερώνει ένα νέο μέτρο ποιότητας στη βιομηχανία της ωρολογοποιίας.

Η ιστορία της OMEGA ήταν η έμπνευση για το καπάκι της κάσας τους Globemaster, όπου έχει τυπωθεί η εικόνα ενός παρατηρητηρίου, το οποίο συμβολίζει τα βραβεία ακριβείας που έχει λάβει η κατασκευάστρια εταιρία στη διάρκεια των διάσημων δοκιμασιών για χρονόμετρα.

Τα οκτώ αστέρια στον ουρανό επάνω από το παρατηρητήριο συμβολίζουν τα πιο σημαντικά ρεκόρ τα οποία έχει θέσει η OMEGA και, αντανακλώντας το πώς η αφοσίωση της εταιρίας στην ποιότητα έχει διαρκέσει, τα αστέρια επίσης συμβολίζουν τα οκτώ  κριτήρια του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Μετρολογίας (METAS) τα οποία ένα ρολόι και ο μηχανισμός του πρέπει να εκπληρούν προκειμένου να λάβουν την αναγνώριση Χρονομέτρου επιπέδου Master.

Δύο στοιχεία του design τα οποία χαρακτηρίζουν επίσης το Globemaster είναι το καντράν του, το οποίο είναι δημιουργημένο με ένα στυλ που οι συλλέκτες ρολογιών από παλιά το αναφέρουν ως pie-pan dial, και η  ανάγλυφη στεφάνη, ένα στοιχείο που έχει διακοσμήσει πολλά διάσημα ρολόγια της σειράς Constellation.


2. ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

MASTER ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΟ

Τον Δεκέμβριο του 2014, η OMEGA διοργάνωσε μία συνέντευξη τύπου μαζί με το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Μετρολογίας (METAS) για να ανακοινώσουν μία νέα διαδικασία πιστοποίησης ρολογιών η οποία θα έμπαινε σε εφαρμογή το 2015. Το Globemaster είναι το πρώτο ρολόι το οποίο περνάει με επιτυχία αυτή τη νέα διαδικασία, η οποία, εκτός από τη μέτρηση της απόδοσης ενός ρολογιού σε συνθήκες καθημερινής χρήσης, εξασφαλίζει και τη σωστή λειτουργία του ρολογιού όταν αυτό εκτίθεται σε ισχυρά μαγνητικά πεδία μέχρι 15.000 gauss. Σε αυτά τα εγκεκριμένα από το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Μετρολογίας τεστ μπορεί να υποβάλλει τα ρολόγια της οποιαδήποτε εταιρία, προκειμένου να λάβουν την αναγνώριση του Χρονομέτρου επιπέδου Master, μία ταυτότητα η οποία άμεσα δηλώνει όχι μόνο την ποιότητα του μηχανισμού αλλά και ολόκληρου του ρολογιού.

Πριν το ρολόι εκτεθεί στο μαγνητικό πεδίο και η απόδοσή του μετρηθεί σύμφωνα με τα κριτήρια που έχει εγκρίνει το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Μετρολογίας (METAS), ο μηχανισμός πρέπει να περάσει τα τεστ τα οποία έχει ρυθμίσει το Επίσημο Ελβετικό Ινστιτούτο Ελέγχου Χρονομέτρων (COSC). Μαζί με το ρολόι τους, οι πελάτες λαμβάνουν και μία κάρτα πιστοποίησης η οποία περιλαμβάνει έναν αριθμό ταυτότητας με τον οποίο μπορούν να δουν τι επιδόσεις είχαν τα ρολόγια τους στο κάθε τεστ. Αυτό το έγγραφο είναι η απόδειξη ότι το ρολόι έχει πιστοποιηθεί από το METAS.

1999 Παρουσιάζεται ο μηχανισμός 2500 με σύστημα διαφυγής Co-Axial. Το πρώτο πρακτικά σύστημα διαφυγής που εφευρίσκεται μέσα σε διάστημα 250 χρόνων.

2007 Ο μηχανισμός της OMEGA Co-Axial calibre 8500 ήταν ο πρώτος από τους αποκλειστικούς Co-Axial μηχανισμούς που δημιουργείται  σε εσωτερική παραγωγή της εταιρίας.

2008 Η εταιρία παρουσίασε το αντι-μαγνητικό ελατήριο ισορροπίας από οξείδιο του πυριτίου στους αποκλειστικούς της μηχανισμούς OMEGA Co-Axial calibres.

2013 Ο μηχανισμός OMEGA Co-Axial calibre 8508 γίνεται γνωστός σαν ο πραγματικά πρώτος αντι-μαγνητικός μηχανικός μηχανισμός στον κόσμο.

2014 Η αντι-μαγνητική τεχνολογία βιομηχανοποιείται και ενσωματώνεται μέσα σε μηχανικούς μηχανισμούς για αντρικά και γυναικεία ρολόγια, ξεκινώντας από το νέο OMEGA Master Co-Axial Calibre 8500.

2015 Η OMEGA παρουσιάζει μία σειρά από οκτώ δοκιμασίες εγκεκριμένες από το Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Μετρολογίας (METAS) οι οποίες μετρούν την ακρίβεια ενός ρολογιού και του μηχανισμού του, κατά τη διάρκεια και μετά από την έκθεσή του σε 15.000 gauss. Τα ρολόγια που περνούν με επιτυχία αυτές τις δοκιμασίες λαμβάνουν την πιστοποίηση Χρονομέτρου επιπέδου Master.

Globemaster: Το πρώτο master χρονόμετρο του κόσμου-1

Τα οκτώ κριτήρια τα οποία μετριούνται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας πιστοποίησης, είναι:

  1. ΜΕΣΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΤΟΥ ΡΟΛΟΓΙΟΥ

Αυτό το τεστ διαρκεί πάνω από 4 ημέρες και ελέγχει την καθημερινή ακρίβεια του ρολογιού σε συνθήκες πραγματικής χρήσης του. Το ρολόι τοποθετείται αρχικά σε έξι διαφορετικές θέσεις και δύο εναλλασσόμενες θερμοκρασίες, μετά εκτίθεται σε μαγνητισμό των 15.000 Gauss, μετά απομαγνητίζεται, και στο τέλος ελέγχεται πάλι στις ίδιες θέσεις και θερμοκρασίες. Για το κάθε βήμα, το ρολόι φωτογραφίζεται και ελέγχεται πάλι μετά από 24 ώρες για ακρίβεια, στην ώρα (UTC time).

  1. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟ COSC ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΣΕ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΤΩΝ 15.000 GAUSS

Η δοκιμασία εξετάζει τον μηχανισμό του ρολογιού μόνο, τοποθετώντας τον σε δύο διαφορετικές θέσεις, και υποβάλλοντάς τον σε μαγνητικό πεδίο των 15.000 gauss. Κατά τη διάρκεια μιάς περιόδου 30 δευτερολέπτων σε κάθε θέση, εξετάζεται ηχητικά η λειτουργία του μηχανισμού με τη χρήση ενός μικροφώνου.

  1. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΡΟΛΟΓΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ ΤΟΥ ΣΕ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ 15.000 GAUSS

Αυτή η δοκιμασία είναι παρόμοια της δεύτερης. Σε αυτή την περίπτωση, αντί να εξεταστεί μόνο ο μηχανισμός, υποβάλλεται σε μαγνητικό πεδίο 15.000 gauss ολόκληρο το ρολόι, με τη λειτουργία του να ελέγχεται με την ηχητική μέθοδο. Στο σημερινό μοντέρνο κόσμο, ο μαγνητισμός είναι παντού γύρω μας, σε μέρη όπως είναι τα τηλέφωνα, τα σεσουάρ για τα μαλλιά, ακόμα και οι μεταλλικές πόρπες στις γυναικείες τσάντες. Τα μηχανικά ρολόγια χωρίς καμία αντι-μαγνητική προφύλαξη μπορεί να υποστούν μακροχρόνιες επιπτώσεις στην ακρίβειά τους, εάν αφεθούν εκτεθειμένα σε αυτά τα μαγνητικά πεδία.

  1. ΑΠΟΚΛΙΣΗ ΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΤΙΜΩΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΕΚΘΕΣΗ ΣΕ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΠΕΔΙΟ ΤΩΝ 15.000 GAUSS

Αυτό το τεστ εξετάζει την ημερήσια απόκλιση του ρολογιού μεταξύ της ημέρας 2 και της ημέρας 3 του πρώτου τεστ. Το αποτέλεσμα δείχνει την καθημερινή ακρίβεια του ρολογιού πριν και μετά την έκθεση σε μαγνητικό πεδίο των 15.000 gauss.

  1. ΣΤΕΓΑΝΟΤΗΤΑ

Σε αυτό το τεστ το ρολόι βυθίζεται στο νερό, σταδιακά εφαρμόζοντας όλο και περισσότερη δύναμη, μέχρι το σημείο της δηλωμένης αντοχής στο νερό. Για συγκεκριμένα ρολόγια, μπορεί να υποστεί ακόμα περισσότερη ένταση. Αυτό εξασφαλίζει ότι το κάθε ρολόι είναι όπως πρέπει δοκιμασμένο σε συνθήκες κάτω από το νερό.

  1. ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Αυτό το τεστ ελέγχει την αυτονομία ενέργειας του ρολογιού παίρνοντας φωτογραφίες στην αρχή και στο τέλος του αναμενόμενου ορίου. Ελέγχοντας οποιαδήποτε απώλεια πάλι, η δοκιμασία αυτή αποδεικνύει ότι το κάθε ρολόι λειτουργεί με ακρίβεια μέσα στο δηλωμένο του όριο. Για όσους το φορούν, είναι χρήσιμο να ξέρουν ότι, ακόμα και μετά από ένα σαββατοκύριακο αφημένο στο τραπεζάκι δίπλα από το κρεβάτι σας, το ρολόι σας θα συνεχίζει να λειτουργεί καλά.

  1. ΑΠΟΚΛΙΣΗ ΠΟΣΟΣΤΟΥ ΜΕΤΑΞΥ 100% ΚΑΙ 33% ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Σε αυτό το τεστ το ρολόι τοποθετείται σε έξη διαφορετικές στάσεις, παρόμοιες με αυτές της κάθε πλευράς σε ένα ζάρι. Με το ρολόι σε πλήρες απόθεμα ενέργειας, και για 30 δευτερόλεπτα σε κάθε στάση, με τη μέση τιμή ακρίβειας να μετριέται με ηχητικό τρόπο. Μετά, το απόθεμα ενέργειας μειώνεται κατά δύο τρίτα και ελέγχεται πάλι, για να βεβαιωθεί ότι η ακρίβεια διατηρείται ακόμα και όταν το ρολόι δεν είναι σε πλήρη αυτονομία ενέργειας.

  1. ΑΠΟΚΛΙΣΗ ΠΟΣΟΣΤΟΥ ΣΕ ΕΞΙ ΘΕΣΕΙΣ

Αυτό το τεστ είναι παρόμοιο με το προηγούμενο και ελέγχει κάθε απόκλιση στη διάρκεια του χρόνου κατά τον οποίο το ρολόι τοποθετείται σε έξι διαφορετικές θέσεις, παρόμοιες και πάλι της κάθε πλευράς σε ένα ζάρι. Με 30 δευτερόλεπτα σε κάθε θέση, τα αποτελέσματα μετριούνται με ηχητικό τρόπο. Βάζοντας το ρολόι σε διαφορετικές θέσεις, μπορούμε να εξασφαλίσουμε ότι το ρολόι λειτουργεί καλά οτιδήποτε και αν κάνει εκείνος που το φοράει, είτε κάθεται σε ένα γραφείο είτε κάνει κάποια αθλητική δραστηριότητα.


3. ΠΡΟΪΟΝΤΑ

ΤΟ ΚΛΑΣΙΚΟ DESIGN ΣΥΝΑΝΤΑΕΙ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ

Το Globemaster, διαθέσιμο σε μία μεγάλη ποικιλία από υλικά μεταξύ των οποίων χρυσός Sedna™ 18K, κίτρινος χρυσός 18K και ανοξείδωτο ατσάλι, θα είναι για πάντα γνωστό σαν το πρώτο Χρονόμετρο επιπέδου Master.

Το ρολόι των 39 mm διαθέτει το χαρακτηριστικό καντράν «pie-pan», που έγινε διάσημο χάρη στα μοντέλα Constellation του 1952. Οι κεντρικοί δείκτες των ωρών, των λεπτών και των δευτερολέπτων όπως και οι ενδείξεις, έχουν όλα επικάλυψη από Super-LumiNova. Υπάρχει επίσης ένδειξη ημερομηνίας στο καντράν, στη θέση της ώρας 6.

Περιβάλλοντας το καντράν υπάρχει μία ανάγλυφη στεφάνη της οποίας οι εξωτερικές γραμμές έχουν λειανθεί, δίνοντας στο Globemaster ένα μοναδικό look που κάνει το ρολόι να είναι για πάντα, αμέσως αναγνωρίσιμο. Η στεφάνη των μοντέλων από ανοξείδωτο ατσάλι είναι κατασκευασμένη από σκληρό μέταλλο (καρβίδιο του βολφραμίου).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή